StoryEditorOCM
Crna kronikaBILTEN SMRTI (8)

Priča o ženi koja je zbog ubijanja partnera dobila nadimak ‘Crna udovica‘. Trovala ih je podmuklo i polako...

Piše Petar Čikeš
10. ožujka 2024. - 17:27

Amerikanka Judy Buenoano pogubljena je na električnoj stolici 1998. godine u zatvoru na Floridi zbog ubojstva svojeg sina i dvoje partnera te pokušaja ubojstva trećeg partnera. Svoje zločine, zbog kojih je dobila nadimak "Crna udovica" počinila je u vremenskom rasponu od 12 godina (1971.-1983.). Uloge ljubavnice, supruge i majke igrala je do onog trenutka kada bi odlučila prekinuti živote svojih bližnjih. Međutim, njenu ulogu "Crne udovice" prekinula je nedovoljna jaka automobilska eksplozija. Ovo je priča o Judy.

Rodila se kao Judias Welty 1943. (svoje prezime je kasnije promijenila u Buenoano što na španjolskom znači dobra godina). Bez majke je ostala u četvrtoj godini života. Tijekom odrastanja je doživjela fizičko zlostavljanje od strane svog oca i maćehe. Nakon što je kao 14-godišnja tinejdžerka provela dva mjeseca u zatvoru zbog napada na oca i polubraću, odselila se od svoje obitelji. Zaposlivši se kao medicinska sestra, činilo se da je dobila priliku svoj život otpočeti iznova, daleko od nasilnog oca i okrutne maćehe. Nažalost, Judy ju nije iskoristila već je napravila sve da ju obesmisli. 

image

Judt Buenoano

Youtube/screenshot

Da je svemu došao kraj shvatila je 1983 godine, kada je uhićena zbog pokušaja ubojstva Johna Gentryja. Obradovavši ga viješću da je trudna s njegovim djetetom, Gentry je otrčao do svog automobila kako bi u prvom dućanu kupio šampanjac s kojim će proslaviti sretnu vijest. No, u trenutku dok je palio motor automobila dogodila se...eksplozija. Ipak, sudbina nije htjela da se sve odigra po Judyjinom planu. Gentry je preživio eksploziju i nakon dva tjedna povratio svijest, te potom ispričao sve čega se sjećao prije nesreće. Umjesto lažnih suza na Gentryjevom pogrebu i stvarnog dobitka njegove police životnog osiguranja u iznosu od 50 000 dolara Judy su na kućna vrata pokucali policajci. Ispostavilo se da Judy nije bila trudna, kao i da su "vitamini" koje je mjesecima davala svom partneru zapravo sadržavali otrov arsen. 

Pravo iznenađenje bilo je kada su istražitelji shvatili da Gentry nije prva osoba kojoj je Judy namijenila "prijevremenu" smrt. Uskoro su mogli protiv Judy otvoriti istragu ne samo za pokušaj ubojstva već i za počinjenje tri ubojstva koja je prethodno počinila. Svog supruga Jamesa Goodyeara, s kojim je zasnovala obitelj, dokrajčila je trovanjem arsenom. Njegova smrt tada kod nikoga nije izazvala sumnje u moguće ubojstvo, već je pripisano prirodnom uzroku. Idući koji je životom platio zbližavanje s Judy bio je Bobby Morris, koji podlegao 1978. nakon dugotrajnog trovanja arsenom. U oba slučaja Judy je profitirala kao nositelj prava na police životnog osiguranja svojih žrtava.

Ipak, Judy se nije zaustavila samo na svojim ljubavnim partnerima. Sinu Michaelu, kojeg je dobila u izvanbračnoj vezi, "dopustila" je da doživi 18 godina (isto onoliko godina koliko je imala kada ga je rodila). Mladića koji je bolovao od paraplegije povela je na vodeni izlet. Plovidba kanuom pošla je po zlu i Michael se, pavši iz kanua utopio, budući da zbog atrofije mišića i težine ortopedskih pomagala, nije imao šanse ostati na površini vode. Tek naknadno je policija zaključila da se radilo o insceniranoj nesreći, tj da je Judy namjerno prevrnula kanu kako bi izazvala smrt svog djeteta.

Sud savezne države nije imao dvojbe u vezi kazne za Judy. Dosudio joj je smrtnu kaznu kao jedino primjerenu njenim zločinima. Pogubljena je na električnoj stolici 30. ožujka 1998. godine. Za posljednji obrok je zaželjela brokule, šparoge, jagode i čaj. Na pitanje zatvorskih stražara pred izvršenje kazne rekla je da nema posljednjih riječi. Bila je prva žena pogubljena električnom stolicom na Floridi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 01:07