StoryEditorOCM
Crna kronikaIPAK DOLIJAO

Prevarant iz Solina obećavao radna mjesta u poznatoj drogeriji: žene mu plaćale u eurima, a ostale bez posla i bez novca

25. prosinca 2023. - 15:01

Na uvjetnu kaznu zatvora od deset mjeseci uz rok kušnje od tri godine osuđen je 43-godišnjak iz Solina jer je dvjema poznanicama uzeo po 2000 eura uz obećanje kako će ih zaposliti u trgovini “DM”-a. Općinski sud u Splitu je u presudi naveo i kako mora nadoknaditi štetu prevarenim ženama ili će uvjetna kazna zatvora biti zamijenjena bezuvjetnom.

Za kazneno djelo prijevare tereti ga Općinsko državno odvjetništvo u Splitu koje je protiv njega podiglo optužnicu. U njoj je navedeno kako je tijekom ožujka 2014. godine u Splitu dvjema poznanicama neistinito prikazao da im putem osobnih poznanstava može omogućiti da se zaposle kao prodavačice u trgovini “DM-Drogerie markt” u trgovačkom centru Mall of Split.

Uvjet je bio da mu za to plate svaka po 2000 eura, u što su mu obje povjerovale i svaka osobno isplatila na ruke traženi iznos. Tijekom prvog ispitivanja nakon otkrivanja prevare u siječnju 2017. godine je negirao da je prevario poznanice.

No, na suđenju koje je održano u kolovozu ove godine optuženi 43-godišnjak je priznao kazneno djelo.

- Žao mi je i kajem se. Sada priznajem jer sam kritičniji u odnosu na ovakav svoj postupak. Jednoj od njih sam već namirio štetu, a kako se druga udala izgubio sam s njom kontakt.

Bilo mi je i neugodno zbog ovoga što sam uradio, pa joj se nisam ni javio. Nakon početka suđenja kontaktirao sam je i dogovorili smo na koji način ću joj vratiti novac - kazao je.

image

Poznata drogerija

Shutterstock

Obje žrtve su također dale iskaz te su izjavile kako nisu zainteresirane za kazneni progon. Prilikom odluke o visini kazne sud je uzeo u obzir što je optuženi kazneno osuđivana osoba, što je otegotna okolnost.

S druge strane je priznao počinjenje djela i pokajao se, a njegovo priznanje je u znatnoj mjeri pridonijelo utvrđivanju činjeničnog stanja u sudskom postupku. Bez takvog priznanja utvrđivanje odlučnih činjenica bilo bi teže, a sam postupak bi i duže trajao, navedeno je u presudi.

Takvo priznanje, uz izraženo kajanje pokazuje i jasno izraženu svijest o protupravnosti vlastitog ponašanja i ukazuje da je optuženi spreman prihvatiti odgovornost za počinjeno djelo. Nadalje, štetu nastalu počinjenjem djela u odnosu na jednu oštećenicu je namirio u cijelosti, a djelomično je namirio štetu drugoj oštećenici i želi joj namiriti preostalu štetu.

Sve nabrojeno je uzeto kao olakotne okolnosti, stoji u presudi objavljenoj na oglasnoj ploči suda. Odlučeno je kako štetu drugoj žrtvi mora nadoknaditi u roku od četiri mjeseca od pravomoćnosti presude. Također 43-godišnjak mora platiti 300 eura sudskih troškova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2024 17:25