StoryEditor
Crna kronikabrutalan zločin

Preokret na zadarskom sudu proslavili i policajci: proviđenje osumnjičenih dočekali povicima 'Victoria'; Ovakav rasplet događaja zapravo je bio očekivan, evo i zašto

Piše Ivica Nevešćanin
18. listopada 2019. - 00:53

Nije zapravo bilo teško predvidjeti odluku Izvanraspravnog vijeća Županijskog suda o Zadru.

Vijeće je preinačilo odluku suca istrage Ivana Markovića i odlučilo vratiti u zatvor na mjesec dana petoricu mladića osumnjičenih za silovanje 16-godišnjakinje iz okolice Zadra. Svim iskusnim sucima i odvjetnicima bilo je jasno da, s obzirom na utvrđeno postojanje osnovne sumnje, pogotovo kod ovako teških kaznenih djela, sudac istrage nema puno što razmišljati, nego donijeti rješenje o istražnom zatvoru za sve privedene, pa neka se branitelji žale Izvanraspravnom vijeću. No nije samo u tome priča.

Osumnjičeni za grupno silovanje maloljetnice u okolici Zadra ipak završili u pritvoru, privedena sva petorica; Roditelji jednog od mladića negodovali: Prava istina tek će se saznati

Naime, o žalbi Županijskog državnog odvjetništva odlučivalo je tročlano vijeće, u kojem su bili suci Enka Moković, Marijan Bitanga i Boris Babić, kao predsjednik vijeća, ujedno i predsjednik Županijskog suda u Zadru. Odluka je donijeta u četvrtak, pri samom kraju radnog vremena, prije isteka zakonskih rokova, slučajno ili ne, manje od 24 sata prije najavljenih velikih prosvjeda u Zadru protiv odluke zadarskog suda.

Odluka je potom braniteljima dostavljena u poštanski pretinac suda, a policiji je javljeno kako bi mogla hitno reagirati i spriječiti mogućnost bijega navodnih počinitelja.

Policija je u kasnim popodnevnim satima počela privoditi sumnjivce u istražni zatvor, a u prostorijama zadarske policije u međuvremenu su se mogli čuti povici zadovoljstva: "Victoria!".

Odluka Izvanraspravnog vijeća, pod predsjedanjem suca Babića, dodatno je zanimljiva u kontekstu činjenice da je u tijeku izbor za predsjednika Županijskog suda. Babić je jedan od kandidata, a uz njega su tu još glasnogovornik Hrvoje Visković i Željko Đerđ, s građanskog odjela. Međutim, na nedavnom glasovanju Sudačkog vijeća kolege su Babiću dale ocjenu nula, on se međutim žalio na tu odluku Vrhovnom sudu i prije dvadesetak dana ju je uspio srušiti. Žalio se, ali ne zbog loše ocjene, već zbog proceduralnih razloga, koje je Vrhovni sud uvažio i zatražio od Sudačkog vijeća zadarskog suda novi postupak glasovanja o kandidatima za budućeg šefa.

Sudac Babić, koji je od početka "slučaja Marković" bio negdje u sjeni, tako se sada pojavljuje kao deus ex machina te, kao prvi među jednakima, potpisuje odluku koja će donekle umiriti javnost i sigurno ublažiti žestinu najavljenih prosvjeda protiv rada njegovih sudaca.

Prijetnja smrću

Dodatnu zanimljivost ovoj odluci daje i činjenica da je sudac Marković u kaznenoj prijavi protiv nepoznate osobe za prijetnju smrću, na čemu intenzivno radi policija, podnio i prijavu protiv nepoznate osobe za povredu tajnosti postupka.

Sudac Marković je drugim riječima, nakon što je uzeo bolovanje, zatražio od Općinskog državnog odvjetništva i policije, da pokrene kazneni progon protiv onoga tko je u javnosti omogućio objavu informacija vezanu uz slučaj sedmorice mladića prijavljenih za pet teških kaznenih djela na štetu maloljetnice. Odnosno, otkriti osobu i osobe koje su novinarima dale informaciju da je podnijeta kaznena prijava u tajnom postupku, uključujući i njegovu odluku da se osumnjičene pusti na slobodu. Nakon što je odbio odrediti istražni zatvor za sumnjivce i tako zaštititi navodnu žrtvu silovanja, koja živi u istom mjestu sa svojim "zločincima", hrabri sudac Marković je za sebe zatražio policijsku zaštitu, a one koji su o tome obavijestili javnost, odlučio je kazneno goniti.

Državno odvjetništvo i policija će najvjerojatnije postupiti po kaznenoj prijavi suca Markovića i provesti istragu u sklopu koje će gotovo sigurno biti ispitan i novinar Slobodne Dalmacije i portala Zadarski.hr, koji je prvi informirao javnost o ovom nezapamćenom i strašnom događaju koji je potresao Hrvatsku.

 

#SILOVANJE# ZADAR# GRUPNO SILOVANJE# IVAN MARKOVIĆ# SILOVANJE MALOLJETNICE

Izdvojeno

06. srpanj 2020 20:29