StoryEditor
Crna kronikaodvažni duo

Ovo je par koji je kod Šestanovca 'pao' s više od 1,5 kg heroina: on je taksist, ona kuharica, a trebali su zaraditi najmanje 600 tisuća kuna. Redovito su ljetovali u Dalmaciji...

2. veljače 2019. - 10:17
dileri00

Taksist Mirko Đ. (43) zvani Mićo i supruga mu Daliborka Đ. (36) zvana Daca, kuharica po zanimanju, oboje državljani BiH, ostavili su kod kuće u Trebinju jednogodišnju kćer i uputili se u Hrvatsku.

Putem su pokupili kilogram i pol heroina, koji je Daca skrila u jakni te su došli na granicu s Hrvatskom, na prijelaz Nova Sela, smješten na državnoj cesti D62, između Metkovića i Vrgorca.

U Škodi Octaviji, s koje su skinuli oznaku taksi službe, autocestom A1 su došli blizu Šestanovca, no tu su im švercersku rutu presjekli inspektori Službe kriminaliteta droga i Postaje granične policije Imotski PU splitsko-dalmatinske.

Mirko je vozio Škodu, a Daliborka je bila na suvozačkom sjedištu. Ukupno 1515 grama heroina raspoređeno u tri paketa Daca je strateški nagurala u svoju jaknu.

Detalji velike zapljene heroina kod Šestanovca: uhićen je bračni par, žena je drogu skrivala u odjeći; Supružnici su zbog 'službenog puta' kod kuće ostavili jednogodišnju kćerku

Omiljeno odredište

Nakon uhićenja i kriminalističke obrade, uz kaznenu prijavu za neovlaštenu proizvodnju i stavljanje u promet privedeni su pritvorskom nadzorniku.

Nakon ispitivanja u državnom odvjetništvu odlučit će se o istražnom zatvoru, koji se nad stranim državljanima obično određuje zbog opasnosti od bijega. Pogotovo ako se radi o državljanima zemlje koja nije u Europskoj uniji.

U putnim ispravama bračnog para vidljivo je kako su i prije više puta dolazili u Hrvatsku, a između ostalog i na ljetovanje. Omiljeno odredište za opuštanje bili su im Kupari gdje su uživali na plažama turističkog kompleksa.

Policija kod Šestanovca zaustavila Škodu s BH registracijskim oznakama, u vozilu našli više od 1,5 kilograma heroina, muškarac i žena odmah su uhićeni

Oboje žive u Trebinju, Mirko od djetinjstva, a Daliborka od 2012. godine. Zaručili su se i vjenčali godinu dana kasnije, a u prosincu 2017. godine dobili su kćer. Mirko je vozač i radi za taksi tvrtku s čijim vozilom su se i uputili u Hrvatsku.

Roditeljski status i dijete od 14 mjeseci nisu ih spriječili u nakani da zarade na heroinu.

Kilogram heroina košta 25 tisuća eura, tj. 185 tisuća kuna. Droga je bila namijenjena hrvatskom tržištu na kojem se za navedenu količinu prodajući na grame može utržiti najmanje 600 tisuća kuna.

Ako se masi dodaju aditivi koji idu u omjeru 1:2 dobije se trostruko više materije za dilanje. Nadalje, ako se prodaje na "pizeve" od 0,1 do 0,2 grama za 100 kuna, jasno je kako se visina zarade vrtoglavo penje.

Nova ruta

Unatoč sve većem broju sintetskih preparata koji se prodaju na ulici, heroin je i dalje glavno sredstvo ovisnosti. Istodobno raste njegova kvaliteta koja je u posljednjih pet godina sve viša. Najnižu prosječnu vrijednost u čistoći od 8,4 posto heroin je imao 2011. godine, a tijekom pet godina kvaliteta je narasla do 21,1 posto u zapljenama na granici tijekom 2017. godine.

Kako je njegova čistoća dva i pol puta viša, podnosi veći udio aditiva bez gubljenja svojstava te se bez problema dobiju tražene količine za ulično tržište. Čak i tako miješani ulični heroin je mnogostruko čišći nego prije 5 godina te je njegov udio u smjesama u najnižoj razini prodaje 2017. godine bio 14,4 posto.

Heroin ulazi u Europu preko četiri glavne rute krijumčarenja. Dvije su najvažnije: Balkanska ruta i Južna ruta. Prva prolazi kroz Tursku u balkanske države, a potom prema srednjoj, južnoj i zapadnoj Europi. Noviji ogranak Balkanske rute koji se pojavio nedavno uključuje Siriju i Irak.

Južna ruta, putem koje pošiljke iz Irana i Pakistana ulaze u Europu zrakom ili morem, izravno ili kroz afričke države postaje sve važnija.

Ostale rute uključuju Sjevernu rutu i rutu koja prolazi kroz južni Kavkaz i prelazi Crno more. Heroin je u Europi dostupan u dva oblika, a češći je smeđi heroin, koji uglavnom potječe iz Afganistana. Mnogo je rjeđi bijeli heroin u obliku soli, koji potječe iz jugoistočne Azije.

 
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. srpanj 2022 09:50