StoryEditor
Crna kronikažupanijski sud

Proces protiv Luke Juretića: dilema ostaje, je li ubojica bio smanjeno ili potpuno ubrojiv kad je batom, čekićem i nožem ubio penzionerski par?

30. lipnja 2020. - 18:05
Duje Klarić/Hanza media

Suočavanje vještakinje za forenzičnu psihijatriju dr. Nadice Buzine iz Klinike za psihijatriju Vrapča i njenih kolega iz Splita predvođenih prim. doc. dr. sc. Trpimirom Glavinom na splitskom Županijskom sudu jučer nije donijelo razrješenje dileme.

Je li Luka Juretić kojem se sudi za teško ubojstvo Vicenca Uvodića (92) i pokušaj teškog ubojstva njegove supruge Senke Uvodić (87) u Solinu bio smanjeno ubrojiv kako to tvrde stručnjaci iz Zagreba ili potpuno ubrojiv što su utvrdili splitski vještaci

Tijekom istrage tročlani tim splitskih vještaka je iz KBC-a Split odlazilo na razgovor s Juretićem na splitske Bilice te su naposljetku u svom nalazu i mišljenju naveli kako je on u trenutku počinjenja djela bio ubrojiv i da nije bolovao od nikave psihičke bolesti. Također su istaknuli da nije bilo ovisnosti o drogama već je zloupotrebljavao kanabinoide.

- Svoje mišljenje temeljimo na njegovu iskazu jer nema instrumenta koji bi pouzdano mogao odrediti granicu između ovisnosti i zlouporabe. U cijelosti smo suglasni s kolegama iz Vrapča, osim u pogledu ubrojivosti - kazao je, među ostalim, dr. Glavina.

Njegova kolegica iz Zagreba je ostala pri tome da su ona i kolega utvrdili da je zbog ovisnosti o kanabidoidima Juretić bio smanjeno ubrojiv u vrijeme kad je brutalno napao svoje vremešne susjede.

S obzirom na to da se vještaci nisu mogli usuglasiti, Nikša Wagner, zamjenik ŽDO-a je kazao da je jedino što preostaje treće vještvo, no da sudu prepušta odluku tko će ga obaviti. Sudac Dinko Mešin kazao je da će o tome odlučiti nakon što se spis, koji se po žalbi obrane na produljenje istražnog zatvora nalazi na Vrhovnom sudu, vrati u Split.

Podsjetimo, Juretić je optužen da je krajem siječnja 2019. godine u popodnevnim satima došao na vrata stana supružnika Uvodić pitajući da mu posude brašna.

Otvorila mu je Senka i ništa ne sluteći okrenula mu leđa, a on ju je iznenada brutalno napao. Izudarao ju je batom za meso slomivši joj desnu ruku, nanio joj je teške ozljede lijeve ruke, zbog čega joj je amputiran dio jednog prsta te modrice i ozljede glave.

Prestao ju je tući tek kad se umirila jer je pomislio da je mrtva.

Krenuo je tada na njenog supruga kojeg je čak 13 puta izudarao brutalno batom i čekićem po glavi i tijelu, a onda ga je ubo nožem u trbuh. Nakon toga je ukrao nakit, novac, upaljače i druge sitne predmete iz stana

Teško ozlijeđena žena je zadržana u bolnici dok se nije donekle oporavila, dala je iskaz te je puštena na kućnu njegu. Preminula je krajem travnja 2019. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

15. rujan 2020 10:22