StoryEditor
Crna kronikaEkskluzivno za 'Slobodnu'

Ranjeni 38-godišnjak iz bolničkog kreveta: Policiji sam prije dva mjeseca prijavio da mi je netko propucao automobil i rekao sam da sumnjam na susjeda, ali me, kao što se vidi, nisu shvatili ozbiljno!

19. svibnja 2019. - 14:44
Desno je ulaz u stan ranjenog Lea Krstulovića, a lijevo uhićenog pomorca

Policiji sam prije dva mjeseca prijavio da mi je netko propucao svjetlo na automobilu i rekao sam kako sumnjam da je to moj susjed P. Ć., ali kao što se vidi oni to nisu ozbiljno shvatili - kazao je Leo Krstulović (38) iz bolničkog kreveta na Odjelu kirurgije KBC Split gdje se nalazi nakon što je ranjen u trbuh metkom iz pištolja.

Punac ranjenog 38-godišnjaka ispričao nam je što je dovelo do pucnjave i kako je napadnut njegov zet: Bilo je pitanje dana kada će se ovo dogoditi...

Pogledajte snimku privođenja: napadač iz Mosećke već godinama terorizira susjede i prijeti im, a ranjeni muškarac i njegova supruga zbog straha su djecu upisali u drugu školu

Kao osoba koja je pucala u njega uhićen je upravo P. Ć. za kojega je Leo Krstulović kazao policiji kako misli da mu je on propucao svjetlo na vozilu. Otac troje djece ranjen je nakon što je u subotu oko 14,40 sati po tko zna koji put upozoravao P.Ć.-a, susjeda iz stana do svoga, da prestane s bukom. Susjed mu je, kao odgovor, priredio “sačekušu” i ustrijelio ga.

- Čulo se lupanje kao da macom tuče, to je bilo nepodnošljivo, subota dva popodne, a nitko mira nema. Otišao sam mu na vrata stana i kucao, on nije htio otvoriti. Kazao sam naglas: “Znam da si unutra, prestani više s tom bukom!”. Otišao sam tada van zgrade na parkiralište uzeti rokovnik iz automobila. Kada sam se vratio u zgradu i popeo se stepeništem na naš kat, oko dva metra ispred ulaza u moj stan vidio sam kako je on odškrinuo vrata svog stana. Ugledao sam pištolj, ali bilo je kasno. Ispalio je metak i zatvorio vrata stana. Uspio sam pozvoniti ženi na vrata, pao sam na pod s nesnosnim bolovima u trbuhu, sjećam se da mi je susjed pomagao dok je došla Hitna pomoć - ispričao je Leo Krstulović svom puncu Teu Živkoviću koji ga je posjetio u nedjelju ujutro u bolnici.

Operacija je prošla dobro i ranjeni Leo Krstulović se dobro oporavlja, a nalazi se u sobi pod stalnim nadzorom tzv. kirurški šok, gdje će ga zadržati još dan ili dva. U nedjelju ujutro je došao i policijski inspektor uzeti izjavu, ali ga je odbio pošto smatra kako se ovo ništa ne bi dogodilo da je policija ranije htjela razgovarati s njim. Pristao je samo potpisati izjavu da je žrtva kaznenog djela pokušaja ubojstva.

- Moj zet je pao kao žrtva, a to se nije trebalo dogoditi. Treba on i kćer mi imati policijsku zaštitu jer ne možemo znati ima li taj susjed nekoga od prijatelja koji se žele osvetiti. Kada mi je kćer javila da sinoć nije došla policija čuvati nju i djecu preko noći, iako su obećali, nazvali smo ih. Rekli su kako imaju drugog posla i onda mi je žena zvala policiju u Zagreb i tražila dežurnog policajca s najvišim činom. Kada mu je rekla o čemu se radi, kazao joj je: “Gospođo, ništa ne brinite!”. Za deset minuta je došla patrola ispred zgrade gdje mi stanuje kćerka i bili su sve do jutra - kazao nam je Teo Živković.

Stanari zgrade u kojoj se dogodilo ranjavanje duži period trpe izgrede svoj susjeda s prvog kata P.Ć. koji je zbog vikanja, lupanja i glasnog puštanja muzike više puta prijavljivan zbog remećenja javnog reda i mira. Mir je jedino kada ode raditi na broj jer je pomorac. Posljednja prijava bila je prije manje od tjedan dana kada je Prva policijska postaja Split nakon intervencije podnijela Optužni prijedlog Prekršajnom sudu u Splitu protiv P.Ć.-a.

U zgradi na odresi Misećka 63 B u nedjelju ujutro je mirno, iza vrata se čuju zvukovi obiteljskog života, osim iza dvoja vrata neposredno jedna uz druga na prvom katu. Ispred njih je ranjen obiteljski čovjek dok su par metara dalje u stanu bili troje djece i supruga.  Iz razumljivih razloga susjedi uhićenoga ne žele javno govoriti o problemima s njim, a pogotovo sada kada znaju da je spreman potegnuti oružje. Nisu uznemireni samo stanari zgrade u kojoj je ustrijeljen obiteljski čovjek već i oni s okolnih adresa.

- A što da vam kažem, mi svi sad strahujemo od njegovog povratka. Vidite kako su ljudi zvali policiju i ona je dolazila i prijavljivala sudu. I opet nije ništa pomoglo, tako će ga i sad pustiti da ide kući. Trebali su stanari umjesto policije zvati vas novinare, možda bi ga onda sud zatvorio na malo duže - kaže nam gospođa iz zgrade nasuprot.

Nakon nemilog događaja, otvorilo se niz pitanja.

- Meni nije jasno, ako je on otprije prijavljivan zbog divljanja kao je mogao imati pištolj. Ako ga ima legalno, zašto mu nisu oduzeli dozvolu ako su ga prijavljivali pa valjda policija može u sustavu vidjeti posjeduje li osoba oružje. Zar ne postoji u zakonu da ti se dozvola za oružje može oduzeti ako se ponašaš agresivno? S druge strane, ako nema dozvolu već je pištolj držao ilegalno, postavlja se pitanje je li policija nakon njegovih divljanja, kada su ga prijavljivali stanari zgrade, ikada napravila pretragu stana - opravdano se brine susjed iz obližnjeg ulaza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

28. rujan 2020 21:29