StoryEditor
Crna kronikaodluka u beogradu

Presuda za pokolj Hrvata u Lovasu: optuženi dobili manje kazne nego na prvom suđenju, JNA i ovaj put prošla 'lišo'

Piše Marina Karlović-Sabolić
20. lipnja 2019. - 17:44
Vukovarska sudnica: svjedočenje optuženih za Lovas video-linkom iz Beogradalovas

Zločin u Lovasu konačno je kažnjen.Vijeće za ratne zločine okružnog suda u Beogradu u četvrtak je izreklo zatvorske kazne počiniteljima jednog od najtežeg zločina koje su srpske jedinice počinile tijekom agresije na Hrvatsku.

Pripadnici paravojne postrojbe "Dušan Silni" i Teritorijalne obrane JNA osuđeni su na ukupno 47 godina zatvora zbog zločina počinjenih nad civilima hrvatske nacionalnosti u jesen 1991. godine u ovom istočnoslavonskom selu. Između ostalog i krvave berbe grožđa, tijekom koje su Hrvati, pod prijetnjom oružja, natjerani u minsko polje, u kojemu su svi stradali.

Gorak okus u usima ostavlja činjenica da su im kazne počiniteljima- izrečene u prvom suđenju, kojega je poništio viši sud - osjetno smanjene.

Ključan je bio pronalazak snimke sa skupa na kojem je govorio Tuđman. I onda je krenuo četnički krvavi pir. Ljude su mlatili, silovali, rezali noževima, nakraju su ih poslali u minsko polje... Sutra presuda za stravičan zločin

Milan Devčić, koji je nakon okupacije Lovasa bio šef policije, osuđen je na 8 godina. Na prvom je suđenju dobio 10 godina. Željko Krnjajić, policajac iz Tovarnika, osuđen je na 6 godina. Ranije je dobio kaznu od 10 godina.

I pripadnicima paravojne postrojbe "Dušan silni" kazne su smanjene. Jovan Dimitrijević je umjesto ranijih 8 dobio 6 godina. Saša Stojanović je umjesto ranijih 8 dobio sedam godina, a Zoran Kosijer je umjesto 9 dobio 6 godina.


Pripadnicima JNA Darku Periću, Radovanu Vlajkoviću i RAdisavu Josipoviću razrezane su jednake kazne kao u na prvom suđenju.

Marina Kljajić, odvjetnica Fonda za humanitarno pravo iz Beograda koja je na suđenju zastupala obitelji žrtava, u izjavi za Slobodnu Dalmaciju podsjeća da se na presudu za ovaj gnjusan zločin čekalo dugih 11 godna.

- Ostaje gorak okus zbog drugog trajanja postipka. Pravda na žalost ovim nije zadovoljena, a izrečene kazne ne smatramo adekvatnim. Na prvom se suđenju sudilo za ubojstva 69 ljudi. Tijekom godina četvero okrivljenika je preminulo, a jedan je nesposoban za suđenje. Ova presuda se odnosi na smrt tek 28 osoba. Nakon toliko godina čekanja, od pravde neće biti ništa. Najodgovorniji za ovaj zločin, zbog propusta tužiteljstva, presudom na žalost nisu obuhvaćeni - upozorava Marina Kljajić.

Eugen Jakovčić iz Dokumente također je pratio izricanje presude.

- Najodgovorniji iz JNA nisu kažnjeni. Vjerujemo da će uslijediti nastavak suđenja na kojemu će se na optuženičkoj klupi naći zapovjednik brigade DUšan Lončar, koji je napada na Lovas opravdao "neprijateljski raspoloženim civilima" - zaključio je Jakovčić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. srpanj 2022 06:27