StoryEditor
Crna kronikapravosudna bitka

Razotkrili lokalnu mafiju i razbili Cvikov narko lanac: ovo je iskusni dvojac koji je rukovodio tajnom policijskom akcijom u aferi oko vile na Bačvicama

Piše Katarina Marić Banje
18. travnja 2019. - 23:39

U nastavku istrage zbog sumnje u davanje mita, radi izmjene građevinske dozvole za Vilu Harmony na splitskim Bačvicama prije ovogodišnje sezone, saslušat će se svjedoci iz Splita i Zagreba. Trenutno je istražni zatvor nad četvoricom određen po dvije osnove, izbjegavanje utjecaja na svjedoke te mogućnosti ponavljanja kaznenog djela.

Nakon žalbi odvjetnika koji brane osumnjičenike, vidjet će se hoće li opstati odluka o istražnom zatvoru kao i hoće li se prihvatiti oba osnova za pritvaranje. Razlika je velika jer ako otpadne mogućnost ponavljanja kaznenog djela, iz istražnog zatvora mogu izaći čim se saslušaju svi svjedoci, kojih nema previše, što znači u kratkom roku.

Otkrivamo za što USKOK sumnjiči uhićene za malverzaciju na Bačvicama: prisvojili 55 kvadrata državne ceste kako bi vila dobila još jedan kat!?

U predmetu će se na suprotstavljenim stranama i u nastavku postupka iznositi svaki i najmanji dokaz koji može prevagnuti u korist tužiteljstva ili obrane. O pravovremenom izvlačenju presudnog detalja, ovisit će smjer istrage. Podnošenju kaznene prijave prethodile su tajne mjere kojima je koordinirala Natalija Petković, zamjenica ravnatelja USKOK-a iz regionalnog splitskog ureda, a provodio ih je PNUSKOK iz Splita, kolokvijalno nazvan “policijski uskok”, na čijem čelu je Ivan Kasum.

Radi se o uhodanom dvojcu koji godinama surađuje na kriminalističkim istraživanjima koruptivnih kaznenih djela i organiziranog kriminaliteta. Upravo pod njihovim vodstvom je nedavno razotkrivena i uhićena zločinačka udruga Željka Rajića iz Splita. Koliko dugo uspješno surađuju dovoljno govori podatak kako su upravo oni izrealizirali razbijanje narko lanca otprije više deset godina na čijem čelu je bio korčulanski bos Jakša Cvitanović Cvik.

Međutim, unatoč njihovom iskustvu, ne radi se o završenom poslu jer sa suprotne strane imaju jednako jake profesionalce, involvirane u niz velikih pravosudnih predmeta. Trećeosumnjičenog  Zorana Sikiricu (57), iz Splita, člana Uprave splitske tvrtke Špinut, koja je investitor gradnje hotela, zastupa odvjetnik Vinko Ljubičić.

- Navodno primanje i davanje mita se dogodilo 20 dana nakon što je moj klijent napustio Hrvatsku. Po mom mišljenju, imajući u vidu objektivne okolnosti, iznos mita od 660 eura i vrijednost investicije o kojoj se radi od oko deset milijuna kuna tu nije bilo nikakvog nezakonitog postupanja. Tvrdim da je posljedica ovoga isključivo nepostupanje tijela lokalne uprave koji su trebali i bili dužni postupiti po zahtjevu tvrtke Špinut i riješiti predmet Izmjene i dopune građevinske dozvole. Neprihvatljivo je da 6 mjeseci u Gradu Splitu u tom predmetu nije donesena niti pozitivna niti negativna odluka, stoga je investitor legalno morao potražiti zaštitu i obratiti se ministarstvu - rezolutan je odvjetnik Ljubičić.

Trojica osumnjičenih za mito zbog vile na Bačvicama sprovedeni u Bilice, ispitivanje je trajalo do ponoći; Sikirica još uvijek u Izraelu, po povratku ga tek čeka procedura...

Cure novi detalji oko afere s vilom na Bačvicama: policija je sve snimala mjesec dana, a primopredaja mita održana je u zagrebačkom restoranu; USKOK predložio istražni zatvor za osumnjičene

Interese četvrtoosumnjičenog Borislava Bašića (68), iz Splita, zaposlenika tvrtke Špinut, brani odvjetnik Damir Primorac.

- Moj klijent negira počinjenje kaznenog djela, iznio je aktivnu obranu i odgovarao na pitanja. Uložit ćemo žalbu na oba rješenja, za otvaranje istrage i određivanje istražnog zatvora. Nema osnove niti da je moj klijent počinio kazneno djelo, niti da će utjecati na svjedoke ili ponoviti nedjelo. Nadam se da će vijeće Županijskog suda u Splitu prihvatiti argumente i ukinuti istražni zatvor - kazao nam je odvjetnik Primorac.

Što se tiče Zagrepčana, prvoosumnjičenog Josipa Bienenfelda (57) iz Ministarstva graditeljstva  zastupa odvjetnik Boris Majić, a drugoosumnjičenog Željka Koricu (66), bivšeg inspektora istog ministarstva, pomoćnika direktora Janafa, odvjetnik Jadran Franceschi. U dokaznoj materiji je gomila dokumentacije uključujući geodetske projekte, građevinsku dozvolu za hotel te rješenje Općinskog suda u Splitu o 55 metara četvornih koja ne spadaju u građevinsku česticu zbog kojeg je i došlo do problema oko uporabne dozvole.

#USKOK#DAVANJE MITA#ZORAN SIKIRICA#VILA HARMONY#JOSIP BIENENFELD

Izdvojeno