StoryEditor
Crna kronikaizgubio spor s državom

Privođenje u pidžami: torcidaš Ronkulin tražio 110 tisuća kuna, a mora platiti 11.000

Piše PSD.
21. rujna 2012. - 10:58
Velimir Ronkulin izgubio je spor s državom, od koje je tražio 110.000 kuna jer je priveden na sud u pidžami, te mora platiti 11.000 kuna sudskih troškova. Ronkulin je optužen da je predvodio napad na navijače Dinama u Dugopolju 2003. godine, u vrijeme kada je bio istaknuti pripadnik “Torcide”, te je na jedno od ročišta 2005. godine prisilno doveden na Općinski sud u Splitu.

Policajci su ga pred suca doveli u odjeći u kojoj su ga zatekli te je on smatrao da mu država mora nadoknaditi nematerijalnu štetu zbog oštećenog zdravlja i povrede ugleda.

Incident u Dugopolju

Nemili događaj, zbog kojeg se održavalo suđenje, zbio se u prosincu 2003. godine kada je nakon derbija između “Hajduka” i “Dinama” bengalkom zapaljen automobil zagrebačkih navijača. Ronkulin je optužen da je, kao jedan od čelnika Torcide, nakon utakmice na benzinskoj postaji “Smokovik” okupio 30-ak navijača, od kojih je 13 poslije optuženo, i isplanirao napad na navijače Dinama na cesti u Dugopolju.

Kada je naišao zagrebački hyundai s petoricom navijača Dinama, torcidaši su automobil udarali polugama, palicama, kamenjem i iz automobila izvukli trojicu navijača i stali ih tući. Jedan od njih je u općoj gužvi i tučnjavi kroz razbijeno stražnje staklo ubacio bengalku u automobil, ali kada je vidio što se može dogoditi, iz automobila je izvukao dvojicu dinamovaca i spasio im život.

Predmet protiv Velimira Ronkulina vodio je sudac Zoran Kežić koji je u ožujku 2005. godine naložio Ronkulinovo dovođenje kako bi izbjegao daljnje odugovlačenje postupka. Optuženi Ronkulin opravdao je nedolazak pismom i potvrdom liječnika, ali je sudac posumnjao u istinitost navedene isprave i naložio njegovo dovođenje.

Kada mu je policija došla na vrata, Ronkulin je bio u pidžami i nije se želio preodjenuti te je tako doveden u splitsku Palaču pravde. Kako su suđenje pratili novinari i fotoreporteri, njegova fotografija dolaska na sud u pratnji policije objavljena je u medijima.

Zbog svega toga Ronkulin je smatrao da mu je povrijeđen ugled, ali i zdravlje, jer je iz kreveta doveden na suđenje. Stoga je iste godine tužbom zatražio naknadu štete u iznosu od 110.000 kuna.

U parničnom postupku državu je zastupalo Općinsko državno odvjetništvo u Splitu te je u veljači prošle godine prvostupanjskom odlukom odbijena Ronkulinova tužba. Na odluku se žalio te je Županijski sud u Splitu odbio njegovu žalbu i pravomoćno potvrdio presudu prema kojoj nema pravo na naknadu štete i kamate koje je tražio.

Znao je da će ga snimati

Također je odbijen i njegov zahtjev da bude oslobođen troškova postupka te mora nadoknaditi u državni proračun 11.250 kuna.

Sudsko vijeće je ocijenilo kako svaki sudac ima obvezu zaštititi ugled suda i države te je sudac Kežić postupio ispravno. Što se tiče Ronkulinove neprimjerene odjeće, smatraju kako je imao mogućnost presvlačenja koju nije iskoristio, što je rezultat njegove volje da pokaže nepoštovanje prema institucijama. Znao je da je rasprava javna i da je prate mediji, smatraju, te nije trebao biti iznenađen svojim fotografijama.

U međuvremenu je sudac Zoran Kežić imenovan na Županijski sud u Splitu te je slučaj zbog dugopoljskog izgreda dodijeljen sucu Zoranu Franetoviću. On je razdvojio spis te je dio optuženih osuđen, dok za Velimira Ronkulina još uvijek nije okončana glavna rasprava i izrečena presuda.

Katarina MARIĆ BANJE


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2021 05:51