StoryEditorOCM
Crna kronikaZABRANJENA ‘ROBA‘

Pokušao unijeti hašiš u zatvor u Splitu: u odjeći imao ‘posebni dodatak‘ u šavovima, doznajemo kome ga je donosio

1. listopada 2023. - 12:53

U Zatvor u Splitu su ponovno pokušali prošvercati drogu. Ovaj put se radilo o hašišu skrivenom u odjeći koja je donesena za jednog istražnog zatvorenika.

Kako saznajemo, hašiš je pronašao pravosudni policajac koji je pažljivo pretražio odjevne predmete. Našao je više paketića hašiša, omotanog PVC-om i naguranog u džepove.

Hašiš je bio u komadima duguljastog oblika te je bio prikladan za utiskivanje na spojevima odjevnih predmeta kako bi se teže primijetio zbog same izbočine šava. Unatoč pokušaju kamuflaže, hašiš je otkriven i 47-godišnji T.Š., koji ga je donio, je uhićen.

Nad njim je provedeno kriminalističko istraživanje nakon kojeg je prijavljen zbog kaznenog djela omogućavanje trošenja droga. Ista osoba je uhićena zbog zlouporabe opojnih droga  početkom 2016. godine kada mu je u stanu na Sućidru nađeno 53 grama speeda.

image

Paketi hašiša i kokaina

PU SD/Ilustracija

Tada je prijavljen za dilanje. Navodno je odjeću u kojoj je bio hašiš na splitske Bilice prošli tjedan donio za Ivana Božića (30) iz Splita. Radi se o istražnom zatvoreniku koji čeka početak suđenja za pokušaj teškog ubojstva 21-godišnjeg policajca na kojeg je naletio automobilom krajem studenog prošle godine.

No, ako je podatak i točan, nema elemenata da se i njega prijavi za ikakvo nedjelo, pošto se ne može dokazati da je znao za skriveni hašiš. Ovo nije prvi put da se u splitski zatvor pokušava unijeti narkotike, a zbog problema s opijatima u ćelijama neko vrijeme su za pregled odjeće koja je dolazila koristili posebno obučenog psa za otkrivanje droge.

Odjeća prolazi dvije kontrole prije dostave zatvoreniku, ali unatoč toga je jako teško otkriti sve paketiće. Jedan od razloga je velika količina odjeće koja dolazi redovito u brojnim komadima.

Među njom su odjevni predmeti osoba koje su već dulje vrijeme lišene slobode te im se vraćaju s pranja, ali ona odjeća koja stiže po prvi put za novopridošlice. Drugi razlog je što su paketići i ampule droge mali te ih je lako ušiti u deblje i podstavljene dijelove odjeće da budu takoreći neprimjetni.

image

Osim za konzumiranje, narkotike pojedinci naruče u zatvor kako bi ih prodavali po ćelijama

Ante Čizmić/Cropix

Tijekom pandemije odjeća nije odmah išla na istražni ili zatvorski odjel, nego se zadržavala dva do tri dana i tek onda se davala osobi kojoj je namijenjena. Prije toga su je ponovno pregledavali pravosudni policajci.

Ni takva procedura nije spriječila pokušaje unosa opijata. Tako je u siječnju prošle godine uhićen 54-godišnjak iz Splita koji je pokušao prošvercati kokain u odjeći za jednog od zatvorenika.

Pas je reagirao na odjevne predmete dostavljene za 24-godišnjaka osuđenog za pokušaj ubojstva nožem Francuza na splitskim Bačvicama i razbojničku krađu. Unutra je nađen paketić s nešto više od 2,5 grama kokaina te jr protiv 54-godišnjaka podnijeta kaznena prijava zbog omogućavanja trošenja opojnih droga.

U ljeto 2021. godine se pokušalo dostaviti 63 kapsule napunjene s ukupno 10 grama speeda, dva PVC paketića s još 6,8 grama iste droge i četiri smotuljka marihuane mase četiri grama. Odjeća u kojoj je droga bila skrivena išla je 24-godišnjaku kasnije osuđenom na sedam godina zatvora kao jednom od članova zločinačke iz Splita.

image

Ćelija zatvora u Splitu

Josko Ponos/Cropix/Cropix

Tada je kaznene prijavljen njegov brat te 18-godišnjak iz Splita koji mu nije u rodu. Policija je utvrdila kako su se kapsule amfetamina speed i marihuane trebali dilati po ćelijama te su ih svu trojicu prijavili za zajedničko i dogovorno djelovanje.

I tada je drogu našao pas. Tri mjeseca prije toga u jakni koja je predana za istražnog zatvorenika nađeno je 50 tableta speeda u PVC vrećicama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 23:51