StoryEditor
Crna kronikadva uboda nožem

Pozadina obiteljskog nasilja u Trilju: doznajemo što je prethodilo napadu 14-godišnjaka na majku

28. veljače 2019. - 22:54

Nad 14-godišnjakom osumnjičenim za pokušaj ubojstva 47-godišnje majke u Trilju određena je mjera opreza zabrane približavanja žrtvi, umjesto istražnog zatvora. U srijedu kasno poslijepodne ispitan je pred sucem istrage Županijskog suda u Splitu te je iznio obranu i odgovarao na pitanja.

Dječak iz Trilja (14) službeno osumnjičen za pokušaj ubojstva majke: na ulici je izbo nožem u oko i po vratu, nesretna žena još uvijek je na Jedinici intenzivnog liječenja

Prije toga je, nakon razgovora s njim, stalna sudska vještakinja psihijatrica kazala kako je 14-godišnjak ubrojiv i raspravno sposoban. Njegove interese tijekom ispitivanja i u nastavku kaznenog postupka zastupat će odvjetnik Boris Milošević koji mu je dodijeljen po službenoj dužnosti. Utvrđeno je kako postoje razlozi za istražni zatvor, ali kako se kod počinitelja ove dobi određuje tek kada je nužan, odlučeno je da se zamjeni mjerom opreza.

Kriminalističko istraživanje nad njim provela je Policijska postaja Sinj u koju je priveden odmah nakon ranjavanja majke u utorak oko 15,40 sati. Tijekom obrade je odveden u bolnicu gdje ga je pregledao dežurni psihijatar te je nakon toga ponovno vraćen u postaju. Obavljen je i očevid na automobilu od majke u kojem na sjedištu vozača ima tragova krvi i njene kose.

Prema tragovima, 14-godišnjak je prvo ubo majku nožem sa zadnjeg sjedišta vozila. Ranjena žena je uspjela izaći iz automobila te je on krenuo za njom i zadao joj još jednu ubodnu ranu. Smještena je na Jedinici intezivnog liječenja KBC Split s ozljedama oka i vrata.

Stravičan događaj u kojemu je majka pala kao žrtva 14-godišnjeg sina izvukao je na površinu brojne činjenice, ali i nagađanja o obiteljskom nasilju. Neprijeporno je kako se 47-godišnjakinja razvela od oca 14-godišnjaka. Bivši suprug živi u Trilju s novom partnericom, dok se 47-godišnjakinja nakon razvoda vratila živjeti na sinjsko područje s kojeg potječe.

S njom su otišla mlađa djeca, među kojima i 14-godišnjak. Odnosi između bivših supružnika su se nakon razvoda pogoršali, a jedan od glavnih prijepora je bio s kime će živjeti koje dijete. Tog dana do sukoba između majke i sina došlo je upravo zbog tog pitanja.

Nakon svađe u automobilu u kojem su bili oboje dolazi do krvavog epiloga. Nakon što je sin ubo majku u vozilu pa je ona zadnjim snagama izašla na ulicu, on je slijedio iz automobila i onda ponovno ubo nožem. Majka je pala na tlo i ostala nepomično ležati.

Četrnaestogodišnjak je zvao oca i rekao mu što je napravio i razloge svog čina. Policiju je zvala susjeda koja je sve to vidjela i od šoka morala popiti tablete za smirenje. Maloljetnik je učenik osmog razreda, a išao je psihijatru i imao propisanu terapiju.

Policija je nakon privođenja imala rok 24 sata za odvođenje maloljetnika pritvorskom nadzorniku. U srijedu u 15 sati je 14-godišnjak doveden pritvorskom nadzorniku uz kaznenu prijavu za pokušaj ubojstva nakon čega je slijedilo ispitivanje. Kako se radi o 14-godišnjaku, ne smije dati obranu pred državnim odvjetnikom, nego je nužno da prvo ispitivanje vodi sudac za mladež.

Zbog informacija kako je maloljetnik otprije bio pod tretmanom psihijatra prije ispitivanja ga je pregledala stalna sudska vještakinja koja je donjela odluku da je sposoban dati iskaz. Osim ovlaštenog vještaka, ispitivanju mora prisustvovati i odvjetnik kojeg je sud imenovao po službenoj dužnosti.

Tužiteljstvo nakon ispitivanja odlučuje hoće li tražiti određivanje istražnog zatvora. Prema Zakonu o sudovima za mladež, počinitelju kaznenog djela u dobi od 14 do 16 godina u slučaju presude ne može se izreći maloljetnički zatvor.

Upravo se stoga i tijekom pripremnog postupka, tj. istrage nad maloljetnikom istražni zatvor izbjegava te ga zakon predviđa tek kao krajnju mjeru. Određuje se u slučajevima gdje je neophodan zbog zaštite od daljnjeg ugrožavanja razvoja malodobnika i ponavljanja kaznenog djela, ali se može zamjeniti mjerom opreza kojom se postiže isti cilj.

I maloljetnici mogu u zatvor

Unatoč činjenici da Zakon za mladež izrijekom navodi kako se počinitelju u dobi od 14 do 16 godina ne može izreći maloljetnički zatvor te se slijedom toga umjesto u istražni zatvor smješta u ustanovu za malodobnike, u slučaju pulskog zločina postupilo se drugačije. Četrnaestogodišnja djevojčica koja je tada bila tek osumnjičena za teško ubojstvo trogodišnjeg dječaka zajedno s njegovom majkom Chiarom P. smještena je tijekom istrage u pulski zatvor. Njezin odvjetnik podnio je tužbu Ustavnom sudu, koji ju je odbio, smatrajući da je Županijski sud u Puli dobro odlučio odredivši istražni zatvor, pogotovo zbog težine djela i načina počinjenja. Nakon što je proglašena krivom, osuđena je na tri godine u Odgojnom zavodu u Požegi.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

20. rujan 2020 21:49