StoryEditorOCM
Crna kronikatraje 14 godina

Pola ‘Dijagnoze‘ palo u zastaru, svjedok: Za invalidsku mirovinu dao sam dva puta po 1.500 eura, evo koliko sada primam

Piše Vladimir Urukalo
9. listopada 2023. - 18:46

Preko svoje nećakinje koja na Pagu prodaje voće i povrće stupio sam u kontakt sa Suzanom Jelavić jer mi je ona rekla da mi Suzana može pomoći pri rješavanju invalidske mirovine. Našli smo se u jednom lokalu, pokazao sam joj svoje papire koje sam imao i sve joj ispričao, a ona je rekla da za tri tisuće eura neće biti problema za dobivanje mirovine...

Dao sam joj u dva navrata po tisuću i pol eura, a nakon što me je zavlačila godinu dana, tražila mi je još tisuću i pol eura... U srpnju 2006. godine me je zvao dr. Rebić, rekao mi je da nema dovoljno materijala, odnosno dokumentacije i da će me opet zvati. Jelavić je i dalje tvrdila da nema problema.

Dva puta sam davao zahtjev za mirovinu, a nakon dvije godine dobio sam predrješenje. Sve nalaze koje sam imao davao sam Suzani, ne znam je li ona znala dr. Rebića. Rekla mi je da će sve biti ok, te ako ne uspije da će mi novac vratiti. Tada se po gradu pričalo da se invalidska mirovina može riješiti za osam tisuća eura, a mislim da je ona od mene tražila samo tri jer sam imao papire.

I danas primam mirovinu na osnovi tog rješenja dobivenog 2007. godine, a mirovina mi je oko 530 eura – potvrdio je u ponedjeljak u sudnici splitskom Županijskog suda Ivan R., danas 69-godišnji bivši radnik iz Kaštela, svoj iskaz koji je dao sucu istrage 2008. godine u slučaju "Dijagnoza".

image

Suzana Jelavić, Mario Tafra i Valter Nutrizio na klupi za optužene

Jakov Prkić/Cropix

Radi se o predmetu u kojem su okrivljeni medicinska tehničarka Suzana Jelavić, vozač HZMO-a Dragiša Šušić, medicinski tehničar Marijo Tafra te liječnici Valter Nutrizio, Boran Uglešić, Dario Sučević i Boris Samardžija.

Tereti ih se da su, nakon što ih je Jelavić od siječnja 2006. do 11. veljače 2008. godine na području Splita i Zagreba povezala "u zajedničko djelovanje s ciljem pribavljanja nepripadne materijalne koristi za veći broj raznih korisnika", tim osobama, a radi se o njih petnaestak, omogućili stjecanje statusa hrvatskih ratnih vojnih invalida, čime su im pribavili znatnu materijalnu dobit na štetu državnog proračuna.

Ako je samo u jednom slučaju na osnovi ovako stečenog statusa tijekom godine dana i to od 2007. do 2008. godine korisniku isplaćeno, primjerice, oko pet tisuća eura na ime mirovine, tada bi se jednostavnom računicom došlo do toga da je u proteklih 15 godina istom korisniku isplaćeno oko 75 tisuća eura državnog novca za koji se tek treba sudski pravomoćno utvrditi je li protuzakonito stečen ili ne. Naravno, ne uzimajući u obzir rast mirovine tijekom desetljeća i pol.

Po optužnici USKOK-a podignutoj još prije 14 godina, Jelavić je preko Šušića i svojega pokojnog supruga (koji je također bio u optužnici do svoje smrti) od "klijenata" tražila iznose koji su se, ovisno o pojedinoj usluzi, kretali od 4200 do 6500 eura.

Deset posto dobivenog novca zadržavala je za sebe, a dio bi podijelila ostalima.

Od podizanja optužnice, zastara je nastupila za 55 kaznenih djela, a preostalo ih je još 58. Zastara za ta kaznena djela nastupit će 2027. godine. Jelavić je preostalo 11 kaznenih djela pomaganja u primanju mita te sedam kaznenih djela poticanja na zlouporabu položaja, kao i udruživanje za počinjenje kaznenih djela, Šušiću četiri pomaganja u primanju mita i jedno pomaganje u zlouporabi, Tafri devet pomaganja u primanju mita i pet pomaganja u zlouporabi, Nutriziu tri primanja mita i dvije zlouporabe položaja, Uglešiću tri primanja mita, Samardžiji pet pomaganja u zlouporabi te Sučeviću sedam primanja mita.

image

Boris Samardžija i Boran Uglešić
 

Jakov Prkić/Cropix

Na početku rasprave svoju je obranu iznio Dragiša Šušić, bivši vozač HZMO-a koji je pred sudskim vijećem suca Dinka Mešina kazao kako mu u njegovih 25 godina rada nikad nije palo na pamet uzeti ili dati neki falsificirani dokument kako bi sebi ili nekom drugom pribavio imovinsku korist.

– Priznajem da sam radio "manipulativne radnje", odnosno ubrzavao da neki predmet dođe prije na red za rješavanje, ali nisam to nikad radio za novac i nisam imao utjecaja na to kako će neki predmet biti riješen ili ne. Nikad ona nije sa mnom izmijenila niti jednu kunu...

Ove ljude iza sebe ne poznajem, ne znam što rade i čime se bave, a mene nitko nikad nije pitao želim li biti dio neke priče...

Da sam znao da "udruženje" postoji, vjerojatno bi ih sam prijavio. Nisam dio nikakve udruge, niti sam imao s njima ikakve veze – kazao je uz teške uzdahe, među ostalim, Sušić.

Svjedočio je još i Marko M., bivši voditelj splitskog područnog ureda HZMO-a koji je, uz ostalo, kazao i kako vozač Šušić nije mogao utjecati na dodjelu predmeta, da nije imao ovlasti za to, te da su vještaci predmete dobivali prema brojevima za koje su bili zaduženi.

– Policija je tada izuzela pedesetak od 177 predmeta, a mi nismo nikad tražili obnovu tih predmeta i postupaka jer smo odlučili čekati završetak ovog sudskog postupka. Da, ti korisnici i dalje primaju mirovine na osnovi tih rješenja – kazao je bivši šef splitskog HZMO-a.

Suđenje se nastavlja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 14:18