StoryEditorOCM
Crna kronikačak je i prijetio

Pokopana najmlađa žrtva masakra, Daruvarčani u panici: ‘Pahoki je stalno šetao sa pištoljem, ali nitko nije prijavio...‘

Piše Višnja Gotal/JL
25. srpnja 2024. - 17:38

Damir Fijala (37), njegovatelj koji je ubijen u krvavom pohodu Krešimira Pahokija (51), pokopan je u četvrtak na daruvarskom groblju. Na njegov su sprovod, uz osobe s kojima je privatno ili poslovno bio vezan, došli u brojni Daruvarčani koji ga nisu poznavali, ali željeli su odati počast mladom muškarcu stradalom u zločinu kakav Daruvar, ali niti Hrvatska ne pamti. Damir je prva pokopana žrtva masakra u Domu za starije, koji je užasnuo cijeli svijet, o događaju su pisali najveći svjetski mediji. 

Iako je Daruvar poznat kao miran grad, bez kriminalnih ekscesa, u kojemu tek sporadično remećenje javnog reda i mira i prometni prekršaji, najčešće zahtijevaju policijske intervencije, oružje zaostalo iz rata veliki je problem. I to ne jedna puška ili pištolj, nego, a što se vidi prema izvješćima daruvarske policije, pronalaze se cijeli arsenali, piše Jutarnji list. 

image

Na mjestu krvoprolića

Željko Hajdinjak/Cropix

Policija redovno izlazi na dojave o prisustvu oružja, međutim, kuća ubojice Krešimira Pahokija nikad nije pretresena, iako svjedoci sad kažu da je oružje redovno nosio sa sobom. Štoviše, da je njime i prijetio, primjerice, djelatnicama lokalne trgovine u Donjem Daruvaru, kad bi mu po završetku radnog vremena rekle da mu više ne mogu dati piće, jer ga zbog fiskalne blagajne ne mogu naplatiti.

Međutim, njegove prijetnje nikad nitko nije i prijavio, a ni danas Daruvarčani ne žele imenom i prezimenom svjedočiti o njegovom, očigledno, ekscesnom ponašanju. Iako je Krešimir Pahoki u pritvoru i, sudeći prema kazni koja mu prijeti za 11 različito klasificiranih kaznena djela, ali sva se temelje na ubojstvu, nikad neće izaći na slobodu, strah je, čini se, veći.

Monstruozni skor od šestero mrtvih i isto toliko ranjenih osoba, za sada se čini konačnim. Prema riječima ravnateljice Opće županijske bolnice Pakrac, Marine Major, sve su ranjene osobe za sada u stabilnom stanju.

- Od šest zaprimljenih pacijenata u ponedjeljak, u bolnici ih je danas ostalo četvero. Svi su oni s teškim tjelesnim ozljedama, s prostrijelim ranama, ali su stabilno. Nadamo se da će tako i ostati, jer u pitanju su teške tjelesne ozlijede, a i životna dob pacijenata igra ulogu, svaka bi prognoza bila neprofesionalna. Troje od njih je na Odjelu kirurgije, jedan u Jedinici intenzivnog liječenja – kaže ravnateljica Major. O konkretnim ozljedama ne smije govoriti, ali Jutarnji je već ranije pisao da je ubojica svima hladnokrvno iz blizine pucao u glavu ili prsa, što, dakle, isključuje bilo kakav afekat. Osim fizičkih ozljeda, psihičko stanje pacijenata je teško, prvi je dan svima bila pružena psihološka pomoć, koja im je i danas, pokaže li se potreba, na raspolaganju.

- Za sad oporavak teče dobro, a dođe li do pogoršanja zdravstvenog stanja, pacijenti će biti prebačeni u bolnicu višeg ranga. Za jednu se osobu, prema tijeku dosadašnjeg oporavka, očekuje da će u petak biti otpuštena iz bolnice – zaključuje Marina Major.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. rujan 2024 20:32