StoryEditorOCM
Crna kronikaDEVET DUGIH GODINA

Pet puta pala presuda bivšem gradonačelniku Imotskog, Anti Đuzelu. S tajnikom i vozačem ispisivao putne naloge za hotel Westin u kojem nikad nije bio

8. listopada 2020. - 23:12

Ne valja kad ga osude, ne valja kad ga oslobode. Bivši HDZ-ov gradonačelnik Imotskog Ante Đuzel nikako da dočeka okončanje višegodišnje sudske trakavice koja traje još od rujna 2011. godine, kada je splitski ODO podigao optužnicu.

Nije on u ovoj priči sam, osim njega sudilo se i sudit će se i dalje i pravniku Ivi Šućuru, tadašnjem tajniku poglavarstva Imotskoga, te vozaču Vladi Petrušiću, a tereti ih se da su od srpnja 2005. godine pa do lipnja 2006. računovodstvu podnosili na obračun i isplatu putne naloge u kojima su prilagali krivotvorene račune zagrebačkog hotela "Westin", tražeći od Grada Imotskoga naknadu troškova smještaja u hotelu u kojemu nikada nisu bili, niti su koristili uslugu smještaja, kao što je stajalo u putnim nalozima.

Đuzela se osim prijevare u službi tereti i za kazneno djelo krivotvorenja službene isprave jer je te naloge potpisivao prije naplate, iako je znao da su krivotvoreni, kao što su bili krivotvoreni i njegovi nalozi.

Izvukli oko 37.000 kuna

Prema optužnici, Šućur je isplatom za devet putnih naloga neosnovano uzeo 9230 kuna, Vlado Petrušić je naplatio 11 fiktivnih naloga i uzeo nešto manje od 12 tisuća kuna, dok je Đuzel s isto toliko putnih naloga naplatio 15.589 kuna.

Zajedno su, dakle, oštetili Grad Imotski za nešto manje od 37 tisuća kuna, a Đuzel je svojim potpisom sve te fiktivne naloge amenovao.

Prva presuda bila je izrečena na sudu u Sinju u listopadu 2012. godine, kada su sva trojica oslobođeni. Županijski sud u Splitu to ukida i vraća na novo suđenje, koje završava u veljači 2014. godine osuđujućom odlukom.

Tada je Đuzel osuđen na uvjetnu kaznu od deset mjeseci zatvora uz rok kušnje od tri godine zbog prijevare i krivotvorenja isprave, dok su Ivo Šućur i Vlado Petrušić osuđeni također uvjetno na šest mjeseci uz rok kušnje od dvije godine.

Ipak, i ta presuda pada na splitskom Županijskom sudu. Predmet se seli iz Sinja na Općinski sud u Splitu, gdje ga zadužuje sudac Ante Unković, koji u siječnju 2019. godine prvi put oslobađa imotsku trojku.

Ta presuda opet pada i vraća se ponovno Unkoviću, koji 3. listopada 2019. godine donosi novu oslobađajuću odluku, ali niti ona nije opstala jer ju je opet srušilo vijeće splitskog Županijskog suda u lipnju ove godine. Tada je predmet dodijeljen novoj sutkinji, Katarini Peršen.

Posljednji put presuda je ukinuta zbog bitnih povreda kaznenog postupka. U žalbi je ODO navelo da iz popisa gostiju hotela "Westin" može biti vidljivo isključivo jesu li okrivljeni koristili usluge noćenja tog hotela, a ne jesu li bili na službenom putu te da se optužbom (kao što je to naveo sudac u presudi) ne tvrdi da okrivljeni imotski trojac nije bio na službenom putu već se tvrdi da nisu koristili usluge noćenja u hotelu.

Ključni dokaz

Također je navedeno i da se sud uopće nije upustio u ocjenu vjerodostojnosti računa priloženih uz putne naloge jer o tim računima u presudi nema niti jedne riječi iako je, po optužbi, to krivotvorenje računa, uz spomenuti popis gostiju hotela, ključni dokaz da okrivljeni nisu koristili smještaj u hotelu i da su trošak neosnovano naplatili.

– Pri ponovnom odlučivanju posebice će sud cijeniti činjenicu da iz knjige gostiju hotela "Westin" za inkriminirano razdoblje proizlazi da niti jedan od okrivljenika nije na popisu gostiju hotela u to vrijeme, kao ni svjedok Mate Kutleša, koji u iskazu tvrdi da je i on u to vrijeme bio na službenom putu i da je baš s Đuzelom noćio u "Westinu" – navodi se, među ostalim, u najnovijoj ukidajućoj presudi.

Zastara za ovaj kazneni progon nastupa u lipnju 2023. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. listopad 2023 22:22