StoryEditor
Crna kronikasamoubojstvo na 'obojenoj'

Pojašnjavamo kako je tekla pravosudna trakavica i zašto je pomorac iz Splita 'pukao': profesor je osuđen dvaput, ali presude su padale iz raznih razloga...

12. listopada 2017. - 14:55

Pojasnimo kako je tekla pravosudna trakavica u slučaju pomorca, njegova tadašnjeg bliskog obiteljskog prijatelja profesora i maloljetne pomorčeve kćeri.

Nakon spoznaje što se dogodilo njegovoj kćeri, T.K. je otišao na ŽDO Split prijaviti silovanje.

No, tamo mu je - kako je tada kazao novinaru "Slobodne Dalmacije", zamjenica zadužena sa slučaj "rekla da tu nema silovanja, jer moja djevojčica tome monstrumu nije u šatoru rekla 'ne!' i nije se uopće opirala dok joj je to sve radio. Već sam tad bio toliko potresen da nisam znao gdje sam. Kad me je tužiteljica 'podučila' kazavši: 'Da je samo vaša kći rekla ne, to bi bilo silovanje, ovako to nije', te me je posavjetovala da idući put dođemo na ŽDO moja žena, djevojčica i ja, pa da će već ona nešto vidjeti - poludio sam".

Nakon toga nadležnost je prebačena na "nižu razinu", na Općinsko državno odvjetništvo, koje nakon provedene istrage u travnju 2010. podiže optužnicu protiv tada 55-godišnjaka zbog kaznenog djela spolne zlouporabe s djetetom starijim od 15 godina, za što je po zakonu propisana kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora.

Agonija oca koji je počinio samoubojstvo u Splitu počela je 2012. godine: Nakon što mi je zlostavljao kćer, došao je kod nas na večeru i pitao je 'Je li tako da nam je bilo dobro?'

Nakon gotovo četiri godine suđenja, koje se relativno redovito odvijalo uz nekoliko odgođenih rasprava zbog nedolaska optuženog ili čekanja raznih vještačenja, u veljači 2014. sudac Općinskog suda u Splitu Tomislav Zlodre donosi presudu u kojoj profesora proglašava krivim i kažnjava nepravomoćno s pola godine zatvora.

Na takvu se odluku žali i tužiteljstvo, ali i okrivljeni. Nakon samo sedam mjeseci, u rujnu 2014. godine, Županijski sud u Splitu ukida presudu zbog proceduralnih razloga. Među ostalim, utvrdili su da presuda nije dobro obrazložena kao i da je postupak trebalo voditi sudsko vijeće, a ne sudac za mladež kao pojedinac.

Postupak se tako ponovno vraća istom sucu koji 10. veljače 2015. donosi novu presudu s istom sankcijom. I nakon toga idu žalbe i jedne i druge strane, a spis se seli na Županijski sud u Šibeniku.

Tamo se ništa ne događa sve do travnja ove godine, kada presudu ponovno ukidaju. Ovaj put zbog bitne povrede kaznenog postupka, odnosno uz obrazloženje da sudac nije izveo dokaz čitanjem vještva ili saslušanjem vještaka na raspravi, a upravo je to kao jedan od izvedenih dokaza naveo u obrazloženju svoje presude.

I kad je nesretni T.K. prije dvadesetak dana saznao da će se suditi po treći put i da će i on i njegovo dijete morati ponovno prolaziti kroz sve to, očito je "pukao" i shvatio da će proći tko zna koliko još godina dok se to ne završi, ako se ikad pravomoćno i završi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. srpanj 2021 15:40