StoryEditorOCM
Crna kronikaprovedena istraga

Razbijen lanac krijumčara duhana, podignuta optužnica protiv devetorice: ‘Oštetili su proračun za 1,7 milijuna eura!‘

Piše Hina
2. kolovoza 2023. - 12:00

Uskok je, nakon provedene istrage, pred zagrebačkim Županijskim sudom podigao optužnicu protiv devetorice hrvatskih državljana koji se terete da su krijumčarenjem i preprodajom najmanje 15 tona duhana oštetili državni proračun za 1,7 milijuna eura.

Tužiteljstvo je priopćilo kako su optužnicom obuhvaćeni hrvatski državljani u dobi od 29 do 54 godine te da se devetorka tereti za nedozvoljenu trgovinu, pomaganje u nedozvoljenoj trgovini, nedozvoljenu proizvodnju i pomaganje u nedozvoljenoj proizvodnji, a sve u sastavu zločinakog udruženja.

Optužnicom se prvookrivljenom 54-godišnjaku stavlja na teret da je, u razdoblju od 28. studenoga 2021. do 14. Studenoga 20222., u Zagrebu i Velikoj Gorici, povezao u zajedničko djelovanje ostale okrivljenike radi stjecanja nepripadne materijalne koristi kupovinom duhana u listu, njegovim prijevozom, skladištenjem, pripremom za prodaju i daljnjom preprodajom na ilegalnom tržištu.

Prvookrivljeni se tereti da je dogovorio kontinuiranu nabavu velikih količina duhana te strojeva i materijala potrebnih za njegovu obradu i pakiranje, nakon čega je odredio uloge ostalih okrivljenika.

Prema optužnici, ostale okrivljenike tereti se za unajmljivanje prostora, prerađivanje i pakiranje duhana u ambalažu za daljnju prodaju.  Uz to, pripadnike skupine tereti se za isporučivanje duhana krajnjim kupcima.

Okrivljenici su na taj su način, stoji u optužnici, isporučili kupcima najmanje 15 tona duhana neoznačenog duhanskim markicama Ministarstva financija te su na ime neplaćenih trošarina oštetili Državni proračun za najmanje 1,7 milijuna eura, dok su sebi pribavili protupravnu imovinsku korist od najmanje 433.272 eura, a koju su međusobno podijelili.
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 17:08