StoryEditor
Crna kronikaisplanirani napad

Poznat uzrok smrti opljačkanog makarskog taksista: nije umro od udaraca, nego od psihičke traume

7. listopada 2020. - 09:10
Automobil pokojnog Čorića pokraj PP-a MakarskaIvo Ravlić/Arhiv/Cropix

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu je početkom kolovoza ove godine podignulo optužnicu protiv dvojice prijatelja iz djetinjstva, i to 43-godišnjeg Dalibora Cvijanovića (instruktora tenisa) i 40-godišnjeg Milana Čolića (gips-majstora) za kazneno djelo razbojništva.

U optužnici se točno definira što se sve događalo i što je prethodilo smrti 66-godišnjega makarskog taksista Joze Čorića 17. ožujka 2020., od 16.30 do 16.47, u Ulici Mate Vladića bb u Makarskoj.

Cvijanović je rođen i odrastao u Bugojnu, a Čolić je tamo dolazio kod tetke. Njihovo se prijateljstvo poslije produbilo s Cvijanovićevim školovanjem u Srbiji, gdje Čolić inače živi. Dvojac je ostao u dobrim odnosima i kada je Čolić završio na Malti, gdje je radio kao gips-majstor, a Cvijanović u Švicarskoj, iz koje je prognan.

Dvije priče

Žrtva Čorić se, pak, osim taksiranjem, bavio i švercom deviza. Imao je niz zdravstvenih problema koji su uzrokovali i invaliditet (odstranjeni su mu dijelovi oba stopala), pa je u ovoj priči bila vrlo bitna i obdukcija koju je obavila dr. sc. Marija Definis Gojanović, a koja je trebala razriješiti dilemu je li Čorić preminuo od udaraca ove dvojice ili su udarci doveli do stanja traume (srčani udar, moždani udar i slično) koja je uzrokovala Čorićevu smrt.

Cvijanović u službenim dokumentima i dalje ima prebivalište u Švicarskoj, iako je u njoj osuđen na 10 godina zatvora te izgnan 2011. godine. U svojoj je obrani rekao da se kritične prigode nije niti vidio s Čorićem, nego je devize išao mijenjati Čolić s kojim je on prethodno bio na ručku.

Nakon toga je Čolića ukrcao u svoj Citroen C6 i odvezao na sastanak, a potom ga i čekao, vozikajući se naokolo. Sastanak između Čolića i Čorića trajao je od pola sata do 45 minuta, a on ih je navodno obojicu zvao na mobitel, ali se nitko od njih nije javljao.

Kada je Čolić konačno došao u njegovo vozilo, imao je torbicu i nekakav ruksak sa sobom, kapao mu je znoj, bio je nervozan i govorio je: "Gas, vozi, gas!" Potom je uzeo telefon i bacio ga kroz prozor te slomio SIM kartice. Isto tako mu je rekao da su se on i pokojnik nešto posvađali te da ga je napao fizički i uzeo mu novac.

Tako je u istrazi govorio u svojoj obrani Cvijanović. Čolić je, pak, govorio da ga je Čorić išao prevariti, udarajući mu petnaest posto veću cijenu kod mijenjanja deviza od prethodno dogovorene...

Vrsta rana

To sve ipak nije točno jer Tužiteljstvo smatra da je Cvijanović bio itekako prisutan s Čolićem kritične prigode, i da su sve planirali, a da se nije radilo ni o kakvoj ljutnji.

Cvijanović (koji je davno promijenio prezime u Dodik, ali mu se to prezime ne navodi u optužnici) i Čolić zajednički su, stoji u optužnici, dogovorno pozvali sada pok. Jozu Čorića da dođe na adresu Mate Vladića bb u Makarsku s većom količinom novca, a s nakanom da se u velikoj mjeri neosnovano materijalno okoriste, rekavši mu da će kupiti stranu valutu.

image
Makarska Put Velikog brda, gdje je Čorić napadnut
Ivo Ravlić/Arhiv/Cropix

Nakon što je on došao, više puta su ga udarili u glavu, nanijevši mu krvne podljeve, oguljotine kože, glave i oba koljena te razderno-gnječne rane lica, a potom mu oduzeli i odnijeli 200.000 kuna i 10.000 eura s nakanom da ih neovlašteno zadrže, nakon čega je uslijed ozljeda i pretrpljenog šoka od događaja žrtva preminula.

Dakle, ova dvojica su uporabom sile oduzela tuđu pokretnu stvar s ciljem da je protupravno prisvoje, a tim djelom je pribavljena znatna imovinska korist i prouzročena smrt jedne osobe, pa su time počinili svaki po jedno kazneno djelo protiv imovine razbojništvom.

Čolić je nakon nedjela uhićen na graničnom prelazu Bajakovo, a Cvijanović u mjestu Cetina, kod punice i punca, te je kod njih obojice nađen Čorićev novac, koji su mu uzeli nakon što su ga izudarali. Nesretni čovjek je tako krvav došao do trgovine "Studenac " u Makarskoj da bi potom preminuo u vozilu Hitne pomoći na putu za Split.

Edem mozga

Zaključak vještakinje dr. sc. Marije Definis Gojanović govori da je pok. Jozo Čorić umro nasilnom smrću zbog psihičke traume izazvane jakim emotivnim uzbuđenjem u tijeku napada, a na osnovi teške kroničke bolesti srca i krvnih žila te da je u trenutku smrti bio trijezan. Pronađene ozljede na Čorićevu tijelu, svaka pojedinačno i u svojem zbroju, predstavljaju laku tjelesnu ozljedu.

Unutarnjim pregledom su nađene akutne promjene koje govore u prilog iznenadne srčane smrti, a to je edem mozga i opći zastoj krvi, kao i kronične promjene u vidu mišića, srčane ciroze jetre, stanje nakon operacija srca te posljedično razvijene priraslice porebrica i osrčja.

Kliničke dijagnoze postavljene za života pokojnika su šećerna bolest sa svojim komplikacijama, povećani arterijski tlak i koronarna bolest srca. Zbog svega navedenog je zaključak vještakinje da je Jozo Čorić umro nasilnom smrću zbog psihičke ozljede izazvane jakim emotivnim uzbuđenjem tijekom napada, a na osnovi teške kronične bolesti srca i krvnih žila.

Supruga preminulog: Ukrali su nam svu ušteđevinu


Ruža Čorić, supruga pokojnoga, rekla je u istrazi da su ona i njezin suprug kod kuće imali ušteđevinu od 200.000 kuna i 30.000 eura, pa kad je pretražila stan nakon ovog nesretnog događaja, pronašla je samo 50 kuna te je sigurna kako je sav preostali novac njezin muž ponio sa sobom tom prigodom i da je bio opljačkan, te podnosi imovinsko-pravni zahtjev.

Velika je mogućnost neodazivanja sudu


Obojica optuženih se nalaze u istražnom zatvoru gotovo sedam mjeseci i njihove žalbe za određivanje jamčevine (Cvijanović) i mjera opreza (Čolić) nisu uvažene jer su strani državljani i vrlo je izvjesno da se ne bi odazvali sudskom pozivu. Činjenica da Cvijanoviću dijete ide u Knin u školu i da mu punac i punica žive u Hrvatskoj ne znači ništa i velika bi neizvjesnost bila kada bi ovaj dvojac bio pušten na slobodu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2021 00:19