StoryEditor
Crna kronikaNEMA DOZVOLU

Preživio je dva atentata, a ovog vikenda uhvaćen je u centru grada s oružjem u torbi! Policija privela 34-godišnjaka, sud mu ekspresno odredio kaznu

9. ožujka 2020. - 14:09
Na Deana Majstorovića nedavno je u Rendićevoj ulici u Splitu pokušan atentatDuje Klarić/HANZA MEDIA

Nakon što je preživio pokušaj atentata kraj Kineskog zida, Dean Majstorović (34) zvani Điđi, sam se brine za svoju sigurnost što ga je ovaj vikend koštalo smještaja na Bilicama. U petak navečer je u centru Splita zatečen s pištoljem Češka zbrojovka s metkom u cijevi i punim spremnikom streljiva.

Uhitili su ga interventni policajci koji ga poznaju po dosjeu iz vremena prije promjene prezimena, kada se zvao Dean Martedić i kada je bio osuđen za dilanje marihuane. Već je preživio jedan atentat u ožujku 2016. godine na splitskom Smrdečcu kada je ranjen u obje noge i ruke iz pištolja kalibra 9 mm.

Kako saznajemo iz PU splitsko-dalmatinske, u petak oko 20.40 sati, na Trgu Gaje Bulata, policijski službenici Interventne jedinice policije zaustavili su 34-godišnjaka koji je kod sebe u torbi imao vatreno oružja. Obavljenim pregledom torbe, utvrđeno je da se u istoj nalazi pištolj sa sedam komada streljiva.

Dean Majstorović je doveden u službene prostorije radi provođenja kriminalističkog istraživanja te je utvrđeno da ne posjeduje odobrenje za nabavu, držanje i nošenje vatrenog oružja, kao ni streljiva. Time je ostvario obilježja prekršaja iz Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana pa je uz optužni prijedlog priveden na Općinski prekršajni sud u Splitu.

Radi se o žurnom postupku kada se odmah nakon uhićenja osoba dovede na sud kako bi iznijela obranu  te se odlučuje o zadržavanju u splitskom zatvoru. Policija mu je stavila na teret tri nedjela: nelegalni posjed pištolja i metaka uz dva dodatna prekršaja sigurnosti: metak u cijevi pištolja te držanje oružja u okopojasnoj torbici.

Dežurni sudac ga je proglasio krivim i dao mu deset dana zatvora uz 10.000 kuna kazne. Osim toga mu je odredio zadržavanje te je automatski poslan na Bilice do 15. ožujka kada mu ističe zatvorska kazna jer je uhićen 06. ožujka. Od kazne mu se također odbija jedan dan proveden u pritvoru u policiji.

Obje odluke su nepravomoćne te Dean Majstorović  ima pravo žalbe, ali to ne odgađa njihovo izvršenje. Na odluku o sankciji je utjecalo i što je otprije osuđivan, a također mu je oduzeto nelegalno oružje i streljivo.

Oružje koje Majstorović nosi ne čudi s obzirom na to da su ga već dva puta pokušali ubiti. Početkom studenog prošle godine u Rendićevoj ulici je usred dana na njega pucao još uvijek nepoznati muškarac.  Atentator ga je čekao duže vrijeme dok se Điđi nije pojavio i tada je krenuo prema njemu i zapucao.

Kako ga metak nije pogodio, Điđi je počeo bježati između automobila i stabala, a napadač je trčao za njim pucajući prilikom čega je ispalio brojne metke. Radi se o visokom mršavom muškarcu odjevenom u tamnu odjeću dok je glavi imao crnu motociklističku kacigu.

Na video snimci atentata uočljivo je kako napadač hramlje što je jeda od razloga zašto nije uspio uhvatiti svoju metu. Điđi je uspio zamaknuti prema  prema obližnjem kafiću, a napadač je pobjegao prema školskom igralištu gdje mu je bio skuter s kojim je pobjegao. Nakon tog napada Dean Majstorović je ponudio 10.000 eura za informacije o počinitelju ili naručiteljima koji su do danas nepoznati.

Nepoznat je napadač i iz atentata u ožujku 2016. godine kada je na parkiralištu u večernjim satima Điđi pogođen s četiri metka. Kada je krenuo ući u svoj automobil prvi hitac pogodio ga je u lijevu nogu, a drugi u ruku. Od zadobivenih ozljeda se srušio na pod, napadač ga je pogodio još dva puta u drugu nogu, a jedan metak mu je okrznuo rame. U tom trenutku je Điđi počeo vikati i posegnuo za torbicom koju je imao oko pojasa kao će izvući oružje. Napadača je to odvratilo od daljnjeg pucanja te je pobjegao. I taj slučaj do danas nije službeno zatvoren.

U svom dosjeu Điđi ima presudu kada je uhićen u uskokovoj akciji "Krilo" kao član zločinačke udruge koja je prošvercala 17 kilograma marihuane iz BiH. Sva osmorica optuženih iz skupine osuđeni su 2011. godine na ukupno 38,5 godina zatvora na Županijskom sudu u Splitu. Deana Majstorovića, tada još Martedića, teretilo se za nabavu radi dilanja četiri kilograma “trave” te je osuđen na pet i pol godina zatvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2021 13:48