StoryEditorOCM
Crna kronikaLICA S TJERALICE

Predala se dvojica bjegunaca tražena zbog ranjavanja Josipa Čubelića u Splitu: došli su direktno u zatvor na Bilicama

4. lipnja 2023. - 22:37

Nakon mjesec i pol dana bijega danas su se predali Jerko Radić (44) i Ante Varnica (42), osumnjičeni za sudjelovanje u pokušaju ubojstva Josipa Čubelića (36) početkom travnja ove godine na splitskim Skalicama. U istražnom zatvoru se već otprije nalazi Alen Radić (21), također prijavljen za isto kazneno djelo dok je u bijegu još uvijek Nenad Petrak.

Kako saznajemo, Jerko Radić i Ante Varnica nisu se predali splitskoj policiji već su se javili danas poslijepodne direktno u Zatvor u Splitu jer je nad njima otprije bio određen istražni zatvor dok su bili u bijegu. Iz zatvora na splitskim Bilicama su nakon toga obavijestili policiju da su smjestili bjegunce.

image

Josip Čubelić ranjen je u potkoljenicu metkom kalibra 9 mm

Privatni album

Odluka o direktnoj predaji u Zatvor u Splitu ne čudi s obzirom na to da su pripadnici pravosudne policije održavali malonogometne turnire upravo na terenima Jerka Radića. Kako su zbog dugogodišnjeg korištenja njegovih terena u dobrim odnosima, vjerojatnije mu je bilo lakše ispregovarati predaju s pravosudnim policajcima nego s MUP-om.

Od Antonele Lolić, glasnogovornice PU splitsko-dalmatinske dobili smo službenu potvrdu oko 22.30 sati.

- Danas poslijepodne u prostorije Zatvora u Splitu predali su se 44-godišnjak i 42-godišnjak za kojim se tragalo - katko je kazala.

Nakon što bude obaviješteno Županijsko državno odvjetništvo slijedi im ispitivanje i iznošenje obrane. Josip Čubelić je ranjen u potkoljenicu iz pištolja kalibra 9 mm u utorak 11. travnja u 15.50 sati na zavoju iz ulice Put Skalica prema Tablama, ispod ambulante.

image

Nenad Petrak (u bijegu); Jerko Radić; Ante Varnica; Alen Radić

MUP

Istu večer je policija objavila fotografije četiri osobe koje se dovode u vezu s događajem: Jerko Radić, sportski direktor nogometnog kluba Uskok iz Klisa, njegov nećak Alen Radić, zatim bivši kickboksač Ante Varnica te Nenad Petrak, suvlasnik boksačkog kluba “Salona” iz Solina i građevinske tvrtke iz Zagreba.

Od njih četvorice prvi se predao Alen Radić, dva dana nakon događaja i to u zgradu PU splitsko-dalmatinske, nakon čega je iznio obranu na državnom odvjetništvu i izjavio kako je upravo on pucao. Osim za umiješanost u pokušaj ubojstva, prijavljen je i za neovlaštenu prodaju i stavljanje u promet opojne droge jer je prilikom pretrage kuće u Solinu nađeno 75 grama marihuane te manja količina kokaina i hašiša.

image

Policija je zatvorila ulicu i provela očevid na Skalicama

Josko Šupić/Cropix

Nakon njegovog ispitivanja određen je istražni zatvor i njemu i ostaloj trojici koji su se dovodili u vezu s pucnjavom. Procijenjeno je kako je istražni zatvor nužan po tri osnove: zbog činjenice da su u tada trojica bila u bijegu, zatim kako bi se izbjeglo ometanje istrage utjecajem na svjedoke te zbog mogućnosti ponavljanja kaznenog djela tj. opasnosti da ponovno napadnu Čubelića i “dovrše posao”.

Na odluku su utjecale i imovinske prilike i dosjei bjegunaca. Josip Čubelić se nalazio na liječenju u KBC Split gdje je operiran odmah nakon ranjavanja, a nakon nekog vremena je pušten na kućnu njegu.

Dok je boravio u bolnici čuvala ga je policija, a prilikom saslušanja nakon pucnjave nije želio kazati tko ga je ranio. Unatoč njegovoj šutnji policijski istražitelji i državno odvjetništvo smatraju kako je pucnjava kulminacija sukoba dvije suprotstavljene skupine.

Tome u prilog ide i činjenica što je Čubelić imao na sebi pancirku i pištolj kalibra 7,65 mm s kojima je išao na susret te i što je druga strana bila naoružana. Prethodni sukobi su bile tučnjave, jedna u noćnom klubu i druga u popularnom kafiću uz more.

Tekstove u kojima smo pratili navedena zbivanja imate na poveznicama:

Pucnjava u Splitu: na Skalicama ranjen Josip Čubelić, poznati pripadnik krim miljea; Policija traga za napadačem

Policija traži napadača na Čubu u Solinu: ‘specijalci‘ opkolili kuću u Mezanovcima, priča se o burnim sukobima otprije

‘Slobodna‘ doznaje: splitska policija ima bjegunce na video snimci; Čuba je ranjen kalibrom 9 mm, imao je pištolj kod sebe

Što je prethodilo pucnjavi na Skalicama? Imamo snimke brutalnog premlaćivanja Alena Radića. Otvara se niz pitanja...

Alen Radić sproveden na Bilice: sud strahuje da Čubeliću prijeti likvidacija, istražni zatvor određen svim bjeguncima

Ispravak: 

Jerko Radić i Ante Varnica nisu pregovarali predaju s pravosudnim policajcima, već su se predali u Zatvor u Splitu

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 07:55