StoryEditorOCM
Crna kronikaPREKINUT LANAC

Podmitili ga: U Splitu pala zločinačka skupina koja je preko zatvorskog čuvara na Bilice unosila mobitele i steroide

Piše Vladimir Urukalo
28. rujna 2023. - 14:47

Nakon više od godinu i pol dana intenzivne istrage i "slaganja mozaika" pripadnici Službe organiziranog kriminaliteta splitske policije u srijedu su, uz potporu kolega iz Jedinice specijalne i interventne policije, uhićenjem četiri osobe - od kojih je jedna stražar splitskog zatvora - prekinuli jedan od kanala kojim su na Bilice ilegalno unošeni mobiteli i anabolički steroidi.

Kako smo doznali, kriminalističkom je obradom utvrđena sumnja da je Tihomir Jurić, koji je bio ovlaštena službena osoba zaposlena u Odjelu upravnih poslova na mjestu stražara odnosno strukovnog učitelja za održavanje rublja, posteljine i odjeće od zatvorenika Bepa Reića pristao uzeti mito u iznosu od oko šest i pol tisuća kuna odnosno oko 860 eura, a zauzvrat mu je u zatvor unosio zabranjene stvari. Sve se odigravalo u periodu od mjesec dana, od početka veljače do početka ožujka prošle godine.

Bepo Reić (29) je, inače, drugookrivljeni u predmetu protiv zločinačke skupine Kristiana Antona Barišića (26) kojima se sudilo na splitskom Županijskom sudu zbog proizvodnje i prometa droga u sastavu zločinačkog udruženja.

Reića je USKOK teretio za dilanje u sastavu zločinačke udruge za što je nepravomoćno u travnju prošle godine osuđen na sedam godina, dok je za nabavu opreme za uzgoj marihuane i organiziranje laboratorija u stanu u kojem je policija pronašla 69 uzgojenih stabljika dobio još dvije godine pa je osuđen na ukupno osam godina robije. Nedavno je Visoki kazneni sud ukinuo veći dio te presude i vratio je na ponovljeno suđenje pred izmijenjeno sudsko vijeće.

Dobro poznati likovi

Dakle, nakon što je Jurić pristao na dogovor, Reić je od Ivana Šunjića, koji je donedavno bio jedini član zločinačke organizacije Deana Majstorovića zvanog Điđi koji se nalazio na slobodi i koji je nepravomoćno bio osuđen u travnju ove godine na dvije godine zatvora, zatražio da mu nabavi mobitel i SIM karticu i veću količinu anaboličkih steroida. Ovaj je sve traženo nabavio i dao Juriću, a Reić se dogovorio s Rinom Popcem, još jednim dobro poznatim likom sa splitskih ulica koji se uglavnom bavi krađama i teškim krađama, da će od Jurića uzeti predmete nakon što ih ovaj unese u zatvor.

image

Splitski zatvor na Bilicama

Paun Paunović/Cropix

Popac je tako uzeo mobitel marke Redmi 9T s bonom i punjačem te jednu vrećicu s dvjestotinjak tableta "Stanozolol" (anabolički steroid, derivat testosterona koji se zloupotrebljava u sportu radi povećanja mišićne mase i ponekad radi unaprjeđenja oporavka između napornih treninga, a na popisu zabranjenih sredstava Međunarodnog olimpijskog odbora nalazi od samih početaka borbe protiv dopinga u sportu - op.a.). Osim toga, strukovni je učitelj unio u zatvori i dao Popcu još 200 tableta "Methandiedone" (poznatiji kao Dianabol, jedan od najpoznatijih steroida koji omogućuje iznimnu izdržljivost i poboljšava snagu - op.a.).

No, prije nego li su "pokupili" unesenu robu, krajem veljače ove godine u kupaonici IV Odjela pretragom su pravosudni policajci pronašli mobitel, karticu i punjač, a nekoliko dana poslije u garaži zatvora pronađene su dvije vrećice u kojima su bili steroidi. Preostale dvije vrećice je Popac uspio uzeti prije nego li su pronađene u skrovišu, ali su kod njega pronađene dva dana nakon pretrage garaže i oduzete.

Nakon uhićenja privedeni su na ispitivanje na splitski USKOK, a tijekom petka očekuje se privođenje sucu istrage uz prijedlog za određivanje istražnog zatvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. prosinac 2023 20:30