StoryEditorOCM
Crna kronikanapad iz 1991.

Ratni zločinac i bivši kapetan JRM-a mora platiti odštetu za ranjavanje civila: Splićaninu koji je pogođen snajperom kod Poljuda 112 tisuća kuna

11. studenog 2020. - 21:22

Pavle Pantić (81), bivši kapetan bojnog broda JRM-a i tadašnji zapovjednik 404. Mornaričke vojne baze u Lori, pravomoćno osuđeni ratni zločinac, morat će, ako presuda Općinskog suda u Splitu postane pravomoćna, isplatiti gotovo 112 tisuća kuna naknade štete Igoru D., jednoj od njegovih žrtava.

Podsjetimo, Pantić je pravomoćno osuđen na šest godina zatvora zbog ratnog zločina, odnosno sudjelovanja u granatiranju Splita tijekom kojeg je poginulo petero civila, 20-ak ih je ozlijeđeno, a velika oštećenja nanesena su na civilnim, stambenim i gospodarskim objektima. Prije nekoliko mjeseci pušten je na uvjetnu slobodu s odsluženja kazne, a trenutno se nalazi u Crnoj Gori.

Tada 16-godišnji Igor D. ranjen je, prema usvojenoj tužbi, 24. listopada 1991. godine hicem iz snajpera dok je pješice prolazio pokraj stadiona Poljud, a pogođen je u područje lijeve lopatice i kralježnice. Nakon ranjavanja prevezen je u bolnicu Hrvatske ratne mornarice Split, gdje je imao dvije operacije radi vađenja metaka i gelera te saniranja nastalih ozljeda.

Zbog navedenih ozljeda liječnici su utvrdili da je došlo do trajnog smanjenja životne aktivnosti od 30 posto te mu je priznat status civilnog invalida rata VIII. grupe s 40 posto tjelesnog oštećenja zbog ranjavanja od strane neprijateljske vojske u Splitu.

U tužbi je tvrdio da je ranjen snajperskim streljivom kojim je pucano iz vojarne Lora s namjerom da se ubiju civili, da se radilo o združenom i koordiniranom oružanom napadu na stanovništvo Splita, po izravnoj zapovijedi tuženika.

Po presudi za ratni zločin protiv Pantića žrtva je, kao i ostale, upućen u parnicu sa svojim imovinskopravnim zahtjevom koji je postavio tijekom trajanja kaznenog postupka.

– Budući da je tuženik osoba starije životne dobi i nalazi se na izdržavanju zatvorske kazne, te će po otpuštanju iz zatvora napustiti Hrvatsku jer u njoj nema prijavljeno prebivalište niti je njezin državljanin, tužitelj drži kako mora odmah zahtijevati da mu tuženik umjesto doživotne rente uplati jedan ukupan iznos. U vrijeme ranjavanja tužitelj je bio bezbrižni učenik koji je mučki ranjen od srpskih i četničkih terorista koji su po zapovijedi Pantića snajperskim projektilima pucali po civilnom stanovništvu... – navodilo se, među ostalim, u tužbi žrtve podnesene krajem kolovoza 2018. godine.

Pantić je u svojem odgovoru naveo da mu je žao zbog ranjavanja maloljetnika i svih nabrojenih posljedica ranjavanja, no poricao je odgovornost i predlagao odbijanje tužbe.

– Tada sam bio dijete, pohađao sam srednju Tehničku školu u Teslinoj ulici i nakon nastave sam krenuo prema stadionu na autobus kako bih se vratio kući. Dok sam stajao na kantunu stadiona, iz mitraljeskog gnijezda s krova Lore pogodilo me je nekoliko metaka, a radilo se o metcima kalibra 12,7mm. Dobio sam dva metka u leđa, a jedan metak završio je kod lijeve lopatice, i nekoliko komadića zrna u vratnom dijelu kralježnice. Kao posljedicu ranjavanja dobio sam epilepsiju jer sam prvi napad doživio nakon toga. Osjetio sam ogroman strah, a posljedice ranjavanja osjećam i danas. Zbog svega sam se kao malodoban pridružio Hrvatskoj vojsci, pomagao sam u poslovima prilikom razmjene zarobljenika jer sam dobro govorio engleski jezik, ali nisam neposredno sudjelovao u raznim operacijama na fronti, osim 1995. u operaciji "Oluja" – rekao je na sudu Igor D.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. rujan 2023 15:59