StoryEditor
Crna kronikapune ruke posla

Policija piše kaznene prijave: Porečanin zvao građane na javno okupljanje, lažna liječnica dijelila ‘fake news‘ o broju oboljelih

Piše Barbara Ban/Jutarnji list
1. travnja 2020. - 16:11
Srđan Vrančić/HANZA MEDIA

Porečka je policija danas protiv 32-godišnjeg Porečana podnijela kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu jer je putem socijalnih mreža pozivao građane da krše odluke Stožera civilne zaštite te ih pozivao na okupljanje.

Kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, riječ je o Facebook grupi 'Izađimo na ulice i završimo s virusom' putem koje je pozivao građane da ne poštuju odluke Stožera civilne zaštite. Time je policija utvrdila sumnju da je počinio teško kazneno djelo protiv zdravlja ljudi, odnosno da je poticao na počinjenja kaznenog djela širenje i prenošenje zarazne bolesti.

- Policija je utvrdila da je 32-godišnjak posljednja tri dana na društvenoj mreži moderirao objave jedne grupe, a koja je osnovana u cilju poticanja građana na nepoštivanje odluka Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske koje su donesene kako bi se spriječilo širenje virusa Covid-19. Osim što je moderirao objave, muškarac je pozivao i druge osobe u grupu kako bi ona brojala što više članova, u cilju stvaranja opće svijesti o potrebi kršenja odluka Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.

Osumnjičenog se tereti i da je 30. ožujka oko 12.30 sati objavio poziv građanima na druženje na jednoj lokaciji na području Poreča, odnosno pozvao je građane na kršenje Odluke o mjeri strogog ograničavanja zadržavanja na ulicama i drugim javnim mjestima, čime bi nastala opasnost od povećanja širenja zarazne bolesti, poručili su iz Policijske uprave Istarske. Grupa je nakon toga blokirana.

No, nije to jedini slučaj u kojem je policija u Istri reagirala na širenje raznih informacija putem socijalnih mreža koje bi mogle uznemiriti građane. Policija je protiv 29-godišnje Vrsaranke podnijela optužni prijedlog zbog prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira jer se lažno predstavljala kao liječnica u pulskoj bolnici te je širila lažne vijesti.

- Porečka je policija, postupajući po anonimnoj prijavi građana utvrdila sumnju da je 29-godišnjakinja putem društvene mreže širila lažne vijesti. Naime, utvrđeno je da se osumnjičena predstavila kao liječnica koja radi u bolnici u Puli te dijelila savjete i iznosila lažne informacije o broju oboljelih na području Vrsara čime je proširila paniku među građanima, poručili su iz istarske policije, prenosi Jutarnji list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

03. ožujak 2021 19:45