StoryEditorOCM
Crna kronikadug proces

Potvrđena splitska presuda Lusterovoj ekipi: šestorka za krijumčarenje i preprodaju droge dobila 32 godine zatvora

Piše Vladimir Urukalo
7. srpnja 2023. - 11:04

Visoki kazneni sud potvrdio je u cijelosti presudu od ukupno 32 godine zatvora šesteročlanoj zločinačkoj organizaciji s Alenom Markulićem (48), zvanim Luster, na čelu, i to zbog krijumčarenja i preprodaje većih količina heroina i kokaina, a koju je još krajem ožujka prošle godine na splitskom Županijskom sudu izreklo sudsko vijeće sutkinje Ivone Rupić.

Pravomoćno je tako Luster osuđen na šest godina zatvora, a isto toliko dobili su i Siniša Dodoja (60), zvan Šeki, Tomislav Blažević (46), zvan Sova, te Igor Sarić (53), zvan Buva, dok su preostala dva "nižerangirana" člana organizacije, Darko Milišić (47) i najmlađi od njih Ivan Jerković (38), zvan Vladika, osuđeni na po četiri godine zatvora. Od kraja svibnja 2020. godine svi su završili u istražnom zatvoru što im se uračunava u izrečenu sankciju, a četvorka koja je dobila više od pet godina ostaje i nadalje iza rešetaka, sada kao pravomoćni osuđenici.

Optužnica USKOK-a teretila ih je da su od 17. veljače 2020. do 27. svibnja 2020. godine zajedno i po prethodnom dogovoru, a radi kontinuirane nabave većih količina heroina i kokaina iz Albanije te krijumčarenja i daljnje preprodaje droge na području Hrvatske, "nabavljali i posredstvom za sada nepoznatih osoba u Hrvatsku krijumčarili po 5000 grama heroina i kokaina". USKOK je u optužnici procijenio da ukupna vrijednost prokrijumčarenog heroina na ilegalnom tržištu u Hrvatskoj iznosi najmanje dva milijuna kuna, a kokaina najmanje tri milijuna i 750 tisuća kuna, a i Lusterova je ekipa prilikom dopremanja, preuzimanja i daljnje prodaje droge te međusobne komunikacije koristila posebno nabavljene kriptirane mobitele. Luster, Šeki i Sova nabavljenu su drogu skladištili u kući Igora Sarića u Prugovu, gdje su heroin i kokain miješali s punilima radi povećanja mase droge te su drogu vagali i pakirali u manje pakete. Potom su Dodoja, Blažević i Jerković tako razdijeljenu drogu predavali većem broju drugih osoba kako bi ona došla do krajnjih kupaca.

Pripadnici PNUSKOK-a su u akciji kod Markulića u kući u Koprivnom pronašli 1,3 kilograma kokaina, dva kilograma heroina i nešto manje od dva i pol kilograma smjese za povećanje mase heroina, kao i šest kilograma smjese za povećanje mase kokaina. Kod Sarića je nađeno još 880 grama iste smjese te 0,63 grama kokaina. Drogu nisu uspjeli razdijeliti i pripremiti za daljnju prodaju jer su uhićeni. U Sarićevoj kući u Prugovu pronađena je "iznimno velika količina sredstava za miksanje, prešanje i pakiranje droge".

Osim na pogrešno utvrđeno činjenično stanje i povrede odredbi kaznenog postupka, okrivljeni su se, uz ostalo, požalili i na to visinu kazni pa je tako Luster smatrao da mu nisu pravilno vrednovane olakotne okolnosti - neosuđivanost, troje djece, sudjelovanje u Domovinskom ratu kao aktivnog i odlikovanog časnika HOS-a, status 50 postotnog HRVI-ja, djelomično priznanje. No, VKS je odbio sve žalbe, pa i USKOK-a koji je tražio više kazne, te je splitska presuda potvrđena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 03:07