StoryEditor
Crna kronikaGLEDAJ I NE DIRAJ

Pada optužnica za prodaju droge na ‘Ultri‘? Kod 25-godišnjaka pronašli kilogram marihuane, sud zbog ponašanja policije tvrdi da je to nelegalan dokaz

18. veljače 2020. - 17:06
Ilustracija/HANZA MEDIA

Protiv 25-godišnjaka iz Mravinaca podignuta je optužnica zbog nabave marihuane koju je planirao prodavati na “Ultri” u Splitu prošlog ljeta. Prilikom uhićenja zaplijenjen je kilogram te droge od kojeg je veći dio bio u jednom paketu dok je manja količina bila raspoređena u manje PVC vrećice.

Postupak za dilanje je trenutno na čekanju jer je na Općinskom sudu u Splitu odlučeno da je nađena “trava” nelegalan dokaz na kojem se ne može temeljiti krivnja. Problem je jer je policija upala u kuću u Mravincima upravo u trenutku primopredaje, bez sudskog naloga. Unatoč kilogramu teškom dokazu da je njihova procjena o počinjenju kaznenog djela bila točna, sud smatra kako su trebali čekati i zatražiti nalog.

Mladić je uhićen u nedjelju, polovicom srpnja 2019. godine, u večernjim satima kada su mu dva policajca ušla u kuću gdje je bio on i još jedna muška osoba i paket marihuane.

Protiv njega je podnesena kaznena prijava zbog neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet te je krajem rujna Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo optužnicu. Tereti ga se da je drogu držao u cilju daljnje prodaje na festivalu “Ultra Europe 2019.” koji je upravo bio u tijeku tog vikenda.

Optužnica nije potvrđena jer je njegov branitelj zatražio izdvajanje glavnih dokaza kao nezakonitih. Odnosi se to na 991,41 gram marihuane, potvrdu o ulasku u dom, potvrdu o oduzimanju predmeta te nalaz i mišljenje o toksikološkom vještačenju iz Centra u Zagrebu. Tada je na Dračevcu provedeno suđenje o zakonitosti dokaza na kojem je svjedočio uhićeni mladić i dva policijska inspektora.

- Ne znam kako su ušli u kuću, ali su mi provalili zaključana vrata spavaće sobe, stavili mi lisičine i našli drogu u susjednoj prostoriji - kazao je 25-godišnjak.

Policajci su izjavili kako su pokucali na vrata koja im je otvorio 25-godišnjak koji im je potvrdio da se u kući odvija primopredaja marihuane te im je sam predao paket od kilograma, tzv. štrucu. Droga je bila u spavaćoj sobi gdje je bila još jedna muška osoba, kazali su.

Sudsko vijeće je procijenilo kako je marihuana nelegalno nađena te su odlučili izdvojiti je kao dokaz. Nisu prihvatili izjavu policajca koji se pozvao na Zakon o policijskim poslovima koji predviđa situacije kada policija može ući u nečiji stan bez naloga. Naime, u njemu se između ostalog navodi situacija kada to držatelj stana ili stanar zatraži.

Međutim, sud je procijenio kako dikcija "ako to držatelj stana ili stanar traži" podrazumijeva situacije kada se takav držatelj stana nalazi u nekoj opasnosti ili sl. te svakako podrazumijeva samo situacije kada ulazak policije u stan predstavlja za držatelja stana nešto pozitivno.

S druge strane, policajac s 20 godina staža kaže kako upravo zbog ovakvih situacija Zakon o kaznenom postupku navodi da se pretrazi može iznimno pristupiti i bez prethodne predaje naloga “ako postoji sumnja da bi prethodno davanje upozorenja omogućilo sakrivanje, uništenje ili oštećenje predmeta ili tragova koji se trebaju oduzeti”.

- U 95 posto slučajeva moraš imati nalog, međutim postoje izuzeci. Primjerice ako postoji opasnost da će se počiniti teško kazneno djelo te ako prijeti opasnost od uništenja dokaza. Onda upadaš jer je to i predviđeno u zakonu.Zamislite situaciju da policija hvata dilera s kilogramom heroina koji uđe u svoj stan i zaključa se.

Prema ovakvim odlukama, policija treba čekati ispred vrata dok pribave nalog dok on u stanu prosipa heroin u wc školjku. Ovaj je mogao cijelu travu spaliti dok bi policija dobila nalog. U tom slučaju ga se ne može prijaviti niti za kazneno djelo sprječavanja dokazivanja. Kad diler bježeći policiji istrese drogu kroz prozor automobila to nije kazneno djelo. Tek kada se već pokrene kazneni postupak može se nekoga procesuirati za sprječavanje dokazivanja - pojašnjava naš sugovornik.

Izdvojeno

12. srpanj 2020 10:33