StoryEditorOCM
Crna kronikakriminalni ‘uleti‘

Ovo je pet poruka koje treba odmah obrisati prije nego što postanete žrtva prevare i ostanete bez novca na računu

Piše vijesti sd
1. srpnja 2024. - 11:54

Kibernetičke prevare sve su češće i ma koliko načini njihova izvođenja bili različiti, one se mogu svrstati i pod zajednički nazivnik.

Reader’s Digest došao je tako do pet vrsta poruka koje treba izbrisati čim ih vidimo jer vode do prevare. 

 1. “Poznanik” kojega nikada niste upoznali

Neki prevaranti ponašaju se kao da vas poznaju i pokušavaju vas namamiti prijateljskom porukom.

 “Dolazi lijep vikend, želiš li ići van? Oni (ime neke osobe) su mi dali tvoj broj. Pogledaj moj profil ovdje: URL”, prenosi N1.

2. Problemi s pošiljkom

Kod poruka u kojima se nalaze neke informacije o vašoj pošiljci treba dobro pripaziti. Naime, prevaranti često šalju lažne poruke u kojima navode neke poteškoće s pošiljkom ili traže da potvrdite adresu za isporuku putem neke poveznice.

No, klik na poveznicu i unos osobnih podataka potencijalno omogućuje kibernetičkim kriminalcima da ukradu vaš identitet, isprazne bankovni račun ili instaliraju zlonamjerni softver na vaš mobitel.

3. Banka vam zatvara račun

Kriminalci se često predstavljaju kao zastupnici nekih institucija poput banke i slično kako bi od vas izvukli lozinku, PIN i druge povjerljive podatke. U poruci koju vam pošalju mogu navesti da banka zatvara vaš račun te da što prije pošaljete tražene podatke.

 Zapamtite da vas banka nikada neće tražiti tako osjetljive podatke putem poruke, a u takvim situacijama najbolje je kontaktirati svoju banku na kontakt naveden na službenim stranicama ili otići osobno u poslovnicu kako biste provjerili o čemu je riječ.

image

Broj kreditne kartice ne daje se nikome

/Shutterstock

4. Osvojili ste veliku nagradu

“Osvojili ste nagradu! Kliknite na URL da preuzmete svoju darovnu karticu…”

Ovo je primjer poruke koju prevaranti mogu poslati. Ako niste sudjelovali ni na kakvom natječaju, nemojte kliknuti na poveznicu jer biste mogli preuzeti zlonamjerni softver na svoj uređaj.

5. Problemi s karticom

Dobijete li poruku u kojoj se navodi da postoje problemi s vašom debitnom karticom ili da je primjerice privremeno zaključano, možda ćete kliknuti na poveznicu u poruci. No, upravo je to ono što ne biste nipošto trebali učiniti.

Nemojte odgovarati na e-poštu, telefonski poziv ili tekstualnu poruku koja zahtijeva da date svoje osobne podatke ili podatke o svom računu.

Ukratko, kako biste se zaštitili, najbolje je da ne otvarate uopće nikakve nepoznate ili sumnjive poveznice, piše Reader’s Digest, prenosi N1.

image

Kibernetički prevaranti služe se tipskim ‘uletima‘ i dobro ih je poznavati

/Shutterstock
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. srpanj 2024 11:56