StoryEditorOCM
Crna kronikaapsurdna situacija

Prvi predmet USKOK-a u Splitu nije presuđen ni nakon 20 godina, a jedna je odluka spasila slučaj od zastare

Piše Vladimir Urukalo
17. svibnja 2023. - 09:07
Rasprava je odgođena jer se okrivljeni nisu pojavili, a sljedeća je zakazana za početak lipnja, pozivi Petroviću, Tokiću i Jakovljeviću su upućeni preko oglasne ploče suda Nikola Vilić/Cropix

Neuspješan je u ponedjeljak na splitskom Županijskom sudu bio pokušaj sutkinje Tee Budimlić da započne suđenje u USKOK-ovu predmetu starom više od 20 godina, u kojem se Marinka Petrovića (45) i Vjenceslava Sablju (43), obojica iz Mostara, te Božu Tokića (39) iz Rakitnog i Matu Jakovljevića (40) iz Posušja tereti za krađu 17 automobila luksuzne klase tijekom ljeta sada već davne 2000. godine.

Rasprava je odgođena jer se okrivljeni nisu pojavili, a sljedeća je zakazana za početak lipnja te su pozivi Petroviću, Tokiću i Jakovljeviću upućeni preko oglasne ploče suda.

Ova optužnica podignuta krajem 2002. godine bila je prva USKOK-ova optužnica na splitskom sudu, a svi su optuženi tada bili momci od dvadesetak godina, sutkinja koja danas vodi predmet bila je još vježbenica na Općinskom sudu, a optužbu je zastupao tada mladi tužitelj Michelle Squiccimarro, koji je poslije napredovao te je bio dugogodišnji splitski županijski državni odvjetnik koji je prije par mjeseci stupio na dužnost zamjenika glavne državne odvjetnice Republike Hrvatske.

‘Ruski ključ‘

Optužnica je teretila Petrovića i Sablju da su se u ljeto 2002. godine u Posušju s drugim osobama dogovorili organizirati grupu koja će krasti automobile po Hrvatskoj. U priču su uključili Tokića i Jakovljevića, koji su zajedno s Petrović krali vrjednije automobile na području Dalmacije te ih odvozili u Hercegovinu​ gdje bi ih preuzimao Sabljo.

On je Petroviću, kao voditelju posla, davao po 1000 do 1200 tadašnjih njemačkih maraka, dok su Tokić i Jakovljević dobivali od 500 do 800 maraka po vozilu. Nakon što bi "ruskim ključem" otvarali vrata Mercedesa, Audija i Golfova na području Makarske, Omiša, Splita i Kaštela preko ilegalnih graničnih prijelaza odvozili su ih do Posušja.

Po optužnici, Petrović i Tokić upravljali bi ukradenim vozilom, dok bi Jakovljević vozio ispred njih kako bi na vrijeme uočio policijske ophodnje. Tako su ukrali 17 automobila tada vrijednih više od milijun kuna, čiji su vlasnici živjeli u Austriji, Njemačkoj, Francuskoj, Švedskoj i Hrvatskoj.

Jedan od onih kojem je "nestalo" vozilo bio je i Vlado Madunić, tadašnji predsjednik splitskog Općinskog suda, koji je ostao bez Mercedesa E-klase tada vrijednog 74 tisuće kuna. Madunić je kasnije tijekom suđenja posvjedočio da mu je vozilo ukradeno ispred stana te nikada nije saznao što se dogodilo s automobilom, nakon mjesec i pol pozvali su ga u policiju u Posušje i predali mu torbu sa svim dokumentima, osim vozačke dozvole i sudačke iskaznice.

Petrović je još bio optužen i za zlouporabu opojnih droga jer je u listopadu 2002. godine na graničnom prijelazu Vinjani Donji zatečen s 11 tableta amfetamina i MDMA.

U početku je sve išlo relativno brzo. Već u svibnju 2003. godine, dakle samo pola godine od podizanja optužnice, počelo je suđenje pred vijećem danas pokojnog suca Slavka Lozine koji vrlo brzo, nakon samo mjesec dana, u lipnju 2003. godine donosi presudu kojom Petrovića nepravomoćno osuđuje na pet godina i šest mjeseci, Vjenceslava Sablju na šest i pol godina, Božu Tokića i Matu Jakovljevića na po tri godine i osam mjeseci zatvora. Tada uhićeni i pritvoreni Tokić i Petrović na suđenju sve priznaju, dok su Sabljo i Jakovljević bili u bijegu te im se sudilo u odsutnosti.

Presuda Slavka Lozine

U veljači 2004. godine Vrhovni sud ukida presudu, uz ostalo i zato što su smatrali kako je suđenje u odsutnosti prerano određeno jer nisu bile iscrpljene sve mogućnosti za osiguranje nazočnosti dvojice bjegunaca na suđenju. Tada se za Jakovljevićem raspisuje međunarodna tjeralica, a deset godina poslije na tjeralici završava i Sabljo, koji se predaje u ožujku 2015. godine te uplaćuje jamčevinu od tadašnjih sto tisuća kuna pa izlazi na slobodu.

I nakon te ukidne presude sve je stalo! Čak 18 godina predmet je skupljao prašinu po ladicama i kutcima sudskih soba dok predmet u rad nije dobila sutkinja Budimlić koja je na Županijski sud došla početkom prošle godine.

No, da nije bilo te presude suca Lozine, za djela za koja je četvorka bila optužena apsolutna zastara kaznenog progona nastupila bi još prošle godine, no ovako je taj rok produljen za dodatne dvije godine, dakle do ljeta 2024. godine.

Hoće li se do tada išta pomaknuti ostaje za vidjeti, no nema dileme da će sutkinja dati sve od sebe da nepravomoćnom presudom spasi prvi splitski USKOK-ov predmet!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 14:20