StoryEditorOCM
Crna kronikaKAZNENI POSTUPAK

Pokrenuta istraga protiv vlasnice doma ‘Providenca‘ u Dućama: u požaru život je izgubilo troje štićenika. Zaključavali ih u sobama bez odluke psihijatra

9. veljače 2021. - 13:54

Nešto manje od pet mjeseci nakon stravičnog požara u obiteljskom domu za starije i teško bolesne odrasle osobe "Providenca" u Dugom Ratu u kojem je život izgubilo troje starijih štićenika, Općinsko državno odvjetništvo u Splitu donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv vlasnice doma i jedne od njegovateljica. Sumnjiči ih se za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti zbog kojeg je došlo do smrti jedne ili više osoba pa im po Kaznenom zakonu prijeti od jedne od osam godina zatvora.

Sumnjiči se vlasnicu doma da je protivno zakonskim propisima Zakona o zaštiti osoba s duševnim smetnjama i Pravilnika o vrsti i načinu mjera prisile prema osobi s težim duševnim smetnjama tijekom druge polovice 2020. godine, samoinicijativno i bez pismenih smjernica i uputa liječnika psihijatara, donijela usmenu odluku da, nakon večere i noćne njege, zaposlenici doma ograniče slobodu kretanja štićenicama tako da ih zaključaju u sobu na prvom katu doma.

image
Ante Čizmić/Cropix

Tamo su bile smještene tri starije štićenice koje su bile pokretne, ali ovisne o tuđoj brizi zbog demencije. ODO smatra da je vlasnica doma bila svjesna da ih može ugroziti, ali da je lakomisleno smatrala da takvim njenim postupanjem neće doći do ugroze njihovih života. Vlasnica sa svojom obitelji nije živjela u tom obiteljskom domu.

Shodno prijašnjim usmenim odlukama vlasnice osumnjičena djelatnica je, iako svjesna da se starije štićenice bez nadzora mogu naći u životnoj ugroženosti, smatrala da do toga neće doći, pa je tri štićenice nakon večere 27. rujna oko 19. 15 sati smjestila u sobu i zaključala vrata. Samo pet minuta nakon što je otišla ostavivši ih zaključane, na madracu na drvenom krevetu kojeg je koristila jedna od štićenica došlo je do zapaljenja spužvastog madraca i posteljine.

Kako se vatra proširila, nesretne starice nisu mogle izaći niti kroz zaključana vrata, a niti kroz balkonska vrata moja su otprije bila blokirana lokotom. Zadobile su teške opekotine i otrovale su se ugljičnim monoksidom. Dvije štićenice u dobi od 83 i 78 godina preminule su odmah na mjestu dok je njihova treća cimerica bila prevezena u splitsku bolnicu s teškim ozljedama te je preminula dvadesetak dana poslije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. lipanj 2023 20:54