StoryEditor
Crna kronikadobre društvene mreže

Pravda je slijepa, YouTube nije: Bez vozačke dozvole divljao po cesti i vozio nogama, sud kao dokaz uvažio video vozača koji ga je snimio i objavio na internetu

Piše PSD
13. lipnja 2022. - 13:30

Na društvenim mrežama mogu se vidjeti fotografije i videa najrazličitijih situacija iz života, pa i onih koji se tiču vožnje. Bilo da je riječ o vozačima koji se sami snimaju kako voze brzo ili pretječu, bilo da ih snimaju drugi sudionici u prometu.

Jednome hrvatskome vozaču na Općinskome sudu u Kutini nedavno je izrečena kazna jer je bez položenoga vozačkog ispita - automobilom upravljao nogama. Gornji dio tijela mu je virio iz šibera, a on je vozio nogama! Sve dok nije sletio s ceste.

Cijela ta rizična avantura snimljena je iz automobila iza njega i objavljena na YouTubeu. Video je vidjela policija i protiv vozača podnijela prijavu.

image

Kada je sjeo za upravljač, vozač je prešao na drugu stranu kolnika (ilustracija)
 

Screenshot YouTube

Sud je utvrdio počinjenje čak četiri prekršajna djela iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama i izrekao vozaču novčanu kaznu od 12.100 kuna uz 901 kunu troška, uz zaštitnu mjeru zabrane upravljanja motornim vozilom od tri mjeseca. Sud je u presudi konstatirao kako je iz videozapisa u trajanju od 1 minutu i 29 sekundi jasno vidljivo da na početku vozač stoji u vozilu, da mu je gornji dio tijela izvan vozila kroz krovni prozor, da lijevom nogom, koju drži na volanu, upravlja vozilom koje polako usporava i krivuda s lijeve na desnu stranu, da vozilo skreće gotovo čitavom širinom na travnatu površinu kraj ceste, vozač naglo uskače u vozilo i zaustavlja vozilo prije slijetanja izvan ceste, a zatim velikom brzinom ulazi u desni zavoj koji nije uspio savladati zbog očito neprilagođene brzine i slijeće lijevo izvan kolnika, piše Tatjana Potkonjak za HAK reviju.

Da ovaj slučaj nije jedini, pokazuje i snimka slične vožnje, navodno iz okolice Siska, koja je također završila izlijetanjem sa ceste te mogućim težim posljedicama po vozača i one koji su mu se nesrećom našli na putu.

 

Izrečena kazna otvara i prostor za raspravu je li izrečena kazna adekvatna, kao i kazne za druga ektremna i rizična ponašanja i prekršaje u prometu. S druge strane, dobra je vijest i da snimke s YouTubea i društvenih mreža više nisu samo potvrda obijesti i ludosti nego mogu biti dokaz i na sudu.

image

Obijesna vožnja završila je teškim izlijetanjem s ceste (ilustracija)
 

Screenshot YouTube
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. kolovoz 2022 01:56