StoryEditorOCM
Crna kronikauigrana ekipa

Otkriveno i kako je kuhar u šibenskom zatvoru švercao drogu i mobitele u ćelije; udružio se s 30-godišnjim zatvorenikom iz Omiša i njegovom djevojkom, a usluge je dobro naplaćivao

24. kolovoza 2021. - 15:33

Krijumčarenje droge unutar zatvorskih zidina svakako nije "privilegija" splitskog zatvora na Bilicama iako se o tim pokušajima najviše medijski izvještava. U domišljatosti pri unosu nedozvoljenih stvari u zatvor ne zaostaju niti drugi zatvori, pa je tako u šibenskom zatvoru prije par dana otkrivena uigrana skupina koja je protekla tri mjeseca u taj zatvor unijela drogu i mobitele. I to preko zatvorskog kuhara koji je za to, naravno, uzimao određenu proviziju za svoje usluge kako u drogi tako i u novcu.

Kako je nakon upita Slobodne Dalmacije izvjestila šibenska policija, "policijski službenici Službe kriminalističke policije su, u suradnji sa zaposlenicima Zatvora u Šibeniku i u koordinaciji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Šibeniku, dovršili kriminalističko istraživanje nad 51-godišnjakom, 30-godišnjakom, 26-godišnjakinjom, 32-godišnjakom i 36-godišnjakom zbog sumnje da su počinili kaznena djela neovlaštene proizvodnje i prometa drogama, te nedozvoljenog posjedovanja, nabave i izrade oružja ili eksplozivnih tvari".

Svima je, doznajemo, nakon uhićenja i ispitivanja na šibenskom ŽDO-u, određen istražni zatvor i to zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja djela.

- U odnosu na osobu koja se nalazi na izdržavanju kazne zatvora i u odnosu na koju je kako je naprijed navedeno određen istražni zatvor, istražni zatvor će započeti trajati od trenutka kada se donese odluka da ga se pusti s izdržavanja kazne - kazao nam je glasnogovornik Branko Čvrljak, zamjenik županijske državne odvjetnice u Šibeniku.

Naravno, u policiji nisu navodili identitete uhićenih, no doznajemo da je utvrđeno da se 51-godišnji kuhar Roberto L., kao zaposlenik Zatvora u Šibeniku, dogovorio s 30-godišnjakom koji izdržava zatvorsku kaznu, da će mu "dostavljati drogu u zatvor radi daljnje preprodaje, a s namjerom pribavljanja protupravne imovinske koristi za obojicu". Radili su to od 1. svibnja do 22. kolovoza ove godine, a policija ih je duže vrijeme pratila i tajno nadzirala tako da su inkriminirajuće radnje i snimljene tijekom mjera tajnog nadzora.

Doznajemo da je osoba koja se dogovorila s kuharom Nikola P., 30-godišnjak iz Omiša koji u šibenskom zatvoru izdržava dvogodišnju kaznu zbog dilanja nekoliko kilograma marihuane. On se u medijima svojedobno spominjao u kontekstu ubojstva Karmelina Fistanića u Omišu početkom studenog 2019. godine, a odvjetnica Doris Košta koja zastupa Jerka Pirića, jednog od okrivljenih u ovom slučaju, ga je i kazneno prijavila za Fistanićevo ubojstvo. U prijavi je, uz ostalo, navela i da je policija nakon sedam sati od ubojstva, tijekom večeri pronašla Nikolu P. i s njegovih ruku kao i ručica motocikla izuzela tragove te su vještačenjem na njegovim dlanovima i šakama pronađene GSR čestice koje odgovaraju onima nađenima na pokojnom Fistaniću. No, ŽDO Split je tu kaznenu prijavu odbacilo.

No, vratimo se švercanju u šibenskom zatvoru. Dakle, kriminalističkom je obradom utvrđeno kako je Nikola P. preko mobilnih telefona komunicirao s ostalih troje prijavljenih od kojih je nabavljao drogu, a glavna spona s "nabavljačima" bila je njegova supruga Ružica P., 26-godišnjakinja koja je također uhićena.

Nakon što bi Nikola dogovorio nabavu droge ili mobilnog telefona, supruga i preostala dvojica uhićenih s područja Splita i Omiša, a radi se o Luki F. i Martinu S., bi na širem području Šibenika dostavljali kuharu sve što je bilo naručeno za dostavu.

On je to preuzimao te unosio u zatvor i zatim davao Nikoli P. koji je dalje dilao drogu i mobitele po zatvoru i za to uzimao po par tisuća kuna od zatvorenika.

Šibenska je policija utvrdila da je u protekla tri mjeseca na taj način kuhar u ukupno devet situacija u zatvor unio drogu i mobilne telefone u zatvor, a kao nagradu za svoj trud je dobio ukupno 13 tisuća kuna.

- Tijekom trajanja kriminalističkog istraživanja u prostorijama Zatvora u Šibeniku obavljene su pretrage spavaonica zatvorenika. U pretragama je kod 30-godišnjaka, kao i kod drugih zatvorenika, pronađeno i privremeno oduzeto 15,3 grama bruto težine hašiša, 2,9 grama bruto težine marihuane, pet komada zamotanih cigareta s marihuanom, 18 tableta te šest mobilnih telefona s pripadajućim punjačima - izvjestila je šibenska policija.

Nadalje, osim zatvorskih ćelija na području Omiša i Splita pretražene su i obiteljske kuće, garaže i stanovi uhićenih te je pronađeno i oduzeto 9,5 grama bruto težine marihuane, digitalna vaga, nešto više od 60 tisuća kuna, 750 eura, automatska puška kalibra 7,62 x 25 sa spremnikom i 118 komada streljiva te poluautomatski pištolj kalibra 7,62x25 s tri spremnika i 45 komada streljiva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. rujan 2023 23:04