StoryEditorOCM
Crna kronikanastavak suđenja

Razvedeni Kuščevići zajedno na optuženičkoj klupi: svjedoci satima opisivali kako je Zorana od njih kupovala parcele

Piše Vladimir Urukalo
23. svibnja 2023. - 20:19

Više od pet sati trajalo je u utorak na splitskome Županijskom sudu ročište u USKOK-ovu predmetu u kojem se zbog zlouporabe položaja i ovlasti te sprječavanja dokazivanja sudi Lovri Kuščeviću, bivšem političkom tajniku HDZ-a i ministru graditeljstva i uprave u Plenkovićevoj Vladi.

Osim Lovri, sudi se i njegovoj danas bivšoj supruzi Zorani Kuščević, Kuščevićevu šogoru Ivici Žuviću, umirovljeniku Anti Marinoviću, zvanom Cigo, bivšem predsjedniku Općinskog vijeća Nerežišća Jakši Goiću (46), zvanom Muzica, te Svemiru Obilinoviću, pročelniku Jedinstvenog upravnog odjela Općine Nerežišća. Na suđenje su u utorak došli samo bivši supružnici Kuščević, a tek iza podne na optuženičkoj klupi im se pridružio i Goić.

Govorilo se uglavnom o prvoj točki optužnice, koja tereti bivše supružnike Lovru i Zoranu da su u razdoblju od početka prosinca 2008. do kraja ožujka 2018. godine iskoristili to što je Kuščević bio načelnik općine Nerežišća, kako bi sebi pribavili veliku materijalnu korist stjecanjem i prenamjenom poljoprivrednog zemljišta u Prostornom planu općine te prodajom istog. Kako je Kuščević kao načelnik znao da Općina priprema izmjene i dopune Prostornog plana kojima će se proširiti granica građevnih područja, po USKOK-u je, u dogovoru sa suprugom Zoranom, 2008. godine i do kraja studenoga 2009. godine stupio u kontakt s vlasnicima triju nekretnina ukupne površine 4442 m² koje su tad bile izvan građevinske zone.

Naravno, Lovre im nije rekao da po predloženim izmjenama njihove nekretnine mogu ući u građevnu zonu jer ispunjavaju uvjete, već im je kazao da će ih koristiti u poljoprivredne svrhe. Kupci nisu ni sumnjali u riječi načelnika općine pa su s njegovom ženom potpisali kupoprodajne ugovore prodavši zemlju za ukupno 70 tisuća kuna, odnosno po cijeni od 16 kuna po metru četvornome. Nakon toga je Općina provela postupak izmjena plana, koje su usvojene.

Krivo je shvaćen

Prvo je iskaz dao Vinko D., čiji je danas pokojni brat prodao svoju zemlju, kao pašnjak, početkom siječnja 2009. godine Zorani Kuščević po cijeni od 30 tisuća kuna 2009. godine, i to zato jer mu je trebao novac zbog male mirovine, a “Lovre je pitao mene i njega je l’ se to prodaje”.

– Nisam čuo da se spremaju izmjene PP-a Nerežišća. Moj brat sigurno to ne bi prodao po toj cijeni da smo znali da će biti prenamijenjeno u građevinsko. Tad je to bio pašnjak, ništa se tu 30, 40 godina nije radilo i viša se cijena tada nije mnogla postići. Sad su na toj zemlji tamo neke zgrade – rekao je svjedok odgovarajući na pitanja obrane, uglavnom Kuščevićeva odvjetnika Joška Čeha i zamjenice USKOK-a Rije Ergotić, koja je svojim upornim pitanjima u stilu “buldoga koji ne pušta ono što zagrize” pokazala da je “duboko uronila” u predmet koji u istrazi nije vodila ona, već njezin kolega.

Nakon njega svjedočio je i Nikola S., čija je majka za 10 tisuća kuna prodala zemlju na istoj lokaciji također Zorani Kuščević. Kazao je da ona sigurno ne bi zemlju prodala za taj novac da je znala da će to postati građevinsko područje te da se na česticama koje je prodala danas nalaze tri zgrade.

U drugom dijelu suđenja svjedočila su tri člana HDZ-a iz Nerežišća, odnosno bivši članovi Općinskog vijeća, koji su govorili o tome tko je na sjednici Općinskog vijeća Nerežišća u travnju 2009. godine predložio i obrazlagao donošenje odluke o Izmjeni i dopuni plana prostornog uređenja Općine. Svjedok Dinko Martinović kazao je kako je to bio Goić, predsjednik Općinskog vijeća, te da su svi bili za to jer se radilo o razvoju mjesta.

Na pitanje tužiteljice kako je u istrazi kazao da je to predložila općinska uprava, odnosno Lovre Kuščević kao tadašnji načelnik koji je vodio glavnu riječ, a danas govori drukčije, svjedok se počeo izvlačiti na to da je krivo shvaćen, da nije tada pročitao zapisnik te da je sve stavljeno u krivi kontekst. Kazao je i da se svatko mogao javiti za kandidata za načelnika općine, a ne samo Kuščević, no da “se nitko nije htio baviti time”.

Svjedok Pjer Filipi u istrazi je kazao isto kao i njegov stranački kolega Martinović, a u sudnici je rekao da se ne sjeća tko je tada predložio i obrazlagao Izmjene i dopune PPU-a. Nije baš znao ni razliku između Općinskog vijeća i Poglavarstva, a kazao je da Kuščevića zna i da se poštivaju te bi on “svakome pomoga...”.

Suđenje se nastavlja. 

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 17:45