StoryEditorOCM
Crna kronikaVatrene ST ulice

Policija istražuje je li BMW branitelja Zvonimira Peraka zapaljen zbog sukoba njegovog sina s notornim Alenom Radićem

Piše Vladimir Urukalo
16. kolovoza 2023. - 14:30
Splitska je policija očevidom utvrdila kako je uzrok požara otvoreni plamen. Dakle, požar je podmetnutVladimir Urukalo/SD

Splitska policija "upregla" je sve snage kako bi razriješila još jednu paljevinu automobila na gradskim ulicama.

U srijedu ujutro oko jedan sat u noći, parkiran uz cestu u Starčevićevoj ulici na Skalicama u neposrednoj blizini poznatog kvartovskog lokala "Borsalino", izgorio je prednji dio automobila marke BMW 2.0 u vlasništvu 51-godišnjeg Zvonimira Peraka iz Splita.

Sam vlasnik s kojim smo razgovarali na mjestu paljevine, oko sedam sati ujutro, kazao nam je da se vozilo sigurno nije samozapalilo. Mišljenja je da je na prednji dio BMW-a bačen nekakav zapaljivi koktel, no koji je točan uzrok paljevine trebalo bi biti poznato nakon obavljenog policijskog očevida. Vozilo srećom nije izgorjelo u potpunosti zahvaljujući prisebnosti vozača "Prometova" autobusa.

image

Izgoreni BMW kod kafića ‘Borsalino‘ i njegov vlasnik Zvonimir Perak (51)

Vladimir Urukalo/SD

- Prvo je naiša vozač autobusa, on ga je počeja gasiti s aparatom, a onda su došli vatrogasci. Ne virujen ja da je izgorija sam od sebe, to je zvir od auta i baterija mu se nalazi iza, a ne naprid... Zapalilo mi ga je. Nemam ja s nikim problema, nisan ni muvu zgazija, a kad naiđen na mrave zaobiđen ih da ih ne zgazin... Vidiš kako je hauba otišla gori, bit će da su neki koktel bacili... Bitno da nikome nije ništa, a limarija će se lako rješiti... - komentirao je vlasnik dodajući kako ne zna tko bi i zašto mogao zapaliti njegovo vozilo.

U razgovoru doznajemo da je on jedan od sedmorice branitelja koji su prvi, 5. kolovoza 1995. godine ušli u Knin na tenku T-55 nazvanom "Sveti Duje" koji je bio na čelu kolone od osam tenkova 4. gardijske brigade.

- Da san baren tenk parkira ode, bilo bi bolje - sarkastično je kazao.

Tučnjava i bijeg

Naravno, kako je to uvijek nakon ovakvih "noćnih paljevina", gradom su ubrzo počele kružiti razne verzije uzroka i motiva paljenja. Jedna od njih koju će policija istragom pokušati provjeriti govori kako postoji mogućnost da se radi o jednoj vrsti osvete i poruke vlasnikovom sinu Marku koji se početkom travnja u jednom splitskom noćnom klubu sukobio s 21-godišnjim Alenom Radićem, a tučnjava se nastavila i na parkingu ispred tog kluba.

Mlađi Perak je navodno vrlo blizak s Josipom Čubelićem (36) zvanim Čuba koji je, pak, bio meta pokušaja ubojstva na Skalicama za što su osumnjičeni mladi Radić te njegov stric Jerko Radić (42), sportski direktor nogometnog kluba "Uskok" iz Klisa, bivši kickboksač Ante Varnica (44) te Nenad Petrak (43), suvlasnik boksačkog kluba "Salona" iz Solina i građevinske tvrtke iz Zagreba. Mladi Radić predao se policiji dva dana nakon pucnjave dok su njegov stric i Varnica gotovo dva mjeseca bili u bijegu da bi se naposljetku sami javili u splitski zatvor budući im je bio određen istražni zatvor. Četvrti sudionik, Nenad Petrak još uvijek je u bijegu.

image

Zapaljeni automobil Zvonimira Peraka

Vladimir Urukalo/SD

Kako je Slobodna Dalmacija već pisala, dan nakon sukoba u noćnom klubu, mladi je Radić oko 13 sati došao ispred lokala na Bačvicama kako bi potražio M.P.-a koji ga je večer prije udarao nogom u glavu. Tada je između njih dvojice ponovno došlo do tučnjave u koju se umiješalo još nekoliko momaka koji su držali Radića dok ga je jedan tukao. Nakon što je izudaran, mlađi je Radić otišao te je sat i pol vremena poslije, oko 14.30 bio sa stricem i ostalima u jednom lokalu u centru Splita slaveći Petrakov rođendan. Najmlađeg Radića je u jednom trenutku netko preko Instagrama pozvao da se nađu na Skalicama i da će ga pretući.

Pancirke i pucnjava

- Ovaj što je zvao Alena na susret na Skalicama je poveo sa sobom Josipa Čubelića i još dvojicu. Prije dolaska na Skalice su bili u stanu jednog od njih i naoružali se te obukli pancir prsluke. Tog dana je po treći put Alen Radić napadnut među brojnim ljudima na Skalicama. Josip Čubelić je ovom prilikom slučajna žrtva kao prijatelj jednog od njih, jer je išao s njim. Svi su došli istim autom te su ostavili mobitele u automobilu da ih se kasnije ne locira na tom mjestu. Krenuli su naoružani na Alena Radića, koji je ovdje žrtva. Branio je svoj život u više navrata i došao goloruk i tukao se kada je pucnjava započela. Nepravedno i pokvareno je da momak kojeg su pretukli u više navrata odgovara i uzima sve na sebe te da ne spominje ničije ime.

Ponavljam, Josip Čubelić je samo slučajna žrtva koja nema veze s događajem, glavni krivci su dvojica koje sam vam naveo više puta. To možete i sami provjeriti jer u obje tučnjave ranije Čubelića nije bilo. Kako to da ova dvojica nisu uhićeni, a tukli su svi malog Alena ispred mnoštva ljudi? Oni su izvadili prvi pištolje i sve to zbog tučnjave u noćnom klubu... Nitko ne spominje da su oni prvi digli oružje, niti se spominje da su bila trojica uz Čubelića - ispričao je našoj novinarki Katarini Marić Banje jedan od dobro upućenih ljudi iz tog kruga desetak dana nakon pucnjave na Čubelića.

Istraga ŽDO-a

Naveo je i da osumnjičena trojka nije došla nikoga ubiti, a naročito ne "Josipa Čubelića jer se on tu slučajno našao kao prijatelj onih koji su na snimci tukli Alena Radića te ga držali na podu da ga jedan od njih tuče... Nitko nije znao da će dotični biti tamo na Skalicama i kako su onda mogli ići planirano da ga ubiju".

image

Sudionici sukoba i pucnjave na splitskim Skalicama

Splitska policija i Županijsko državno odvjetništvo i dalje provode istragu kako bi utvrdili sve okolnosti. Prema dosadašnjim utvrđenjima iz kaznene prijave, nakon izlaska iz lokala četvorka dolazi dolazi do parkinga kod Starog placa i tamo Varnica u svoje vozilo "Smart" ostavlja mobitel i torbicu kako ga se ne bi moglo pratiti i kako bi prikrio lokaciju. Ulaze u Petrakov Mercedes S 500 i odlaze desetak minuta prije 16 sati do ulice Put Skalica gdje se već nalazi Čubelić koji na sebi ima pancirnu košulju. Iz auta izlaze Varnica i mlađi Radić te stariji muškarac iz pištolja zasad nepoznate marke prema Čubeliću ispaljuje najmanje tri hica od kojih ga jedan pogađa u lijevu potkoljenicu. Jedan je hitac oštetio parkirano vozilo.

Nijekanje zločina

Nakon što su se predali u zatvor, Varnica i stariji Radić zanijekali su bilo kaku povezanost s pokušajem Čubinog ubojstva. Radić je kazao da je sjedio u Mercedesu 30-ak metara dalje od događaja, a Varnica je rekao da nema veze s pucnjavom i da nije imao nikakvog razloga da puca jer je s Čubelićem u odličnim odnosima. Na Skalicama su se našli jer ih je Alen Radić zamolio da dođu samo par minuta jer tamo ima neki sastanak.

I posljednja vijest: splitska je policija očevidom utvrdila kako je uzrok požara: otvoreni plamen. Dakle, požar je podmetnut.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 10:33