StoryEditor
Crna kronikanapad na susjede

Preminula druga žrtva brutalnog zločina u Solinu; Nad 24-godišnjakom osumnjičenim za teško ubojstvo i pokušaj teškog ubojstva u tijeku je psihijatrijsko vještačenje

26. travnja 2019. - 22:35
Zgrada u Solinu u kojoj se dogodio zločin

Nepuna tri mjeseca nakon bestijalnog napada u Solinu, u kojem joj je ubijen suprug Vicenco Uvodić (92), preminula je Senka Uvodić (87) koja je te noći zadobila teške ozljede zbog kojih je bila u bolnici duže vremena.

Nad njihovim susjedom Lukom Juretićem (24), osumnjičenim za teško ubojstvo i pokušaj teškog ubojstva u tijeku je psihijatrijsko vještačenje koje provodi tim od tri stručnjaka iz KBC Split koji na razgovor s njim dolaze na splitske Bilice gdje se nalazi u istražnom zatvoru.

Petnaest minuta horora u Solinu: mladić je naoružan stigao pred vrata susjeda, prvo je izudarao ženu, a onda nasrnuo na 92-godišnjaka, udario ga je 13 puta, no ni to mu nije bilo dovoljno...

Nesretna Solinjanka koju je čekićem i macom izudarao Luka Juretić ostaje na liječenju u splitskoj bolnici

Što se tiče ostalih dokaza istraga je takoreći gotova, čeka se samo nalaz i mišljenje vještaka psihijatara i psihologa iz splitske bolnice. Provedena su sva ostala vještačenja među kojima su se pokazala najbitnija ona bioloških tragova i traseološko jer su povezali osumnjičenika s mjestom zločina.

Među provedenim vještačenjima je i nalaz i mišljenje stalnog sudskog vještaka patologa prema kojem je Vicenco Uvodić nakon više od deset udaraca preminuo upravo od ubodne rane u trbuh.

Luka Juretić se sumnjiči da je tog poslijepodneva krajem siječnja oko 18,20 sati došao na vrata stana svojih susjeda supružnika Uvodić pitajući da mu posude brašna. Iznenada ih je počeo udarati tupo-tvrdim predmetima kao i ubadati oštrim predmetom.

Batom za meso i čekićem je nanio Vicencu Uvodiću 13 udaraca po glavi i tijelu, a zatim ga ubo nožem u trbuh. Senki Uvodić je zadao više udaraca i nanio joj lom desne ruke, teške ozljede lijeve ruke, zbog čega joj je amputiran dio jednog prsta te modrice i ozljede glave. Nakon toga je ukrao nakit, novac i druge predmete iz stana, navodi rješenje o otvaranju istrage.

Nesretna žena je zadržana u bolnici dok se nije donekle oporavila nakon čega je puštena na kućnu njegu. Tijekom tog perioda, kada se dovoljno oporavila dala je svoj iskaz zamjenici Županijskog državnog odvjetnika u Splitu. U njemu tereti susjeda za napad na nju i sada joj pokojnog supruga.

Osim njenog iskaza, Luku Juretića inkriminiraju tragovi DNK supružnika koji su nađeni u biološkim uzorcima na njegovoj odjeći. Sa zločinom ga povezuje i traseološko vještačenje kojim se dobiva dinamika zločina jer se pregledavaju svi tragovi s mjesta događaja te potom kombiniraju s ozljedama i nalazima ostalih vještačenja.

Nakon što vještaci finaliziraju psihijatrijsko-psihološki nalaz i utvrde je li Luka Juretić bio ubrojiv u vrijeme počinjenja zločina istraga će se zaključiti. Iako je Senka Uvodić preminula, nije vjerojatno da će se Luka Juretić sumnjičiti za njeno ubojstvo.

Trenutno je prijavljen za tzv. teško ubojstvo Vicenca Uvodića i pokušaj teškog ubojstva Senke Uvodić tj. kvalificirane oblike kaznenog djela po dvije osnove: zbog starosne dobi i nemoći žrtava te zbog koristoljublja jer je nakon zločina odnio predmete iz stana.

Kod takvih kvalifikacija moguća je kazna dugotrajnog zatvora do 40 godina, a za pokušaj zločina je propisana ista kazna kao i za završeno nedjelo, pogotovo kod ovako teških oblika počinjenja. Za izmjenu kvalifikacije bilo bi potrebno ekshumirati tijelo pokojnice te zatim dokazivati da su upravo ozljede od te večeri dovele do smrtnog ishoda.

S obzirom na starosnu dob i činjenicu da je prije smrti izašla iz bolnice, što znači da se oporavila u dovoljnoj mjeri da nije bila životno ugrožena od zadobivenih ozljeda, pitanje je bi li tužiteljstvo uspjelo u tome. U slučaju kada bi i dokazali, zapriječena kazna bi ponovno bila ista tako da u smislu sankcije ne dobivaju takoreći ništa, a gube na vremenu.

Izdvojeno

09. kolovoz 2020 10:52