StoryEditor
Crna kronikaOBVEZNO LIJEČENJE

Ovisnik iz Splita dolijao osmi put: ‘Bio sam na heroinu koji sam uzeo koji sat ranije i ušao u kombi kako bih ‘povirio‘ ima li mobitel za ukrast‘

10. svibnja 2020. - 15:25
Duje Klarić/HANZA MEDIA

Podignuta je optužnica zbog teške krađe protiv 31-godišnjeg ovisnika o drogama iz Splita, kojem je to osma po redu, a trenutno se nalazi na liječenju u Zajednici Susret u Cisti Velikoj. Do sada je pet puta osuđen na zatvor te dva puta na uvjetne kazne. Općinsko državno odvjetništvo za njega osim deset mjeseci zatvora traži i da se u presudi obveže na liječenje od ovisnosti.

Tereti se da je polovicom studenog prošle godine oko 2 sata ujutro na parkiralištu u Hercegovačkoj ulici u Splitu ušao u otključani kombi obližnje pekare. Prije nego li je uspio išta uzeti došli su interventni policajci koji su patrolirali tim područjem. Uhićen je i odveden na kriminalističko istraživanje te u konačnici prijavljen.

- Otvorio sam vrata kombija i ušao samo kako bih malo “povirio”, vidio ima li kakav mobitel ili što slično da uzmem. Nisam ništa ukrao jer su došli ‘interventni’. Sad mi je žao, ali sam bio pod utjecajem heroina koji sam uzeo koji sat ranije, iako znam da to nije opravdanje. I prije sam znao to raditi, ali nakon što sam ovaj put uhićen otišao sam na liječenje. Prvo sam bio u Vinogradskoj bolnici u Zagrebu, a onda sam se u siječnju prebacio u terapijsku zajednicu u Cisti.

Nadam se da ću se izliječiti, program traje 18 mjeseci. Podrška su mi brat i polusestra koji me i financijski pomažu. Već sam se bio ostavio droge u zatvoru, ali mi je prije dvije godine umrla majka te sam ponovno počeo kada sam došao u prazan dom s odsluženja kazne. Uzimao sam heroin, kokain, amfetamin i marihuanu. Sada sam na supstitucijskoj terapiji heptanonom - izjavio je u svojoj obrani na državnom odvjetništvu.

Pekara nije postavila imovinsko pravni zahtjev jer nije ništa ukradeno i kombi nije oštećen. Tijekom istrage ga je vještačila psihijatrica koja je potvrdila da je ovisnik o drogi te je prilikom provale bio smanjeno ubrojiv. Preporučila je obvezno liječenje jer postoji visoki stupanj opasnosti da bi ponovno mogao činiti kaznena djela.

Optužen je za tešku krađu, iako nije ništa odnio, pošto sama provala u objekt ili vozilo potpada pod to kazneno djelo. Pregledan je i njegov dosje u kojem ima presude Općinskog suda u Sinju i Splitu i to prva otprije sedam godina, sve redom zbog krađa i teških krađa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

05. ožujak 2021 02:51