StoryEditor
Crna kronikalakše ozljede

Otac i sin optuženi za napad na novinarku na splitskoj Sirobuji: obojica negiraju napad i nanošenje ozljeda, video snimke glavni dokaz protiv njih

2. lipnja 2020. - 12:07

Zatvorske kazne do pet godina zatvora prijete ocu i sinu 53-godišnjaku i 21-godišnjaku koji su polovicom travnja na silu spriječili novinarku Živanu Šušak Živković da izvještava s mise u župnoj crkvi Svetog Leopolda Bogdana Mandića na splitskoj Sirobuji.

Dvojica vjernika koja su došla na misu na uskršnje jutro terete se da su novinarku udarili, prignječili vratima, gurali je, bacili joj i uzeli mobitel i nanijeli joj lakše tjelesne ozlijede.

Optužnicu je podiglo Općinsko državno odvjetništvo u Splitu nakon provedenog istraživanja. Upitali smo našu kolegicu što misli o tijeku kaznenog postupka i samom optužnom aktu.

- Novinari su inače izloženi napadima, verbalnom i fizičkom nasilju. Nadam se da će s ovim slučajem tj. procesuiranjem osoba koje su napale mene i kolegicu Ivanu Sivro to promijeniti. Od toga dana stalno naglašavam i ponavljam da mi sam radimo svoj posao - kazala nam je Živana Šušak Živković.

Otac i sin, mlađi punoljetnik, terete se da su počinili kaznena djela 12. travnja 2020. godine kad je novinarka Dalmatinskog portala mobitelom snimala misu u mjesnoj crkvi koja se održavala unatoč zabrani javnih okupljanja i o tome izvještavala javnost izravnim emitiranjem te snimke na portalu. Sina se tereti da je snažno udario novinarku po desnoj ruci i tako joj izbio mobitel koji je pao na tlo.

Zatim ju je, prigovarajući joj što snima misu, izgurao iz crkve iako ga je upozorila da ondje radi svoj posao. Kada je ona pokušala ponovno ući u crkvu kako bi došla do svog mobitela koji joj je sredstvo rada, 53-godišnji otac joj je priječio ulazak u crkvu, navodi optužnica. Tereti se da je povukao krilo crkvenih vrata i prikliještio joj desnu ruku između vrata i okvira pri čemu je ona zadobila laku tjelesnu ozljedu.

Mlađi optuženik se tereti i da je bacio mobitel na plato ispred crkve čime više nije bio u funkciji pa je novinarki prouzročio štetu u iznosu od najmanje tri tisuće kuna. Opisanim postupanjem otac i sin su novinarki, stoji u optužnici, onemogućili daljnje medijsko izvještavanje.

Otac se tereti zbog počinjenja kaznenog djela prisile prema osobi koja obavlja poslove od javnog interesa ili u javnoj službi prilikom čega su joj nanesene tjelesne ozlijede za što je zapriječena kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora. Sin se tereti za blaži oblik istog kaznenog djela jer nije nanio ozljede novinarki te mu za to u slučaju osuđujuće presude prijeti do tri godine zatvora.

Osim toga optužen je i za oštećenja tuđe stvari za što je zapriječena kazna do dvije godine zatvora. Ako nisu otprije osuđivani, malo je vjerojatno da će u slučaju osuđujuće presude dobiti zatvorske, a pogotovo ne maksimalne kazne. Obojica inače negiraju da su počinili kazneno djelo, ali postoje snimke na temelju kojih su prikupljeni dokazi na kojima se temelji optužnica.

U optužnici je predloženo da sud u cijelosti Živani Šušak Živković dosudi imovinskopravni zahtjev tako da 21-godišnjaka obveže da joj isplati iznos od tri tisuće kuna u roku od dva mjeseca od pravomoćnosti presude. Predloženo je i da sud optuženima produlji mjere opreza zabrane približavanja novinarki.

Snimateljicu N1 Ivanu Sivro napala je treća muška osoba koja se vozilom krenuo prema njoj, usporio te joj rukom udario u kameru. Tjedan dana prije napada na novinarke sam župnik sa Sirobuje don Josip Delaš prijavljen je zbog vrijeđanja policajaca koji su pred crkvom, u kojoj je namjeravao služiti misu, odvraćali vjernike od ulaska.

Službenici kriminalističke policije Druge policijske postaje su pred crkvom prije mise u 18 sati upozoravali vjernike na smjernice Stožera CZ u suzbijanju zaraze. Pošto je to bio drugi dan da policija intervenira jer je župnik ustrajno okupljao vjernike, izašao je pred crkvu i počeo ih vrijeđati te je protiv njega podnesen optužni prijedlog prekršajnom sudu.

item - id = 1024312
related id = 0 -> 1138685
related id = 1 -> 1131706
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. prosinac 2021 10:53