StoryEditorOCM
Crna kronikaAkcija 'Kormilo'

Policajcima uvjetne kazne jer su pojeli zaplijenjene jastoge

26. veljače 2016. - 19:14
jaso

Na uvjetnu kaznu zatvora zbog krivotvorenja službene isprave o uništenju osam jastoga od pola godine zatvora uz rok kušnje od 2 godine osuđeni su u petak na Županijskom sudu u Splitu bivši zapovjednik policijskog broda "Sveti Mihovil" Miroslav Slavić te pomorski policajci Igor Sarađen, Zdravko Rogošić, Ranko Kovačević i Ivica Karoglan.

Istom odlukom Miroslav Slavić je oslobođen optužbe za makinacije s gorivom, a policajac Robert Kotarac i član posade koćarice Tonći Jusić, oslobođeni su optužbe za dogovor oko izlova ribe na nedozvoljenom području.

Sedmorica optuženih uhićeni su 2009. godine u sklopu USKOK-ove akcije "Kormilo" nakon koje su podignute dvije optužnice od koji se jedna odnosi na optuženog Slavića i ostale.

Na teret se petorici stavljao slučaj osam zaplijenjenih jastoga u travnju 2009. godine kada su ribara uhvaćenog u krivolovu procesuirali, a jastoge pojeli.

Jedan od njih je sastavio neistiniti zapisnik o vraćanju jastoga u more, a ostali su ga ovjerili. USKOK ih je teretio za zloporabu položaja i ovlasti, ali ih je sudsko vijeće osudilo za krivotvorenje službene isprave.

- Razmišljali smo o tome da ih oslobodimo optužbe zbog beznačajnosti kaznenog djela, ali kako se radi o osobama koje trebaju provoditi zakon, odlučili smo se za osuđujuću presudu za blaže kazneno djelo od onog u optužnici. Nadalje, operativna akcija "Kormilo" se provodila u svezi potrošnje goriva te su o tome svjedočili koordinator akcije i stalni sudski vještak. Međutim, nije bilo dokaza da je Miroslav Slavić ishodio od prodavača na benzinskoj postaji neistinite račune o ulijevanju goriva te da su 30.000 kuna razlike podijelili. Što se tiče dijela optužbe koji se odnosi na Roberta Kotarca i Tonća Jusića, tu nije bilo kazenog djela zlouporabe položaja i ovlasti - pojasnio je predsjednik sudskog vijeća Slavko Lozina.

Osim uvjetne kazne zatvora, petorica osuđenih moraju platiti po 2000 kuna sudskog troška.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. svibanj 2023 17:34