StoryEditor
Crna kronikaRATNI ZLOČIN

Prošlo je 30 godina od brutalnog zločina, ubojice su sve dosad mirno živjele: milicajci zloglasne SAO Krajine ruske su novinare izrešetali pa ih spalili u automobilu

23. veljače 2021. - 20:54
Ubojstvo dvojice ruskih novinara dogodilo se na području Hrvatske Kostajnice 1991. godineArhiva/HANZA MEDIA

Nakon 30 godina od mučkog ubojstva dvojice ruskih novinara koji su kod Hrvatske Kostajnice izrešetani i spaljeni u automobilu podnijeta je kaznena prijava zbog ratnog zločina protiv dvojice državljana BiH, bivših pripadnika specijalne jedinice milicije tzv. SAO Krajine.

Zločin nad civilima se dogodio početkom rujna 1991. godine na području mjesta Panjani, a smaknuti su Gennadij Demjanović Kurinnoj (41) i Viktor Vladimirović Nogin (43).

Kao direktni počinitelj osumnjičen je Zdravko Matijašević zvani Žabac, tada 26-godišnjak, i Ilija Čizmić, tada 33-godišnji pomoćnik zapovjednika zloglasne specijalne jedinice milicije Kaline –​ Komogovina i ujedno komandir odjeljenja u istoj jedinici, koji ga nije spriječio.

Policija je protiv osumnjičenih, sada 56-godišnjaka i 63-godišnjaka, koji su nedostupni tijelima kaznenog progona Hrvatske, podnijela kaznenu prijavu Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu koje je nad njima donijelo rješenje o provođenju istrage.

Hladnokrvna likvidacija

Kako stoji u priopćenjima PU sisačko-moslavačke i DORH-a, kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je grupa pripadnika specijalne jedinice milicije tzv. SAO Krajine zaposjela položaj postrojbe Teritorijalne obrane Kostajnica, koji se nalazio oko 100-ak metara od prometnice Hrvatska Kostajnica – Petrinja.

U trenutku kad je iz smjera Hrvatske Kostajnice naišlo osobno vozilo s diplomatskim registarskim oznakama tadašnjeg SSSR-a i vidljivo istaknutim oznakama TV i PRESS, navedena grupa od 15 milicajaca je otvorila vatru na njega.

U vozilu su se nalazili tada 41-godišnji i 43-godišnji profesionalni ruski novinari, u civilnoj odjeći, koji su toga dana bili na profesionalnom zadatku na području ratnog sukoba. Nakon što se vozilo zaustavilo, pripadnici navedene jedinice specijalne policije prišli su vozilu i ustanovili da su osobe u vozilu ranjene, ali još uvijek žive.

image
Izgorjeli automobil na kojem su bile oznake TV i PRESS
Ante Čizmić/Cropix

Među prvima je došao Zdravko Matijašević i od ranjenih novinara uzeo osobne isprave, navodi rješenje o istrazi, između ostalih putovnice i novinarske iskaznice te ih dokrajčio hicima iz pištolja. Hladnokrvnom ubojstvu je svjedočila većina pripadnika grupe specijalne jedinice, među kojima i Ilija Čizmić koji je tada zapovijedao, stoji u rješenju.

Iako je kao faktični zapovjednik na terenu bio dužan spriječiti 26-godišnjaka te je bio svjestan da su u automobilu dvije ranjene civilne osobe kojima treba pružiti medicinsku pomoć i spriječiti bilo kakav daljnji napad na njih, 33-godišnjak nije poduzeo ništa. Umjesto toga je zajedno s ostalima poduzeo više radnji u cilju prikrivanja i zataškavanja okolnosti ovog kaznenog djela.

Između ostalog, uzeli su novinarsku opremu, uništili automobil paljenjem i kasnijim odvoženjem izgorjele olupine zajedno s posmrtnim ostacima ubijenih osoba na lokaciju uz korito rijeke Sunje u mjestu Donji Kukuruzari. Olupina automobila je 1992. godine pronađena, dok posmrtni ostaci ubijenih novinara do danas nisu te se isti i dalje vode kao nestale osobe.

Državno odvjetništvo u Zagrebu je kroz dulje vrijeme kontinuirano provodilo izvide u cilju otkrivanja počinitelja opisanog kaznenog djela. Obavljeni su brojni obavijesni razgovori i dokazne radnje ispitivanja svjedoka te je, između ostalog, zamolbenim putem ispitan i svjedok u Ruskoj Federaciji.

Prikupljena je brojna materijalna dokumentacija, kako u pisanom obliku i u digitalnom obliku (video i audio snimke na DVD-u). U posljednje je vrijeme intenzivirano kriminalističko istraživanje u koordinaciji državnog odvjetništva i policijskih službenika PU sisačko-moslavačke što je rezultiralo otkrivanjem počinitelja predmetnog kaznenog djela.

Dvije knjige

Naime, opisana inkriminacija dogodila se na području koje bilo okupirano i pod kontrolom SAO Krajine pa tijela otkrivanja i kaznenog progona Republike Hrvatske nisu imala mogućnost pristupa tom području.

Nakon dugotrajnog prikupljanja rezultata istraga iz raznih izvora izvan Republike Hrvatske, koji su pribavljeni putem međunarodne pravne pomoći od nadležnih tijela Republike Srbije, Ruske Federacije i Bosne i Hercegovine te kompletiranja cjelokupne dokumentacije uz ispitivanja velikog broja svjedoka, kao i završnom složenom analizom svih prikupljenih dokaza, utvrđene su osobe za koje se osnovano sumnja da su počinitelji predmetnog zločina slijedom čega je doneseno rješenje o provođenju istrage.

Ruski televizijski novinar Vladimir Mukusev u svojoj knjizi “Crna mapa - priča jedne novinarske istrage”, objavljenoj prije osam godina, pisao je o ubojstvu dvojice reportera koji su mu bili prijatelji u Hrvatskoj. Mukusev je bivši poslanik u Vrhovnom Sovjetu Rusije, čelnik istražne komisije ruskog parlamenta koja je istraživala taj slučaj i novinar ruske državne televizije.

image
Ubojstvo dvojice ruskih novinara dogodilo se na području Hrvatske Kostajnice 1991. godine
Arhiva/HANZA MEDIA

U knjizi je objavio fotografije i dokumente ruskih obavještajnih službi i tužiteljstva te otkriva imena ubojica i razotkriva pokušaj da se za ovaj zločin optuže hrvatski branitelji. Istaknuo je kako tijela njegovih prijatelja do danas nisu nađena, a ubojice mirno žive u Bosni, jer ni Rusima ni Srbima nije bilo u interesu razotkriti istinu.

Dokumenti pronađeni nakon Oluje dokazuju da su novinari ubijeni kada su došli blizu kontrolnog punkta na kojoj su bili članovi zloglasne jedinice Kaline Komogovina. Kasnije je jedan od vojnika pred srpskim pravosuđem kazao imena osoba koje su pucale na novinare u označenom vozilu.

Ukazom predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina 2017. godine su novinar Viktor Vladimirović Nogin i snimatelj Genadij Demjanović Kurinoj, djelatnici državne televizije tadašnjeg SSSR-a, zbog iskazane hrabrosti, požrtvovnosti i borbe za istinu, posmrtno odlikovani ordenom za hrabrost. Drugu knjigu o istom zločinu Vladimir Mukusev izdao je 2018. godine, a radi se o nastavku prve knjige.

Svjedoci su potvrdili su da su nesretni novinari prema napadačima uzvikivali: “Ne pucajte braćo, mi smo Rusi, mi smo vaša braća!“ te je tako naslovio svoju drugu knjigu. Inače, na mjestu ubojstva dvojice Rusa je 2013. godine na inicijativu hrvatskih branitelja postavljeno spomen obilježje.

Smaknuli cijelo selo, djecu i starce


Jedinicom milicije za posebne namjene Kaline-Komogovina, tzv. “Šareni”je zapovijedao zloglasni Stevo Borojević zvan Gadafi kojeg je 1992. godine ubio pripadnik vlastite postrojbe. Pripadnici te paravojne postrojbe su počinili pokolj u Kostrićima pokraj Majura 15. studenog 1991. godine.

Njih osam došli su u selo, a predvodio ih je pokojni Gojko Malešević zvani Četnik. Mladi i dobro istrenirani specijalci SAO Krajin ubili su 15 civila, gotovo sve mještane među kojima je bilo i djece, braća stara stare dvije i pet godina.

Samo dvoje mještana je preživjelo. Najstarija žrtva imala je 93 godine.  Kako bi prikrili zločin zapalili su kuće u selu.

Nakon završetka Domovinskog rata u blizini spomen doma kraj pravoslavne crkve u Komogovini, gdje su bili smješteni pripadnici krvoločne jedinice, pronađeno je više masovnih grobnica sa tijelima ubijenih Hrvata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

24. veljača 2021 19:45