StoryEditor
Crna kronikaput pod noge

Pronašli smo zgradu u kojoj se nalazi Kovačevićev stan, a useljeni stanari nikada nisu čuli za ‘poznatog susjeda‘. Na adresi tvrtke investitora Klementa Bašića i Ivana Vrdoljaka nismo našli nikoga...

Piše Damir Tolj
8. travnja 2021. - 08:03
Zgrada na adresi Put Žnjana 14d u kojoj je stan dobio Dragan Kovačević. Zgradu je gradila tvrtka Sunčani ŽnjanJakov Prkić/Cropix

Moderna zgradica potpuno je nova, ne biste imali ništa protiv živjeti u takvoj. Oko nje grade se još neke, sve izgleda poput velikog gradilišta u tko zna kojem dalekom, zabačenom gradu, gotovo u polju, među starim maslinama, pokojom smokvom i dračom. Očajnog pristupa, s drugim sličnim betonskim zdanjima razbacanim okolo, kao nasumično, ali sve s dozvolom, po osunčanom splitskom Žnjanu.

Adresa je Put Žnjana 14D, a i zgradica se zove "Sunčani Žnjan", još se useljava. Šetali smo od vrata do vrata, od stana do stana, gotovo ni na jednom još nema pločice s prezimenom vlasnika, ali baš nitko od četiri, pet stanara nije imao pojma o Draganu Kovačeviću, za kojeg ih pitamo.

Vidi im se i na licima da nemaju pojma o čemu govorimo: neki ni čuli nisu za Dragana, njegov čuveni zagrebački "klub", njegovu čelnu poziciju u JANAF-u, Hrvatsku narodnu stranku i slično. Koliko smo shvatili – nije ih baš ni briga.

Na nekim poštanskim sandučićima još su nepreuzeti ključevi, a parlafon je polovično popunjen: ima tu stranih i domaćih prezimena, s Dalekog istoka..., naziva tvrtki ili upražnjenih kućica, ali – nismo drugačije ni očekivali – nigdje Kovačevićeve "kućice".

Za priču ste možda već čuli: ponovno je uhićen, pod sumnjom da je na ime mita, kao nagradu za namještanje poslova, dobio dva stana. Jedan u Zagrebu, a drugi u zgradi niz čije ga hodnike upravo tražimo, na čuđenje nekoliko majki s djecom u naručju, jednog momka u sokolskoj majici i jednog čovjeka srednjih godina.

Veza bi mogla biti – kažemo, možda mogla – negdje u sljedećim rečenicama. Projekt "Sunčani Žnjan" sa zgradicom od deset stanova i dva apartmana, sve s pogledom na more, po cijeni "već od 2300 eura", pokrenuli su u udruženom investitorskom pothvatu Ivan Vrdoljak, bivši čelnik HNS-a i potpredsjednik Vlade, te Klement Bašić, narodnjački čelnik u srcu Dalmacije i županijski vijećnik. Njih dvojica osnivači su, za 20.000 kuna, tvrtke "Sunčani Žnjan", iz 2018. godine, koja je podigla zgradicu za prodaju stanova. Bašić je direktor. A Kovačević narodnjački menadžer nacionalnog naftnog cjevovoda. Bio.

S Bašićem smo razgovarali tek toliko dugo koliko mu je trebalo da – već spreman – izrekne kako nema komentara. A Vrdoljak se ne javlja, ili mu mobitel daje signal zauzeća, ovisi koliko često pokušavate. Uglavnom, zasad ništa od brzinskih terenskih istražnih radova. Još sitnica, Bašićeva i Vrdoljakova "sunčana" tvrtka registrirana je na adresi Josipa Jovića 26. Na Mejašima, podno Vukovarske ulice, blizu "Malla". Nismo zatekli nikoga... 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. travanj 2021 08:26