stdClass Object ( [id] => 211543 [title] => Presuda Draženu Slavici neće otkriti istinu o stradanju 13 vatrogasaca [alias] => presuda-drazenu-slavici-nece-otkriti-istinu-o-stradanju-13-vatrogasaca [catid] => 243 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => U ponedjeljak će Županijski sud u Zadru donijeti prvostupanjsku presudu u postupku protiv Dražena Slavice za stradanje 13 vatrogasaca na otoku Kornatu prije šest godina. Nakon dvije i pol godine suđenja na kojem je saslušano 125 svjedoka i vještaka, nakon brojnih istupa neutješnih roditelja, javnost očekuje da se konačno otkrije cijela istina o događaju koji je šokirao Hrvatsku te pronađu i kazne odgovorni za brojne propuste koji su doveli do strašne tragedije. No hoće li sutrašnja presuda uspjeti odgovoriti na sva pitanja? Hoće li istina biti utvrđena, a pravda zadovoljena?

Naime, u trenutku najveće hrvatske vatrogasne tragedije, 30. kolovoza 2007. godine, iznad uvale Šipnat, između brda Veli vrh i Meja na otoku Kornatu gdje je vatra prešla preko 13 vatrogasaca, Dražen Slavica je kao zapovjednik vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije i JVP Šibenik bio četvrti u zapovjednom lancu. Prije njega na zapovjednoj ljestvici bili su glavni operativni vatrogasni zapovjednik OSRH general Josip Stojković, glavni vatrogasni zapovjednik i pomoćnik ravnatelja Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUSZ) Mladen Jurin, te glavni vatrogasni zapovjednik RH i njegov pomoćnik za priobalje Tomislav Vuko. Osim njih, na terenu su samostalno zapovijedali zapovjednik požarišta, pokojni Dino Klarić i njegov otac Joško.

Međutim, pod obrazloženjem da je jedini vodio cijelu akciju na Kornatu, odvjetništvo je dvije godine nakon tragedije odlučilo zanemariti zapovjednu liniju i optužuje samo jednog čovjeka, Slavicu, za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti i imovine. Slavicu se tereti da kao odgovorna osoba nije postupio po propisima o zaštitnim mjerama, čime je sam izazvao opasnost za život ljudi i prouzročio smrt više osoba.

- Slavica je izravno odgovoran za smrt 12 vatrogasaca. Njegovom krivnjom oni su se još gotovo pet sati nakon nesreće pekli na suncu i time im je dodatno otežao situaciju - naveo je u optužbi tužitelj Zvonko Ivić.

Oštro pobijajući optužbe, Slavičin odvjetnik Čedo Prodanović, međutim, naglašava kako njegov branjenik nije zapovijedao akcijom, već je odabran samo kao žrtveno janje zbog labilnosti tužilaštva koje je u cijelom slučaju išlo linijom manjeg otpora. “U uvjetima totalno rasutog sistema bira se samo jedan krivac, a to je Slavica. Osim što je poslao postrojbu na Kornat, on njome nije zapovijedao. Zar je Slavica kriv za rijetki prirodni fenomen, zabilježen dva puta u svijetu?”, zapitao se Prodanović.

Zanimljivo je da Tomislav Vuko, pomoćnik glavnog vatrogasnog zapovjednika, u svom iskazu nije znao ili nije htio odgovoriti na pitanje tko je bio nadređen Slavici. Tek nakon duge rasprave zaključio je da je Slavica odgovoran Mladenu Jurinu, glavnom vatrogasnom zapovjedniku. Na pitanje obrane zašto je Slavica baš njega pitao za helikoptere, odgovorio je da su tako i prije odrađivali intervencije, no da mu on nije nadređen, iako prema Zakonu o vatrogastvu rukovođenje požara, u koji su uključene zračne snage, odmah preuzima glavni vatrogasni zapovjednik!

- Jurin to nije učinio jer je tada bio na Hvaru i upravljao tamošnjim požarom - posvjedočio je Vuko.

No tijekom suđenja predočeni su zapisi koji potvrđuju da je Jurin na Hvar došao tek u 12.50, kada je požar praktički bio ugašen. Što se događalo u međuvremenu opisao je vojni pilot Rafael Boban, koji je tog dana helikopterom vozio Stojkovića i Jurina na Hvar. Kazao je kako su na Hvaru bili od 13.30 do 16 sati gdje su ih “čekali pokraj helikoptera“.

- Kad su se vratili, general je rekao kako trebamo krenuti na Kornat jer su tamo “neki vatrogasci ostali u okruženju”. Poletjeli smo, mada sam mu objasnio da mi nismo u mogućnosti izvlačiti ljude. Vratili smo generala najprije do Divulja, gdje smo i napunili gorivo, a onda smo krenuli prema Kornatu. Preletjeli smo par puta i onda smo vidjeli unesrećene. No, puhao je jak vjetar, teren je bio nepristupačan i nismo mogli napraviti ništa. Izvijestili smo kontrolu leta u Zadru da pošalju helikoptere i GSS-ovce - ispričao je Boban.

Telefonska sekretarica

Prvu informaciju o tragediji Slavica je dobio u 16.25 sati, nakon čega je zvao Dina Klarića, no javljala mu se telefonska sekretarica. Četiri minute kasnije o tragediji je izvijestio Tomislava Vuku, a u 16.30 izdana je zapovijed za spašavanje gasitelja koju je potpisao pukovnik Miroslav Kovač. Prve informacije o stradalima u šibensko vatrogasno središte stigle su još u 16.23 od Joška Klarića.

- U ovom slučaju, u trenutku kada je Vatrogasno operativno središte u Šibeniku dobilo informaciju o nesreći velikih razmjera, trebao je reagirati Stožer za zaštitu i spašavanje Šibensko-kninske županije. No Sustav zaštite i spašavanja postojao je samo formalno na papiru, a osobe koje su bile imenovane nisu ni znale da se tamo nalaze - utvrdio je na suđenju vatrogasni stručnjak Branko Šimara koji je bio dio interdisciplinarne skupine za razrješavanje okolnosti požara na Kornatu.

Iako su prve informacije o stradalima došle u 16.23, pomoć vatrogascima stigla je u 18.20, tri sata kasnije, kada je počelo njihovo izvlačenje. Dok su čekali pomoć umirući u strašnim mukama, nitko od spasilaca nije znao gdje se nalaze stradali vatrogasci. “Sad me zva Ofi (Marinko Knežević, op.a.), ne znam di je i šta je. Navodno ih je uvatila vatra, da ima ljudi, da im je pozlilo, da hitno traže helikopter. Navodno pominje već neke mrtve izgorene. Ja ne znam di je, ne zna mi reći di je, uglavnom zovi što prije helikoptere. I nek se upute u Kornat. Ja ću pokušat doznat di su, Ofi viče da su mrtvi već”, dramatičnim glasom priopćava Klarić dežurnom vatrogascu šibenskog JVP-a koji mu odvraća da će mu pokušati pomoći. Tko, kako, kada...?

Vještak sudske medicine Dušan Zečević na svjedočenju je, naime, ustanovio kako su sedmorica vatrogasaca koja nisu na mjestu stradala, imala šanse da prežive da im je medicinska pomoć bila ranije pružena. Tužiteljstvo smatra da je pomoć kasnila isključivo zato što je Slavica dva sata govorio operaterima da šute, no obrana tvrdi da se sve znalo. Naime, pukovnik Miroslav Kovač je još u 16.30 izdao zapovijed za spašavanje vatrogasaca, što je značilo automatsku reakciju Stožera za zaštitu i spašavanje Šibensko-kninske županije, a rukovođenje akcijom trebao je također zakonskim automatizmom preuzeti glavni vatrogasni zapovjednik. No, glavni vatrogasni zapovjednik Mladen Jurin je na suđenju sve obrazložio lošim sustavom veza zbog čega je u javnosti izgledalo da je riječ o - loše vođenoj akciji!

Bilo je puno propusta

Međutim, stručni svjedok Branko Šimara ustvrdio je da je zapravo istražni sudac propustio utvrditi odgovornost svih onih osoba koje su svojim propustima dovele do tragedije. Trebalo je, kako je poručio na suđenju, istražiti i odgovornost osoba koje su propustile izvršiti zapovijed o premještanju helikoptera s Hvara na Kornat, kao i osobe koja je propustila izvijestiti vatrogasnog zapovjednika na terenu, Dina Klarića, da dolazi kanader i da ga treba navoditi. Jedini preživjeli svjedok Frane Lučić poručuje, pak, kako će svi oni koji lažu o događanjima tog kobnog dana doživjeti goru sudbinu od one na Kornatu. Na koga je mislio? Komu odgovara da samo jedan čovjek bude optužen i možda osuđen za tragediju za koju je najviše kriv sam vatrogasni sustav? Sutrašnja presuda Slavici stoga će možda donekle zadovoljiti pravo, ali pravdu sigurno neće.

Božana Sviličić, FOTO: CROPIX

Roditelji okrivljuju zapovjednika

Iako je na sudu multidisciplinarnim vještačenjem utvrđeno da su vatrogasci stradali od rijetke prirodne pojave dvaju rijetkih fenomena, nehomogene plinske smjese i eruptivnog požara, roditelji stradalih vatrogasaca, koji suđenje prate od prvog dana, smatraju da pravi uzrok tragedije nikada nije otkriven, ali Slavicu smatraju krivim.

– Slavica je kriv, ali ovdje nismo utvrdili istinu što se zapravo dogodilo. Zbog vatrogasaca i njihovih obitelji ovo suđenje je i održano. Vatrogasci su bili prepoznavani po komadima odjeće, čizmama, lančiću, specifičnostima na tijelu. Zamislite kako je bilo njihovim članovima obitelji – kazao je njihov odvjetnik Maro Mihočević i poručio kako će roditelji i dalje nastaviti tražiti istinu o uzrocima stradavanja njihovih najbližih.


OPTUŽBA:

•• - Iako je znao koji su vatrogasci prošli obuku za desantiranje, sve ih je poslao na Kornate i prekršio više zakona i propisa. Na teren je poslao maloljetne Marka Stančića i Karla Ševerdiju, te civilnog ročnika Josipa Lučića. •• - Unatoč tome što ga je u dva navrata zapovjednik požarišta Dino Klarić izvijestio o velikom požaru, Slavica je naložio da se kanader s toga požarišta preusmjeri na drugo požarište. •• - Nakon dojave da je gasitelje opkolila vatra i da su tražili hitnu akciju spašavanja i izvlačenja ozlijeđenih, Slavica nije nazvao Centar 112. nego glavnoga vatrogasnog zapovjednika, kojemu je prešutio stvarno stanje. •• Vatrogasci su poslani na desantiranje bez tečaja i opreme

OBRANA:

•• - Ekipa koja je tog dana poslana na Kornat formacijski je postavljena temeljem zakona i pravilnika o vatrogastvu. Za maloljetnike i civilnog ročnika odgovorni su njihovi zapovjednici DVD-ova u kojima su bili. •• - Dozapovjednik na terenu Joško Klarić u 14.20 sati dobio je informaciju o kanaderu od VOC-a Šibenik, ali je nije prenio Dinu Klariću. Kanader je otišao u Vodice na traženje tamošnjeg vatrogasnog zapovjednika Darka Dukića. •• - Pukovnik Miroslav Kovač još u 16.30 izdao je zapovijed za spašavanje vatrogasaca pto ne bi učinio da sustav nije bio obaviješten o nesreći. •• - Nije bila riječ o desantiranju jer vatrogasci nisu imali užad koja je obavezna u takvim akcijama. Spustili su se na zemlju. Inspekcijski nalaz iz 2007. godine nije utvrdio nikakve nepravilnosti u JVP-u Šibenik, pa tako ni u opremi.



[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => dosje Kornati [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2013-09-08 13:49:05 [created_by] => 32 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2013-09-08 20:57:02 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2013-09-08 19:13:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 5219 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 243 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz crne kronike. [menu-meta_keywords] => vijesti, crna kronika, nesreće, tragedije [secure] => 0 [page_title] => Crna kronika [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2013/09/08/Novosti/POZAR_KORNATI-070907-11_thumb.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "766x454" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 243 [name] => Crna kronika [alias] => crna-kronika [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 4 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Small","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"1","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7306614 Threads: 2 Questions: 1520641267 Slow queries: 4623127 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110384279 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/crna-kronika ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/crna-kronika/presuda-drazenu-slavici-nece-otkriti-istinu-o-stradanju-13-vatrogasaca-211543 [printLink] => /vijesti/crna-kronika/presuda-drazenu-slavici-nece-otkriti-istinu-o-stradanju-13-vatrogasaca-211543?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 181566 [name] => DRAŽENSLAVICA [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => drazenslavica [link] => /tag/drazenslavica ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => dosje Kornati [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Presuda Draženu Slavici neće otkriti istinu o stradanju 13 vatrogasaca [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-10-20-52-28-32 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2013/09/08/Novosti/POZAR_KORNATI-070907-11_thumb.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2013/09/08/Novosti/POZAR_KORNATI-070907-11_thumb.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}U ponedjeljak će Županijski sud u Zadru donijeti prvostupanjsku presudu u postupku protiv Dražena Slavice za stradanje 13 vatrogasaca na otoku Kornatu prije šest godina. Nakon dvije i pol godine suđenja na kojem je saslušano 125 svjedoka i vještaka, nakon brojnih istupa neutješnih roditelja, javnost očekuje da se konačno otkrije cijela istina o događaju koji je šokirao Hrvatsku te pronađu i kazne odgovorni za brojne propuste koji su doveli do strašne tragedije. No hoće li sutrašnja presuda uspjeti odgovoriti na sva pitanja? Hoće li istina biti utvrđena, a pravda zadovoljena?

Naime, u trenutku najveće hrvatske vatrogasne tragedije, 30. kolovoza 2007. godine, iznad uvale Šipnat, između brda Veli vrh i Meja na otoku Kornatu gdje je vatra prešla preko 13 vatrogasaca, Dražen Slavica je kao zapovjednik vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije i JVP Šibenik bio četvrti u zapovjednom lancu. Prije njega na zapovjednoj ljestvici bili su glavni operativni vatrogasni zapovjednik OSRH general Josip Stojković, glavni vatrogasni zapovjednik i pomoćnik ravnatelja Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUSZ) Mladen Jurin, te glavni vatrogasni zapovjednik RH i njegov pomoćnik za priobalje Tomislav Vuko. Osim njih, na terenu su samostalno zapovijedali zapovjednik požarišta, pokojni Dino Klarić i njegov otac Joško.

Međutim, pod obrazloženjem da je jedini vodio cijelu akciju na Kornatu, odvjetništvo je dvije godine nakon tragedije odlučilo zanemariti zapovjednu liniju i optužuje samo jednog čovjeka, Slavicu, za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti i imovine. Slavicu se tereti da kao odgovorna osoba nije postupio po propisima o zaštitnim mjerama, čime je sam izazvao opasnost za život ljudi i prouzročio smrt više osoba.

- Slavica je izravno odgovoran za smrt 12 vatrogasaca. Njegovom krivnjom oni su se još gotovo pet sati nakon nesreće pekli na suncu i time im je dodatno otežao situaciju - naveo je u optužbi tužitelj Zvonko Ivić.

Oštro pobijajući optužbe, Slavičin odvjetnik Čedo Prodanović, međutim, naglašava kako njegov branjenik nije zapovijedao akcijom, već je odabran samo kao žrtveno janje zbog labilnosti tužilaštva koje je u cijelom slučaju išlo linijom manjeg otpora. “U uvjetima totalno rasutog sistema bira se samo jedan krivac, a to je Slavica. Osim što je poslao postrojbu na Kornat, on njome nije zapovijedao. Zar je Slavica kriv za rijetki prirodni fenomen, zabilježen dva puta u svijetu?”, zapitao se Prodanović.

Zanimljivo je da Tomislav Vuko, pomoćnik glavnog vatrogasnog zapovjednika, u svom iskazu nije znao ili nije htio odgovoriti na pitanje tko je bio nadređen Slavici. Tek nakon duge rasprave zaključio je da je Slavica odgovoran Mladenu Jurinu, glavnom vatrogasnom zapovjedniku. Na pitanje obrane zašto je Slavica baš njega pitao za helikoptere, odgovorio je da su tako i prije odrađivali intervencije, no da mu on nije nadređen, iako prema Zakonu o vatrogastvu rukovođenje požara, u koji su uključene zračne snage, odmah preuzima glavni vatrogasni zapovjednik!

- Jurin to nije učinio jer je tada bio na Hvaru i upravljao tamošnjim požarom - posvjedočio je Vuko.

No tijekom suđenja predočeni su zapisi koji potvrđuju da je Jurin na Hvar došao tek u 12.50, kada je požar praktički bio ugašen. Što se događalo u međuvremenu opisao je vojni pilot Rafael Boban, koji je tog dana helikopterom vozio Stojkovića i Jurina na Hvar. Kazao je kako su na Hvaru bili od 13.30 do 16 sati gdje su ih “čekali pokraj helikoptera“.

- Kad su se vratili, general je rekao kako trebamo krenuti na Kornat jer su tamo “neki vatrogasci ostali u okruženju”. Poletjeli smo, mada sam mu objasnio da mi nismo u mogućnosti izvlačiti ljude. Vratili smo generala najprije do Divulja, gdje smo i napunili gorivo, a onda smo krenuli prema Kornatu. Preletjeli smo par puta i onda smo vidjeli unesrećene. No, puhao je jak vjetar, teren je bio nepristupačan i nismo mogli napraviti ništa. Izvijestili smo kontrolu leta u Zadru da pošalju helikoptere i GSS-ovce - ispričao je Boban.

Telefonska sekretarica

Prvu informaciju o tragediji Slavica je dobio u 16.25 sati, nakon čega je zvao Dina Klarića, no javljala mu se telefonska sekretarica. Četiri minute kasnije o tragediji je izvijestio Tomislava Vuku, a u 16.30 izdana je zapovijed za spašavanje gasitelja koju je potpisao pukovnik Miroslav Kovač. Prve informacije o stradalima u šibensko vatrogasno središte stigle su još u 16.23 od Joška Klarića.

- U ovom slučaju, u trenutku kada je Vatrogasno operativno središte u Šibeniku dobilo informaciju o nesreći velikih razmjera, trebao je reagirati Stožer za zaštitu i spašavanje Šibensko-kninske županije. No Sustav zaštite i spašavanja postojao je samo formalno na papiru, a osobe koje su bile imenovane nisu ni znale da se tamo nalaze - utvrdio je na suđenju vatrogasni stručnjak Branko Šimara koji je bio dio interdisciplinarne skupine za razrješavanje okolnosti požara na Kornatu.

Iako su prve informacije o stradalima došle u 16.23, pomoć vatrogascima stigla je u 18.20, tri sata kasnije, kada je počelo njihovo izvlačenje. Dok su čekali pomoć umirući u strašnim mukama, nitko od spasilaca nije znao gdje se nalaze stradali vatrogasci. “Sad me zva Ofi (Marinko Knežević, op.a.), ne znam di je i šta je. Navodno ih je uvatila vatra, da ima ljudi, da im je pozlilo, da hitno traže helikopter. Navodno pominje već neke mrtve izgorene. Ja ne znam di je, ne zna mi reći di je, uglavnom zovi što prije helikoptere. I nek se upute u Kornat. Ja ću pokušat doznat di su, Ofi viče da su mrtvi već”, dramatičnim glasom priopćava Klarić dežurnom vatrogascu šibenskog JVP-a koji mu odvraća da će mu pokušati pomoći. Tko, kako, kada...?

Vještak sudske medicine Dušan Zečević na svjedočenju je, naime, ustanovio kako su sedmorica vatrogasaca koja nisu na mjestu stradala, imala šanse da prežive da im je medicinska pomoć bila ranije pružena. Tužiteljstvo smatra da je pomoć kasnila isključivo zato što je Slavica dva sata govorio operaterima da šute, no obrana tvrdi da se sve znalo. Naime, pukovnik Miroslav Kovač je još u 16.30 izdao zapovijed za spašavanje vatrogasaca, što je značilo automatsku reakciju Stožera za zaštitu i spašavanje Šibensko-kninske županije, a rukovođenje akcijom trebao je također zakonskim automatizmom preuzeti glavni vatrogasni zapovjednik. No, glavni vatrogasni zapovjednik Mladen Jurin je na suđenju sve obrazložio lošim sustavom veza zbog čega je u javnosti izgledalo da je riječ o - loše vođenoj akciji!

Bilo je puno propusta

Međutim, stručni svjedok Branko Šimara ustvrdio je da je zapravo istražni sudac propustio utvrditi odgovornost svih onih osoba koje su svojim propustima dovele do tragedije. Trebalo je, kako je poručio na suđenju, istražiti i odgovornost osoba koje su propustile izvršiti zapovijed o premještanju helikoptera s Hvara na Kornat, kao i osobe koja je propustila izvijestiti vatrogasnog zapovjednika na terenu, Dina Klarića, da dolazi kanader i da ga treba navoditi. Jedini preživjeli svjedok Frane Lučić poručuje, pak, kako će svi oni koji lažu o događanjima tog kobnog dana doživjeti goru sudbinu od one na Kornatu. Na koga je mislio? Komu odgovara da samo jedan čovjek bude optužen i možda osuđen za tragediju za koju je najviše kriv sam vatrogasni sustav? Sutrašnja presuda Slavici stoga će možda donekle zadovoljiti pravo, ali pravdu sigurno neće.

Božana Sviličić, FOTO: CROPIX

Roditelji okrivljuju zapovjednika

Iako je na sudu multidisciplinarnim vještačenjem utvrđeno da su vatrogasci stradali od rijetke prirodne pojave dvaju rijetkih fenomena, nehomogene plinske smjese i eruptivnog požara, roditelji stradalih vatrogasaca, koji suđenje prate od prvog dana, smatraju da pravi uzrok tragedije nikada nije otkriven, ali Slavicu smatraju krivim.

– Slavica je kriv, ali ovdje nismo utvrdili istinu što se zapravo dogodilo. Zbog vatrogasaca i njihovih obitelji ovo suđenje je i održano. Vatrogasci su bili prepoznavani po komadima odjeće, čizmama, lančiću, specifičnostima na tijelu. Zamislite kako je bilo njihovim članovima obitelji – kazao je njihov odvjetnik Maro Mihočević i poručio kako će roditelji i dalje nastaviti tražiti istinu o uzrocima stradavanja njihovih najbližih.


OPTUŽBA:

•• - Iako je znao koji su vatrogasci prošli obuku za desantiranje, sve ih je poslao na Kornate i prekršio više zakona i propisa. Na teren je poslao maloljetne Marka Stančića i Karla Ševerdiju, te civilnog ročnika Josipa Lučića. •• - Unatoč tome što ga je u dva navrata zapovjednik požarišta Dino Klarić izvijestio o velikom požaru, Slavica je naložio da se kanader s toga požarišta preusmjeri na drugo požarište. •• - Nakon dojave da je gasitelje opkolila vatra i da su tražili hitnu akciju spašavanja i izvlačenja ozlijeđenih, Slavica nije nazvao Centar 112. nego glavnoga vatrogasnog zapovjednika, kojemu je prešutio stvarno stanje. •• Vatrogasci su poslani na desantiranje bez tečaja i opreme

OBRANA:

•• - Ekipa koja je tog dana poslana na Kornat formacijski je postavljena temeljem zakona i pravilnika o vatrogastvu. Za maloljetnike i civilnog ročnika odgovorni su njihovi zapovjednici DVD-ova u kojima su bili. •• - Dozapovjednik na terenu Joško Klarić u 14.20 sati dobio je informaciju o kanaderu od VOC-a Šibenik, ali je nije prenio Dinu Klariću. Kanader je otišao u Vodice na traženje tamošnjeg vatrogasnog zapovjednika Darka Dukića. •• - Pukovnik Miroslav Kovač još u 16.30 izdao je zapovijed za spašavanje vatrogasaca pto ne bi učinio da sustav nije bio obaviješten o nesreći. •• - Nije bila riječ o desantiranju jer vatrogasci nisu imali užad koja je obavezna u takvim akcijama. Spustili su se na zemlju. Inspekcijski nalaz iz 2007. godine nije utvrdio nikakve nepravilnosti u JVP-u Šibenik, pa tako ni u opremi.



[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/crna-kronika/presuda-drazenu-slavici-nece-otkriti-istinu-o-stradanju-13-vatrogasaca-211543 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=a75484b7f38721a492ddde05cdcdaf07be36add4 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Presuda+Dra%C5%BEenu+Slavici+ne%C4%87e+otkriti+istinu+o+stradanju+13+vatrogasaca&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fcrna-kronika%2Fpresuda-drazenu-slavici-nece-otkriti-istinu-o-stradanju-13-vatrogasaca-211543 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fcrna-kronika%2Fpresuda-drazenu-slavici-nece-otkriti-istinu-o-stradanju-13-vatrogasaca-211543 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => dosje Kornati [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Crna kronikadosje Kornati

Presuda Draženu Slavici neće otkriti istinu o stradanju 13 vatrogasaca

Piše PSD.
8. rujna 2013. - 21:13
U ponedjeljak će Županijski sud u Zadru donijeti prvostupanjsku presudu u postupku protiv Dražena Slavice za stradanje 13 vatrogasaca na otoku Kornatu prije šest godina. Nakon dvije i pol godine suđenja na kojem je saslušano 125 svjedoka i vještaka, nakon brojnih istupa neutješnih roditelja, javnost očekuje da se konačno otkrije cijela istina o događaju koji je šokirao Hrvatsku te pronađu i kazne odgovorni za brojne propuste koji su doveli do strašne tragedije. No hoće li sutrašnja presuda uspjeti odgovoriti na sva pitanja? Hoće li istina biti utvrđena, a pravda zadovoljena?

Roditelji okrivljuju zapovjednika

Iako je na sudu multidisciplinarnim vještačenjem utvrđeno da su vatrogasci stradali od rije...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2024 22:52