StoryEditor
Crna kronikaoptužnica na pedeset stranica

Počelo suđenje za aferu leasing; Optuženi: Nismo krivi!

Piše PSD.
15. svibnja 2013. - 17:09
Više od sat vremena trajalo je u srijedu na Županijskom sudu u Zadru čitanje optužnice kojom se petorica Zadrana terete za višemilijunsku prevaru leasingom.

Na više od pedeset stranica optužnice zadarskog ŽDO-a, čelni ljudi Auto kuće Zadar, terete se da su prekoračili ovlasti i zloupotrebljavali položaj krivotvorenjem dokumenata.

Za zlouporabu položaja i ovlasti, krivotvorenje isprava, te ovjerovljavanje neistinitog sadržaja, optuženi su direktor prodaje Dejan Pupovac (37), Niko Lisica (35) iz tima za financiranje i Audi prodaju, te direktor autokuće Milan Rajlić (65), dok se Ante Kurtović (31) i pomorac Marin Mišković (40) terete za pomaganje u tim kaznenim djelima.

- Časni sude, ne smatramo se krivima ni po jednoj točki optužnice - kazali su redom svi optuženici, koji će svoje obrane iznijeti na kraju dokaznog postupka kojim će se morati utvrditi kako su optuženi na temelju fiktivnih ugovora s raznim leasing kućama, pribavljali znatnu imovinsku korist trećeoptuženom Anti Kurtoviću.

Predstavljajući se kao vanjski suradnik Auto kuće on je, prema optužnici, potencijalne kupce nagovarao da u pola cijene kupe jedno od Audi vozila.

Nakon što bi unaprijed platili traženi iznos u eurima, Kurtović je dio prema fiktivnim ugovorima plaćao leasing kućama, a dio zadržavao za sebe.

Zaposlenici Auto kuće, Pupovac i Rajlić, izdavali su račune, rješenja kojima su se vozila knjižila kao testna, rabljena ili službena, dok je za prometne dozvole bio odgovoran Lisica.

Tako se znalo događati da se policiji prijavljivalo da je prometna izgubljena kako bi se dobila nova s podacima koji su odgovarali konkretnoj transakciji..

Kurtović bi kupcima obećavao da će im ono što traže pribaviti za iznose manje i do 60 posto od stvarne vrijednosti. Govorio bi im da će postati vlasnici u dogledno vrijeme uplate li samo 50 ili 60 posto ukupne cijene stvari koju su kupili.

Prije formalnog početka postupka sutkinja Enka Moković, kojoj je pet tisuća stranica težak predmet dodijeljen nakon što je Vrhovni sud odbio zahtjev za izuzećem zadarskog suda iz ovog slučaja, razdvojila je postupak u odnosu na trećeoptuženog Antu Kurtovića.

Petorci se tako na Županijskom sudu u Zadru zajednički sudi za 13 kaznenih djela, dok će se Kurtoviću na Općinskom sudu odvojeno suditi još za pedesetak prevara.

B. S.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. kolovoz 2022 22:54