Ticker 1

Prijelomna vijest

Ticker 2

StoryEditor
Crna kronikaNOVA AFERA

Referentica iz poslovnice u Splitu odobrila 7 milijuna kreditno nesposobnim klijentima, prijavljeni i suprug te knjigovođa koji je ‘fabricirao‘ papire

Piše Marko Didić
26. ožujka 2020. - 07:41
Damjan Tadić/HANZA MEDIA

OTP banka baš nema sreće s nekim svojim djelatnicima. Nakon što je šef njihove vrličke poslovnice Srđan Djaković početkom studenog prošle godine “odmaglio” u BiH s oko 11 milijuna kuna, zavaljala se nova afera. U središtu te afere je referentica OTP banke u splitskoj poslovnici Lučac, 34-godišnja Marija B.Š., koju sumnjiče da je zajedno s još dvojicom kompanjona izvan banke nanijela materijalnu štetu toj banci u iznosu od oko sedam milijuna kuna.

Djaković je prisvojio osam milijuna i 800 tisuća kuna, kako tvrdi nepravomoćna optužnica, a gospođa je, kako tvrdi krim-obrada, oštetila banku za sedam milijuna kuna. Dakle, njih su dvoje, ako im se dokaže krivnja, oštetili banku za gotovo 16 milijuna kuna, i to sve u protekloj kalendarskoj godini.

Postupajući po nalogu Županijskog državnog odvjetništva u Splitu, Služba gospodarskog kriminaliteta i korupcije PU splitsko-dalmatinske dovršila je kriminalističko istraživanje nad 34-godišnjom Marijom B.Š. i njezinim 38-godišnjim suprugom Šimom Š., te s 45-godišnjim Ivicom K., vlasnikom jednog knjigovodstvenog servisa iz Splita. Prijavljenu referenticu sumnjiči se i za više kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, njezin je muž osumnjičen za pomaganje u tim djelima, a knjigovođa za krivotvorenje službene ili poslovne isprave.

Kako je na naš upit odgovorio Odjel za izvještajnu analitiku i odnose s javnošću PU SD, provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da je 34-godišnjakinja u svojstvu bankovne službenice u razdoblju od 1. ožujka do 1. rujna 2019. godine prilikom obrade i odobravanja kreditnih zahtjeva prekršila zakonsku proceduru, te je koristila manjkavu dokumentaciju za koju je znala da je krivotvorena.

Lažno prikazujući i prikrivajući činjenice, dovela je u zabludu odgovorne osobe poslovnice tako da odobre i plasiraju značajna novčana sredstva za veći broj tražitelja kredita koji ga nisu imali namjeru vraćati, sve po prethodnom nagovoru i poticanju 38-godišnjaka koji je pronalazio osobe kao klijente i upućivao ih u banku, pribavivši im od 45-godišnjaka krivotvorenu poslovnu dokumentaciju koja je bila osnova za odobravanje spornih kredita.

Materijalna šteta procjenjuje se na oko sedam milijuna kuna. Pojednostavljeno rečeno, muž referentice nalazio je klijente u fiktivnim i stvarnim poduzećima koji su sklapali ugovore o radu s tim fiktivnim ili stvarnim subjektima. Nakon toga bi došli u banku podići kredit, a knjigovođa je već pripremao materijale potrebne za zahtjeve o podizanju kredita, kao što su potvrda o zaposlenju te fiktivne platne liste tražitelja kredita u njegovim fiktivnim poduzećima.

Naravno da je referentica znala da je dokumentacija manjkava i da platne liste nisu stvarne te da mnogi od podizatelja kredita nisu ni zaposleni, ali ih je ipak odobravala na način da to nisu znale njezine dvije pretpostavljene djelatnice. Sve tri, i pretpostavljene i referentica, dobile su otkaz ugovora o radu, a krediti koji su podizani, a nisu vraćeni iznosili su od 250 do 300 tisuća kuna. Tako je napravljen 31 ugovor i podignut 31 kredit, a čini nam se da ova priča još nije završena i da će biti još mnogo novih detalja.

#SPLIT#OTP BANKA

Izdvojeno