StoryEditorOCM
Crna kronikasukob navijača

Preokret na dugotrajnom suđenju: bivšeg Tutinog časnika terete za pokušaj ubojstva člana ‘Horde zla‘ i općeopasne radnje, vještaci iz BiH demantirali hrvatskog kolegu

Piše Vladimir Urukalo
10. studenog 2021. - 19:36

Na splitskom Županijskom sudu održana je rasprava u slučaju starom 12 godina, a u kojem se od 2015. godine Oliveru Knezoviću, umirovljenom časniku i bivšem pripadniku "Kažnjeničke bojne" HVO-a sudilo zbog ubojstva navijača FK "Sarajevo" Vedrana Puljića i još šest pokušaja ubojstva, odnosno ranjavanja šestorice pripadnika navijačke skupine "Horde zla" u listopadu 2009. godine.

image
Mjesto događaja dan nakon tragedije
Nikola Vilić/Cropix

Na ročištu pred novim sudskim vijećem kojim predsjedava sudac Zoran Ivanišević utvrđeno je da je ŽDO Split još sredinom rujna 2017. godine izmjenilo optužnicu u dosta blažu kvalifikaciju pa mu se sad sudi zbog pokušaja ubojstva i općeopasne radnje. Knezović je kazao da razumije optužnicu i da će dati svoju obranu te da se ne smatra krivim.

Naime, do sad se Knezovića teretilo da je tog 4. listopada 2009. godine, oko 15.25, ispred stadiona "Pecara" u Širokom Brijegu, tijekom sukoba navijača "Širokoga" ("Škripara") i "Hordi zla", navijača "Sarajeva", policajcu Draganu Vujeviću, koji je radio na osiguranju, iz korica istrgnuo službeni pištolj "glock 19", izišao na cestu te u smjeru sarajevskih navijača ispalio deset hitaca. Od tih je hitaca, po tadašnjoj optužnici, jedan pogodio Puljića u glavu i ubio ga, a još šest navijača je ranjeno.

image
Škripari, navijačka skupina NK Široki Brijeg
 
Branimir Boban/Cropix

No, nakon što su i stručnjaci Centra za forenzična ispitivanja "Ivan Vučetić" potvrdili teze njihovog bivšeg kolege Vojina Maštruka koji je, pak, u svom vještvu praktično oslobodilo krivnje Knezovića, zamjenik ŽDO-a Nikša Wagner shvatio je da mora promijeniti činjenični opis i pravnu kvalifikaciju. Po izmjenjenoj optužnici, Knezović jest oduzeo službeni Glock policajcu Draganu Vujeviću te je ispalio najmanje deset hitaca "pristajući najmanje jednog navijaša lišiti života te ujedno ugroziti život i zdravlje drugih građana i policajaca koji su se tamo nalazili, ali nije utvrđeno da je ikoga pogodio...".

Vještaci se ne slažu 

Podsjetimo, Maštruko je obavio rekonstrukciju na samom terenu, služeći se dostupnim materijalima, poput fotografija snimljenih tijekom sukoba te je ustanovio da je tehnički nemoguće da je Knezović ispalio hitac koji je bočno u glavu pogodio Puljića. Stajali su, po njegovom vještvu, jedan prema drugom na udaljenosti od pedeset metara. Maštruko je tvrdio da je kobni hitac ispaljen s 15-ak metara dalje pozicije, a baš je s tog mjesta pucao policajac. Također, navijači ispitani tijekom postupka mahom su tvrdili da su baš policajci pucali po njima.

Naravno, dvojica BiH vještaka mr. sc. Bruno Franjić, stalni sudski vještak za balistiku i mehanoskopiju i njegov kolega Alija Kotarević žestoko su se u svom očitovanju sudu prije par godina usprotivili ovakvom Maštrukovom vještvu. Njihovo je vještvo bilo dio spisa kad je BiH predmet ustupila Hrvatskoj, a ono je bilo i jedan od osnova optužnice koju je podiglo ŽDO u Zagrebu prije negoli je predmet prebačen u Split.

- U potpunosti odbacujemo mišljenje vještaka Vojina Maštruka da je metodom forenzične 3D rekonstrukcije utvrđeno da hitac koji je pogodio u glavu pokojnog Vedrana Puljića najvjerojatnije nije ispaljen s pozicije optuženog Olivera Knezovića. Odbacujemo i mišljenje da je Puljić najvjerojatnije pogođen s pozicije parkirališta pumpne postaje Ine - stoji, među ostalim, u njihovom očitovanju.

Nakon sukoba s mjesta događaja izuzeta su 44 pištolja, a utvrđeno je da je iz različitih pištolja ispaljeno 14 hitaca. Fragmenti zrna izuzeti su samo iz tijela Vedrana Puljića i Eldara Spahića. Svi ostali oštećenici zadobili su prostrijelne rane i u njihovim tijelima nisu izuzeta zrna ili fragmenti zrna.

- U takvoj situaciji kada je pucano iz mnoštva pištolja, a veći broj oštećenika je zadobio prostrjelne rane, apsolutno je nemoguće utvrditi je li pojedini oštećenik s prostrjelnom ranom pogođen zrnom ispaljenim iz nekog od ukupno 44 oduzeta pištolja ili barem iz sedam pištolja za koje je utvrđeno da je iz njih pucano. Utvrđeno je da su čahure ispaljene iz pojedinog pištolja. No to je dokaz da je iz pištolja pucano, ali to nije dokaz da je pojedini oštećenik pogođen iz tog pištolja - naveo je, uz ostalo, Maštruko ustvrdivši da nije moguće utvrditi iz čijeg su Glocka ispaljeni fragmenti zrna koji su nađeni u ubijenom Puljiću.

image
U neredu je ozlijeđeno tridesetak osoba, a Vedran Puljić smrtno je stradao
Nikola Vilić/Cropix

Očekuje se da bi suđenje moglo biti završeno početkom siječnja 2022. godine za kad je zakazana nova rasprava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. rujan 2023 17:57