StoryEditorOCM
Crna kronikaNepravomoćna presuda

Primao invalidsku mirovinu i radio kao ministar u BiH: na optuženičkoj klupi je tvrdio da mu je savjest čista, evo koliku mu je kaznu 'odrezao' splitski sud

27. studenog 2019. - 16:15
Zdravko Boras nije se pojavio na izricanju presude

Zdravko Boras, ministar unutarnjih poslova Zapadnohercegovačke županije Federacije BiH, osuđen je u utorak na splitskom Općinskom sudu nepravomoćno uvjetnom kaznom od godinu dana zatvora s rokom kušnje od tri godine.

Također, ako ova presuda suca Ante Unkovića postane pravomoćna, morat će u roku od šest mjeseci uplatiti u državni proračun 95 tisuća i 491 kunu, za koliko je oštetio Hrvatsku, te još tri tisuće kuna troškova postupka. Optužnica ODO-a teretila ga je da je uzimao invalidsku mirovinu iz Hrvatske od veljače 2015. do kraja travnja 2016. godine, iako na nju nije imao pravo jer je istodobno bio zaposlen kao ministar u MUP-u Zapadnohercegovačke županije.

Optuženi ministar unutarnjih poslova Zapadnohercegovačke županije na suđenju u Splitu: Ako je netko oštetio državu i napravio propust, to je HZMO. Protiv mene i moje obitelji vodi se hajka iza koje stoji paraobavještajni sustav

- Okrivljeni je u obrani kazao da se konzultirao s odvjetnikom i pitao ga treba li izvijestiti HZMO te mu je savjetovano da je dovoljno da izvijesti Mirovinsko u Hercegovini. Ispričavanje prava ne ispričava, on je imao aktivnu obvezu u roku 15 dana prijaviti HZMO-u svaku promjenu u osobnim ili stvarnim okolnostima koje utječu na njegovo pravo. Činjenica je li on bio branitelj ili nije u ovom postupku nije bitna - kazao je, među ostalim, u obrazloženju presude sudac Unković.

Boras se nije pojavio na izricanju presude u Splitu, a prošlog je tjedna u svojoj obrani istaknuo da mu je savjest čista, da se ne osjeća se odgovornim ni krivim, ali da će poštovati svaku odluku koju sud donese.

- Točno je da sam 4. veljače 2015. godine zasnovao radni odnos te sam se konzultirao s odvjetnikom. Ja sam 18. listopada 2013. godine izgubio status HRVI-ja rješenjem Ministarstva branitelja RH. Smatram da je Ministarstvo trebalo dostaviti rješenje HZMO-u i da su oni trebali obustaviti isplatu mirovine po službenoj dužnosti. Časni sude, ja sam časnik HV-a i HVO-a, odlikovan zbog zasluga u obrani Hrvatske. Smatram da niti sam imao namjeru oštetiti niti sam oštetio državni proračun Hrvatske, to je moja država za koju sam dao svoj doprinos braneći je. Ako je netko oštetio državu i napravio propust, to je HZMO - govorio je prošlog tjedna sucu ministar Boras u svojoj obrani.

Nema sumnje da će njegovi branitelji na ovu odluku podnijeti žalbu, tako da će o presudi odlučivati Županijski sud.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2023 01:00