Crna kronikanesavjesno liječenje?

Rana se inficirala, odbijala je hranu, zadah joj smrdio po fekalijama, a onda je umrla...: Državno odvjetništvo podiglo optužnicu protiv dubrovačkog liječnika zbog smrti pacijentice, on tvrdi da je nevin

Piše Anđelka Kelava
23. studeni 2018. - 23:23

Općinsko državno odvjetništvo u Dubrovniku nakon provedene je istrage podignulo optužnicu pred dubrovačkim Općinskim sudom protiv 53-godišnjeg liječnika kojega se tereti za kazneno djelo nesavjesnog liječenja.

Prema priopćenju DORH-a, okrivljeniku se stavlja na teret da je kao liječnik specijalist urologije u Općoj bolnici u Dubrovniku 8. prosinca 2015. godine obavio operativni zahvat nad tada 51-godišnjom pacijenticom u kojem joj je ozlijeđeno tanko crijevo. Okrivljenog liječnika tereti se da punih šest dana nakon operacije nije obavio nikakvu dijagnostičku obradu pacijentice iako je već trećeg postoperativnog dana došlo do infekcije rane.

Točnije, iz inficirane rane zabilježeno je izlaženje zamućenog smrdljivog sadržaja. Prema optužnici, liječnik je bio upozoravan da se pacijentica osjeća slabo, da odbija hranu i žali se da joj dah smrdi po fekalijama.

Dijagnostička obrada

Zbog takvog neadekvatnog i neodgovarajućeg praćenja postoperativnog tijeka liječenja došlo je do pogoršanja zdravlja pacijentice, koja je preminula 2. siječnja 2016. godine, tvrdi Općinsko državno odvjetništvo, koje navodi da se osnovano sumnja da specijalist zadužen za pacijenticu sve do 14. prosinca 2015. godine nije obavio nikakvu dijagnostičku obradu, te je zbog takvog neadekvatnog praćenja postoperativnog tijeka liječenja došlo do pogoršanja zdravlja pacijentice, koje je rezultiralo smrću.

Doznaje se da je liječnik kojega tereti DORH voditelj Urološkog odjela u Općoj bolnici Dubrovnik Zaim Čustović, kojega je vijest o optužnici neugodno iznenadila.

– Za podizanje optužnice doznao sam iz medija. Stavlja mi se na teret nešto što se dogodilo kad uopće nisam bio u bolnici. Radi se o slučaju, odnosno pacijentici koja je liječena na još tri odjela dubrovačke Opće bolnice i gdje je pristup bio multidisciplinaran, u kojem je sudjelovalo više od 20 liječnika sa svih odjela bolnice, a samo bih ja trebao odgovarati.
Stojim iza toga da je napravljeno sve što je bilo moguće, a to dobro znaju moji pacijenti, kao i kolege, apsolutno je sve učinjeno sukladno medicinskoj struci. Sve ću morati dokazati na sudu jer, nažalost, živimo u sustavu u kojem moramo dokazivati svoju nevinost, a ne da se nama dokazuje krivnja – kazao nam je primarijus dr. sc. Zaim Čustović, specijalist urolog, subspecijalist urološke onkologije i voditelj Urološkog odjela u dubrovačkoj Općoj bolnici.

Ravnatelj Marijo Bekić: Slučaj ne mogu komentirati

Premda u vrijeme kad se dogodio ovaj slučaj nije bio na čelu dubrovačke Opće bolnice, zamolili smo ravnatelja dr. Marija Bekića za komentar.

– S obzirom na postupak koji je još u tijeku, ne mogu komentirati slučaj. Imam puno povjerenje u bolničke liječnike – kratko je komentirao dr. Marijo Bekić.

 

#DUBROVNIK#OPTUžNICA#SMRT PACIJENTA#ZAIM ČUSTOVIć