StoryEditor

Pedijatar osuđen za smrt šestogodišnjeg Roka zasad neće u zatvor: Nakon dvije odgode izvršenja kazne, pojavili su se dokazi koji su presudu doveli u pitanje

Piše Božana Sviličić
21. rujna 2021. - 22:34

Zadarskom pedijatru dr. Darku Radmanu (71) drugi je put odgođeno izvršenje jednogodišnje kazne zatvora zbog odgovornosti za smrt Roka Begonje, šestogodišnjeg dječaka iz Svetog Filipa i Jakova koji je 16. veljače 2015. godine preminuo od posljedica šarlaha.

Izvršenje kazne zatvora odgođeno je zbog zdravstvenih razloga, odnosno liječničkih pretraga koje ovaj umirovljeni zadarski pedijatar mora obaviti.

– Rješenjem sutkinje izvršenja od 25. srpnja 2021. odgođeno je izvršenje kazne zatvora osuđeniku na rok od tri mjeseca, i to do 20. listopada 2021. godine, a sve sukladno odredbi čl. 61. st. 2. toč. 1. ZIKZ-a iz zdravstvenih razloga – navela je sutkinja Dijana Grancarić, glasnogovornica Županijskog suda u Zadru.

Prvu odgodu izdržavanja zatvorske kazne dr. Radman je dobio prošle godine. Kaznu je trebao početi služiti 20. studenoga, ali je zbog zdravstvenih razloga Županijski sud u Zadru prihvatio njegovu molbu i odgodio izvršenje na četiri mjeseca.

Dr. Radman je prvi liječnik u Hrvatskoj koji je pravomoćno osuđen na bezuvjetnu zatvorsku kaznu za liječničku pogrešku, no male su šanse da će tu sankciju izdržati.

Naime, 9. srpnja ove godine Županijski sud u Zadru prihvatio je žalbu dr. Radmana za obnovu kaznenog postupka koju je zatražio prošle godine na temelju novih dokaza. Sudbina primarijusa Radmana tako će se opet naći u rukama izvanraspravnog vijeća Općinskog suda, koje će drugi put razmatrati postoji li dovoljno elemenata za pokretanje novog postupka protiv njega, ovaj put na temelju novih dokaza koji idu u prilog Radmanovoj nevinosti.

Kolike su šanse da izvanraspravno vijeće Općinskog suda odbije Radmanov zahtjev za obnovom postupka, u ovom je trenutku teško procijeniti, iako niži sudovi nerijetko donose odluke u skladu s rješenjima viših sudova.

– Odluku Županijskog suda u Zadru, kojim je prihvaćena žalba moga klijenta, ne želim komentirati – kazao nam je Boris Radman, odvjetnik dr. Darka Radmana.

Radman je zahtjev za obnovu postupka podnio 4. prosinca prošle godine, a izvanraspravno vijeće Općinskog suda u Zadru taj je zahtjev odbilo. No Županijski sud u Zadru, vijeće u sastavu predsjednik, sudac Hrvoje Visković, te sutkinje Iva Lovrin i Enka Moković, prihvatio je žalbu liječnikova odvjetnika i ukinuo prvostupanjsko rješenje.

Kao ključni dokaz za traženje obnove postupka dr. Radmanu je poslužilo medicinsko vještačenje Sveučilišta u Splitu prema kojem se ne može sa sigurnošću utvrditi postojanje uzročno-posljedične veze dječakova liječenja od strane dr. Radmana i ishoda liječenja. Splitski eksperti nisu sa sigurnošću mogli utvrditi da je dječak tijekom pregleda dr. Radmana imao prisutne simptome ili znakove bolesti koji bi zahtijevali upućivanje na bolničko liječenje. Isto tako, nije nedvojbeno utvrđeno da bi promjena terapije presudno utjecala na ishod bolesti.

Novo vještačenje provedeno je 15. rujna 2020. godine, tijekom postupka za odštetu koju je obitelj pokojnog Roka pokrenula protiv Opće bolnice Zadar, kao poslodavca dr. Radmana. Opća bolnica Zadar nije htjela prihvatiti da se u postupku za odštetu koristi vještačenje iz kaznenog postupka koje je 2. srpnja 2015. godine izradio Odbor za sudbena mišljenja Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu na temelju iste medicinske dokumentacije.

Za razliku od mišljenja medicinskih stručnjaka iz Zagreba otprije pet godina, medicinski vještaci iz Splita utvrdili su da ne postoji izravna odgovornost dr. Radmana za smrt šestogodišnjeg dječaka.

Radman je optužen da je 15. veljače 2015. godine kao dežurni pedijatar, nakon što je dijete zbog pogoršanja zdravstvenoga stanja dovezeno u pedijatrijsku ambulantu Hitne pomoći u zadarskom Domu zdravlja, propustio obaviti hitni medicinski premještaj djeteta u Opću bolnicu Zadar na hospitalizaciju i pretrage. Propustio je i propisati mu prikladnu terapiju za liječenje šarlaha iako je znao da mu je dijagnosticiran dva dana ranije, da pije Sumamed, da je febrilno, otežano diše, povraća, da ima problema s mokrenjem, s čime su ga upoznale majka i baka djeteta koje su bile u njegovoj pratnji.

U dežurnoj pedijatrijskoj ambulanti, unatoč vrlo teškom stanju, nad malenim Rokom nisu obavljene niti osnovne pretrage, poput krvi i urina, nego je zajedno s roditeljima poslan kući s komadićem papira na kojemu je bio samo pečat liječnika i preporuka da nastave antibiotsku terapiju. U pet dana bolesti dječak je četiri puta bio u rukama pedijatara, na vratima dviju hitnih i jednom na Odjelu pedijatrije u Zadru. Ne samo da nitko od njih dječakovo stanje nije shvatio dovoljno ozbiljno da ga zadrži u bolnici, nego mu nisu obavljene čak ni obične pretrage. Iz pluća mu je prije smrti izvučeno 560 mililitara, dakle više od pola litre, vode i gnoja.

Što kaže presuda: Liječnik je pogriješio...


Pravomoćnu presudu protiv dr. Radmana donio je Županijski sud u Slavonskom Brodu. Utvrđeno je da je dr. Radman kao doktor medicine pogriješio kad djetetu nije promijenio lijek Sumamed u penicilinski ili cefalosporinski antibiotik i da nije hospitalizirao Roka Begonju iako je za to imao indikacije.
Potvrđeno je da su "liječničke pogreške optuženika u uzročno-posljedičnoj vezi sa smrću djeteta Roka Begonje" jer bi se "hitnom hospitalizacijom 24 sata prije smrti djeteta i provođenjem pretraga utvrdila upala pluća i vjerojatno bi se spriječilo širenje upale pluća i nastanak septičkog šoka i tako bi postojale realne šanse da se spriječi smrtni ishod".

item - id = 1129081
related id = 0 -> 1074627
related id = 1 -> 1074618
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. studeni 2021 22:03