StoryEditor
Crna kronikana sudu u osijeku

Čitanje optužnice za izvlačenje novca iz Dinama trajalo više od dva sata, okrivljeni odbacili optužbe. Uskok traži oduzimanje protupravne imovinske koristi

3. ožujka 2021. - 14:45
Zdravko Mamić i dalje je u bijegu pred hrvatskim pravosuđem u MeđugorjuAnte Čizmić/Cropix

Optuženi za nezakonito izvlačenje novca iz NK Dinama, koje je po tvrdnjama Uskoka organizirao bivši čelnik kluba Zdravko Mamić, u srijedu su na osječkom sudu odbacili optužbe da su Dinamo oštetili za oko 200 milijuna kuna.

Zamjenik ravnateljice Uskoka Sven Mišković optužnicu je čitao dva i pol sata, nakon čega su krivnju zanijekali Zdravkov sin Mario Mamić, brat Zoran Mamić, bivši Dinamov direktor Damir Vrbanović te poduzetnici Sandro Stipančić i Igor Krota.

O krivnji se nije izjasnio prvooptuženi Zdravko Mamić koji se kao bjegunac pred hrvatskim pravosuđem nalazi u BiH i sudi mu se u odsutnosti, dok će se sedmooptuženi menadžer Nikky Arthur Vuksan o krivnji izjasniti naknadno.

Naime, osječki Županijski sud u srijedu je odlučio protiv Vuksana razdvojiti postupak, budući da se njegova odvjetnica Ksenija Vržina zbog privremene nesposobnosti nije pojavila na današnjoj sudskoj raspravi.

Uskok traži oduzimanje protupravne imovinske koristi od optuženih

Uskok je uz optužnicu dostavio i prijedlog za oduzimanjem protupravne imovinske koristi od optuženih te predložio da se pročitaju iskazi u istrazi ispitanih svjedoka i mišljenje sudskog vještaka za financije.

Tome se usprotivila obrana nekoliko okrivljenika, tražeći neposredno ispitivanje svjedoka i vještaka.

Nova glavna rasprava zakazana je za 23. ožujka.

Početak suđenja bio je predviđen za 19. listopada prošle godine, ali su ročišta otkazivana zbog zdravstvenih poteškoća nekoliko okrivljenika vezanih uz epidemiju koronavirusa.

Jednom je suđenje otkazano zbog  problema s išijasom okrivljenog Maria Mamića i njegova liječenja u Dubaiju, a posljednji put 1. veljače nakon što je Zdravko Mamić otkazao punomoć odvjetniku Veljku Miljeviću, pa mu je određen branitelj po službenoj dužnosti.

U sklopu zločinačkog udruženja iz kluba izvukli oko 200 milijuna kuna?

Prvookrivljenog Zdravka Mamića i još šestoricu okrivljenika tužiteljstvo tereti da su u sklopu zločinačkog udruženja izvlačili novac iz kluba i oštetili ga za oko 200 milijuna kuna.

U Zdravka Mamića optužnicom Uskoka obuhvaćeni su Zdravkov sin Mario Mamić, brat Zoran Mamić, bivši Dinamov direktor Damir Vrbanović, poduzetnici Sandro Stipančić i Igor Krota te menadžer Nikky Arthur Vuksan.

U drugoj optužnici na skoro 700 stranica Uskok Zdravka Mamića, kojemu se sudi u odsutnosti jer se nalazi u BiH, tereti da je od prosinca 2004. do prosinca 2015. ostale okrivljenike organizirao u zločinačko udruženje.

Optuženi su da su sklapali fiktivne ugovore između Dinama i više stranih tvrtki iz Velike Britanije, Švicarske, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Svetog Vincenta i Grenadina, Belizea, Hong Konga, Gibraltara i Sjedinjenih Američkih Država.

Optužnicom se terete da su ispostavljanjem računa o plaćanju nepostojećih usluga za transfere igrača, koje je Dinamo plaćao, klub oštetili za više od 144 milijuna kuna.

Uskok smatra da se Zdravko Mamić sa sinom Mariom dogovorio da će sklapanjem tih ugovora, kao i neosnovanim prepuštanjem ekonomskih prava na koja bi Dinamo imao pravo u budućem transferu igrača u drugi klub, u svoju i korist osoba koje će u tim fiktivnim pravnim poslovima sudjelovati izvlačiti novac iz kluba.

Tužiteljstvo tereti okrivljene da su taj novac dijelili između sebe i koristili za svoje potrebe te da je Dinamo neosnovano obvezan za plaćanje dodatnih j7,35 milijuna eura, odnosno 55,8 milijuna kuna.

Druga optužnica protiv Zdravka Mamića i još šestorice okrivljenika potvrđena je u svibnju 2019. godine, a protiv Mamića je tada određen istražni zatvor.

U listopadu 2019. godine potvrđena je i treća optužnica protiv Zdravka Mamića koji je već bio osuđen za izvlačenje novca iz Dinama.

Mamića se tereti da je iz kluba izvukao 16,7 milijuna kuna

Ta je optužnica naknadno spojena s drugom Uskokovom, a u njoj ga je zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo teretilo da je od 2002. do 2007., dok je obnašao različite dužnosti u Dinamu, iz kluba izvukao 16,7 milijuna kuna.

Tužiteljstvo Mamića tereti i da je novac iz Dinama izvlačio od rujna 2002. do ožujka 2007. u Zagrebu i austrijskom Klagenfurtu, dok je kao član Izvršnog odbora kluba, a nakon toga kao izvršni dopredsjednik i član Uprave, imao ovlaštenje za raspolaganje novcem po računu kluba otvorenog u banci u Austriji.

Mamića se tereti da je raspolagao novčanim sredstvima kluba u vlastitu korist te da je nalagao prijenos iznosa od 97.492 eura (u protuvrijednosti od 730.659 kuna) na svoj račun otvoren kod banke u Austriji.

Osobno je, stoji u optužnici, podigao ukupno 2,2 milijuna eura (u protuvrijednosti od 16 milijuna kuna) u gotovini, i na taj se način na štetu kluba okoristio u ukupnom iznosu od 2,3 milijuna eura (u protuvrijednosti od 16,7 milijuna kuna).

Zdravko Mamić je u lipnju 2018. nepravomoćno osuđen na šest i pol godina zatvora zbog izvlačenja oko 116 milijuna kuna iz Dinama, a neposredno uoči izricanja te presude pobjegao je u Bosnu i Hercegovinu, čije ima državljanstvo. 

Njegov brat Zoran tada je nepravomoćno osuđen na četiri godine i 11 mjeseci  zatvora, bivši Dinamov direktor Damir Vrbanović na tri godine zatvora, a poreznik Milan Pernar na četiri godine i dva mjeseca zatvora. 

O prvostupanjskoj presudi u siječnju 2021. godine raspravljao je Vrhovni sud.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. svibanj 2021 01:41