StoryEditor
Crna kronikaTRAGEDIJA NA MORU

Podignuta optužnica protiv vlasnika i kapetana broda na kojem su se otrovali Talijani: ugradili benzinski agregat, a znali su za smrtonosni plin

Piše Katarina Marić Banje
7. travnja 2020. - 18:08
Policijski očevid na brodu Atlantia na kojem su se otrovali talijanski turistiMaja Jurović/HANZA MEDIA

Zbog teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti zbog kojeg je došlo do trovanja šestoro Talijana od kojih je jedan preminuo, podignuta je optužnica protiv vlasnika broda Zorana B. (24) i kapetana Jerka M. (28).

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu im stavlja na teret da su 10. kolovoza prošle godine u Omišu oko 10,00 sati ugradili agregat u prostor strojarnice broda znajući da benzinski generator-agregat sa zračnim hlađenjem ispušta otrovne plinove među kojima je ugljični monoksid koji se nekontrolirano širi i da njegovo udisanje u kratkom vremenu uzrokuje smrt.

Isto tako se ne smije koristiti u zatvorenom prostoru niti uz otvorena vrata i prozore, bez osiguranja uklanjanja plinova izvan prostorija, navodi optužnica.

Optuženike se tereti da su postupali u nakani da agregat koriste prilikom krstarenja, pristajući time ugroziti život i zdravlje putnika na brodu i članova posade. Tužiteljstvo navodi kako su obojica postupili zajednički i po prethodnom dogovoru protivno odredbama Pomorskog zakonika.

Nakon što su zajedno isplovili i u lučici Spinut u Splitu oko 18,00 sati primili na brod osmero turista talijanskih državljana krstarili su prema otocima Braču, Visu i Hvaru. Brod se 12. kolovoza oko 22,00 sata nalazio usidren u uvali Ždrilac na Paklinskim otocima, a okrivljenici su, prema optužnici, stavili u pogon navedeni generator-agregat.

Prilikom rada je ispuštao ugljični monoksid koji se tijekom noći na 13. kolovoza kroz vrata strojarnice i rupe na podu kuhinje i klimatizacijski sustav širio u hodnik, salon, te putničke kabine u kojima su spavali talijanski državljani. Zbog udisanja ugljičnog monoksida šestero talijanskih državljana se otrovalo uslijed čega je nastupila smrt Eugenia Vincija (57) koji je pronađen u jutarnjim satima u WC-u kabine.

Dvoje djece od 11 i 5 godina zadobilo je osobito teške i po život opasne tjelesne ozljede te su spašeni hitnom liječničkom intervencijom. Još troje odraslih talijanskih državljana zadobilo je lake tjelesne ozljede.

Vlasnik i kapetan broda su nakon uhićenja dovedeni u Policijsku postaju Hvar koja je provela kriminalističko istraživanje nakon što je utvrđeno da je na brodu ugrađen benzinski agregat. Zatim su privedeni na Općinsko državno odvjetništvo u Splitu gdje su iznijeli obranu.

Obojica su izjavila kako se ne smatraju krivima. Istaknuli su kako su oni pružali prvu pomoć unesrećenima tijekom uplovljavanja u hvarsku luku i da su još uvijek jako potreseni svime što se dogodilo. Pušteni su da se brane sa slobode te je sedam mjeseci kasnije podignuta optužnica.

#HVAR#TROVANJE NA BRODU#PREMINUO TALIJAN

Izdvojeno

04. srpanj 2020 02:57