StoryEditorOCM
Crna kronikaskandalozna objava

Poticanje na nasilje i mržnju: podignuta optužnica protiv Ivana Đakića

1. ožujka 2019. - 19:52

Općinsko državno odvjetništvo u Virovitici  podiglo je u utorak pred virovitičkim Općinskim sudom optužnicu protiv Ivana Đakića  (1995.) zbog počinjenja kaznenog djela javnog poticanja na nasilje i mržnju, objavljeno je na stranici tog odvjetništva koje ne otkriva identitet okrivljenika. 

Okrivljenog Đakića se tereti da je na svom facebook profilu objavio fotografiju i tekst u namjeri da izazove netrpeljivost i nasilje prema pripadnicima srpske nacionalnosti.

Ivan Đakić, sin saborskog zastupnika i čelnika Hvidre Josipa Đakića početkom siječnja na svom facebook profilu postavio je šokantnu fotografiju osobe s ustaškim znakovljem, koja u ruci drži odrubljenu glavu osobe s četničkim oznakama. Uz fotografiju je napisao "Svim ‘prijateljima’ srbićima sretan božić". 

Tu je objavu Ivan Đakić vrlo brzo obrisao te se ispričao "svima koje je uvrijedio”.  

Josip Đakić je najoštrije osudio objavu svojega sina na facebooku te se ispričao i izrazio žaljenje zbog "sramotne i uvredljive objave slike i teksta”, a njegov sin se iščlanio iz HDZ-a .  

I Vlada RH najoštrije je osudila govor mržnje i poticanje netrpeljivosti, a premijer Plenković je to ocijenio krajnje neprimjerenim činom.

Virovitičko Općinsko državno odvjetništva za Đakića je bilo tražilo određivanje jednomjesečnog pritvora zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela javnog poticanja na nasilje i mržnju no sudac istrage bjelovarskog županijskog suda je 9. siječnja odlučio da se uz mjeru opreza Đakića pusti na slobodu. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. lipanj 2023 16:53