StoryEditor
Crna kronikaBENKOVAČKA POLICIJA

Podignuta optužnica protiv muškarca koji je pijan vrijeđao i omalovažao policajce, jednog udario u oko: ‘Pandurska go...., A.C.A.B‘

Piše Božana Sviličić
4. svibnja 2021. - 17:21
 Danijel Soldo/Cropix

Zbog napada na policajce u Policijskoj postaji u Benkovcu, gdje je prošle godine u kolovozu doveden zbog prekršaja protiv javnog reda i mira, Općinsko državno odvjetništvo u Zadru (ODO) podignulo je optužnicu protiv 34-godišnjeg zaštitara iz Benkovca.

Sukob u Policijskoj postaji u Benkovcu izbio je, prema optužnici, 6. kolovoza 2020., u 6.20, kada je 36-godišnji zaštitar, ničim izazvan, iznenada počeo vrijeđati policajce vičući im da su pandurska g.... Pritom je urlao i parolu A.C.A.B. (akronim za rečenicu na engleskom "All cops are bastards", ili "Svi policajci su gadovi"). Iako su mu, prema optužnici, policajci izdali upozorenje, a potom i naredbu da prestane s vrijeđanjem i omalovažavanjem jer će u protivnom upotrijebiti sredstva prisile, 36-godišnjak se oglušio na njihove riječi i nastavio s vikanjem i mahanjem rukama.

Dok su ga pokušavali svladati, 36-godišnjak je u jednom trenutku, dok je mahao rukama, u lijevo oko udario jednog od policajaca. Optužen je da je počinio kazneno djelo protiv javnog reda – pokušaja prisile prema službenoj osobi.

– Bilo je vidljivo da ga kolege neće moći sami svladati. U jednom trenutku kolega ga je uspio pokositi na tlo, na što smo svi priskočili kako bismo mu stavili lisice – kazao je jedan od policajaca benkovačke postaje koji je to jutro, dok su obavljali kriminalističku obradu u drugoj prostoriji, čuo viku u hodniku, na što su izišli vani i vidjeli da kolege pokušavaju svladati 36-godišnjaka koji je urlao i mahao rukama, te vikao i vrijeđao policiju.

Imao 1,3 promila alkohola

U svojoj obrani zaštitar je kazao da su ga policajci ružno tretirali i govorili mu svakakve uvrede i prijetnje, što ga je vrijeđalo, dok je u policijsku postaju došao jer ga je prethodno udario izvjesni R.M. Naveo je i kako ne zna zbog čega su ga policijski službenici maltretirali, jer se "ne sjeća cijelog događaja".

Drugi je policajac posvjedočio kako je tog dana došao u policijsku postaju raditi jutarnju smjenu, da bi u trenutku dok se nalazio u drugoj prostoriji čuo 36-godišnjaka kako viče govoreći razne pogrdne riječi, vrijeđajući policijske službenike, kao i da je mahao rukama. Upozorio ga je na ponašanje i rekao mu da prestane s vrijeđanjem i omalovažavanjem, ali on je i dalje nastavio s vikom i galamom.

– Oglušio se na sva upozorenja i krenuo prema nama, tako da nismo imali drugog izbora nego ga svladati. Kako bih spriječio napad, podignuo sam ruku s namjerom da ga odgurnem od sebe. To ga nije spriječilo, već je samo zateturao i nastavio pružati otpor. U trenutku kada ga je kolega uhvatio za ruku, a ja za drugu ruku pokušavajući ga spustiti na tlo, dok je mahao rukama, otimajući se udario me u predjelu oka – ispričao je policajac koji je zadobio ozljedu u vidu kontuzije očnog kapka i podljeva oka.

Medicinskim vještačenjem koje je provedeno nakon ispitivanja svjedoka utvrđeno je da je ozljeda koju je policajac zadobio lakša, a da je 36-godišnjak bio u alkoholiziranom stanju s očitanom koncentracijom od 1,30 promila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. lipanj 2021 15:25