StoryEditor
Crna kronikapozvala i policiju

Parkiranom automobilu srpske profesorice na Krku dvaput nožem izbušili gume: ‘Baška je moj drugi dom, ali...‘

Piše PSD
22. rujna 2021. - 20:37

U dva različita navrata na otoku Krku u mjestu Baška netko je nožem probušio gume na automobili beogradskih tablica, piše Novi list

Automobil pripada umirovljenoj sveučilišnoj profesorici Maji Danon koja je radila u New Yorku i Beogradu, a bio je parkiran na zakupljenom cijelosezonskom parkirališnom mjestu u centru mjesta. 

Šokirana profesorica kazala je kako je već nakon prvog bušenja kod vulkanizera saznala da je rupa napravljena nožem, a teorija se potvrdila i kada se nakon pet dana na istoj gumi dogodila ista stvar. O svemu je obavijestila predstavnike upravitelja tog parkinga, komunalno društvo TD Baška i policiju. 

– I kod jednih i kod drugih osjetila sam iskreno razumijevanje i spremnost na pomoć, ali mi je jednako tako predstavljeno i da se bez konkretnih spoznaja o tome tko mi je to učinio baš i ne može mnogo toga učiniti. Nažalost, shvatila sam i to da se spomenuto parkiralište na kojem već deset godina parkiram svoj auto s beogradskom registracijom i isto parkirališno mjesto sezonski zakupljujem nemalim iznosom, uopće ne nadziru, kazala je Danon koje u Baškoj ljetuje već više od 60 godina. 

– Bašku oduvijek osjećam kao svoj drugi dom, mjesto u kojem sam se osjećala kao kod svoje kuće, jednako kao i moj otac, Oskar Danon koji je to krčko mjesto volio toliko da je, i vlastite memoare, zabilježene u knjizi »Ritmovi nemira«, započeo upravo fotografijom i tekstom o Baški- kazala je. 

Za Novi list je ispričala kako se i dalje osjeća dobrodošlom u mjestu te da su njeni osjećaju prema Baškoj ispunjeni ljubavlju, ali da ovakva dva napada sigurno nisu rezultirali time da se osjeća sigurno kao prije nekoliko dana. 

– Javila sam se ne sa željom da dižem tenzije, da bilo koga napadam ni da stvaram negativni publicitet prema mjestu koje volim i doživljavam svojim domom, već zbog osjećaja da bih šutnjom i skrivanjem onog što mi se sad događa na neki način postala sudionik ove ružne i opasne pojavnosti, zaključila je naša sugovornica. U takvoj mi je odluci pomogla i ljudska »preporuka« krčkih policajaca koji su, nakon što sam prilikom prijave oštećivanja svog vozila, a zbog kojeg je u pitanje mogao biti doveden moj kao i život nekog drugog sudionika u prometu, na moju konstataciju da razmišljam o preseljenju svog automobila u dvorište jednog svog bašćanskog prijatelja rekli da bi takav moj čin na neki način označio pobjedu tog »noćnog napadača«. Želja mi je obavijestiti javnost da ovakva opasna djela mogu ugroziti sigurnost i drugih ljudi, a želim i potaknuti one koji skrbe o komunalnom redu i sigurnosti žitelja Baške kao i onih koji je posjećuju da učine više na planu očuvanja ozračaja koje je ovo mjesto oduvijek krasilo- zaključila je Danon.

Umirovljena novinarka i rođakinja profesorice, Svjetlana Hribar kazala je da se tu očito ne radi o slučajnosti nego da je automobil namjerno oštećen zbog registracijske oznake koju nosi. 

Nesretan slučaj komentirala je i direktorica lokalnog komunalnog društva. 

– Naravno da sam i sama užasnuta spoznajom da se takve stvari ovdje događaju, tim više što nikad ničem sličnom do sad nismo svjedočili, rekla je direktorica TD-a Baška uvjerena da se i sad moralo raditi o nekom »gostujućem bezumniku«. Ne mogu ni ne želim vjerovati da bi netko domaći učinio nešto slično te se nadam da onaj tko je proteklih dana to činio, više nije ovdje.

U svakom slučaju, žurno smo pokrenuli postupke nabave i postave sustava kojim ćemo u najkraćem mogućem roku osigurati ondje parkirana vozila, ali to ipak ne ide preko noći. Ljudi koji se time bave već su izvidili situaciju na terenu, ali moramo provesti postupak nabave koji ćemo nastojati maksimalno ubrzati, zaključila je Jurešić. 

item - id = 1129332
related id = 0 -> 1129356
related id = 1 -> 1129226
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. listopad 2021 00:21