StoryEditor
Crna kronika‘ugodan susjed‘

Policija ga tražila deset godina dok je on guštao u bazenu na Čiovu; Njegovi suborci šokirani su uhićenjem, ne vjeruju da je on ubojica

Piše Marin Dešković
1. veljače 2020. - 20:25
Vladimir Duigandžić, Marko Todorov/HANZA MEDIA

Tomislavu Viktoru Basi (49), bivšem diverzantu HV-a osumnjičenom za ubojstvo bankara Ibrahima Dedića 1999. godine, istražna sutkinja zagrebačkoga Županijskog suda odredila je jednomjesečni istražni zatvor zbog opasnosti od bijega.

Taj državljanin Hrvatske, Nizozemske i Švicarske na ročištu je predložio da mu se umjesto zatvora odredi jamstvo i pritom ponudio milijun kuna u gotovini, no sutkinja je taj prijedlog odbila.

Upravo njegovo trojno državljanstvo te činjenica da ima nekoliko prijavljenih adresa bili su argumenti zbog kojih je zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo predložilo, a sutkinja potom pritvorila Basu. Ivan Krnić, Basin odvjetnik, jučer nije bio raspoložen za izjave, samo nam je rekao da će se on i njegov kolega Igor Butorac, koji također brani Basu, žaliti na odluku o pritvaranju.

Ugodan susjed

Što se točno događalo tijekom kriminalističkog istraživanja dugog više od dva desetljeća, odnosno kako je policija došla do Base, ostaje veliki misterij. Riječ je o predmetu na kojem se u kriminalističkoj policiji u Heinzelovoj zapravo izmijenilo nekoliko “administracija”, a svaka od njih je manje ili više aktivno radila na slučaju.

Premda to iz policije nisu željeli reći, prema nekim informacijama do Base kao mogućeg sumnjivca policija je došla prije gotovo desetak godina, no nisu ga, kako su priopćili iz policije, odmah uhitili iz taktičkih razloga.

Priliku su, prema svemu sudeći, imali. Naime, premda se Basa već prije desetak godina odselio u Švicarsku, prema izjavama više njegovih poznanika on je često navraćao u Hrvatsku. Osim što ima rodbinu u Orahovici, sagradio je kuću s apartmanima u Okrugu Donjem na Čiovu gdje je često dolazio.

Prema izjavama njegova bliskog poznanika s Čiova, dolazio je svakih nekoliko mjeseci, a zadnji ga je put vidio u Splitu prošlog ljeta.

– Nikada nije puno pričao o ratu, bio je jako ugodan susjed, uvijek spreman za druženje – kazao nam je Basin poznanik, koji je tražio da ostane anoniman.

Što se samog slučaja tiče, evidentno je da je krunski, a možda i jedini dokaz koji Basu povezuje s likvidacijom Dedića njegov DNK iz krvi pronađen na mjestu zločina.

Kako smo uspjeli rekonstruirati Basin život, riječ je o muškarcu rođenom u Nizozemskoj koji je po rođenju dobio njihovo državljanstvo, ali djetinjstvo i život je proveo u Orahovici, gdje je 1974. godine upisan u knjigu rođenih. Početkom rata se kao dragovoljac uključio u obranu Hrvatske, i to prvo kao pripadnik 132. našičke brigade HV-a, da bi 1994. ušao u sastav 81. gardijske bojne iz Virovitice.

Basa postaje pripadnik izvidničko-diverzantske satnije i nedugo potom zamjenik zapovjednika satnije. Nositelj je nekoliko odlikovanja te je stekao časnički čin s kojim je umirovljen 1996. godine.

image
Marko Todorov/Cropix

Riječi hvale

O Basi kojega poznaje iz ratnih vremena, jučer nam je saborski zastupnik Josip Đakić rekao samo riječi hvale.

– Ne mogu vjerovati da bi Basa počinio nešto poput onoga za što je uhićen. Znate, on je jedan od onih koji u vojsci nikome nije uputio psovku i nikad nije stegovno odgovarao – rekao nam je Đakić.

Basin suborac iz izvidničke diverzantske satnije 81. gardijske bojne iz Virovitice, Hrvoje M., iznenađen je medijskim napisima i time što se njegova ratnog kolegu naziva bjeguncem. Za Jutarnji je list vrlo ogorčeno poručio:

– Sramota je da se Tomu naziva bjeguncem. I još ga se sumnjiči za zločin koji sigurno nije počinio! Tomo nikad ni od koga nije bježao i samo prošle godine u Hrvatskoj je bio barem deset puta. Sve je to nečija namještena igra. Mihael Kovačić, tajnik Udruge 132. našičke brigade HV-a, potvrdio nam je da je Basa bio zamjenik zapovjednika izvidničko-diverzantske satnije.

– Bio je omiljen među suborcima. Profesionalni vojnik koji je sudjelovao, među ostalim, i u akciji “Bljesak” kada je sa svojom postrojbom ušao u Okučane. Sudjelovao je i u akcijama “Ljeto ‘95.” i “Oluja”, a u “Oluji” je njegova postrojba bila na području Glamoča u BiH – zaključio je Kovačić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

14. rujan 2020 08:09